изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 04:12 EET
НАД 50 000 ДЕЦА СА ВЕЧЕ СЪС СИЛАНТИ НА ЗЪБИТЕ    
Здраве Кръгла маса по Национална програма за профилактика и извършване на безплатно силанизиране на първите постоянни зъби на деца от 6-8 годишна възраст се проведе в Добрич.

Участие във форума взеха председателят на Българския зъболекарски съюз д-р Борислав Миланов, координаторът на програмата и зам.-председател на съюза д-р Николай Шарков, ръководителят на екипа за силанизиране д-р Виктория Жекова, д-р Божанка Атанасова - областен координатор Управителният съвет на районната колегия на БЗС, екипът, който извърша силанизацията в Добричка област, представители на училища и детски градини, на РИО, РЗИ и др. В рамките на кръглата маса присъстващите бяха запознати с целите на програмата, реализацията й и частичните резултати.

Програмата стартира през 2009 година, преминава към последната си четвърт, това е третият етап от същинското силанизиране на зъбите, каза пред журналисти д-р Борислав Миланов. По думите му, тя е уникална по няколко причини. Първо, тя е припозната от три правителства. "От друга страна, бедна България, която е на последно място по икономически, социални и всякакви фактори в Европа, намира начини и средства тази програма да се развива - каза лекарят. - Трето, в момента в Европа не съществува такава програма. Преди повече от 30-35 години такива програми е имало в скандинавските страни". И не на последно място д-р Миланов посочи ролята на БЗС и целта на тези кръгли маси - да информират всички, които са свързани с развитието на децата относно здравната култура на българина по отношение на зъбната култура, която е изключително ниска.

Програмата стартира през 2010 година със скринингово проучване, което обхвана повече от 21 000 деца, такова изследване досега не е правено в България, каза председателят на БЗС. По думите му, изследването ясно е показало изключителната необходимост от превантивни мерки и силанизирането е една от тях.  

До момента програмата е обхванала повече от 50 000  деца на възраст между 5 и 9 години. "Целта е да бъдат обхванати максимален брой деца, през 2014 година това да бъде обследвано, да бъде направен много обстоен анализ и да послужи като една добра основа за създаване на поредица от профилактични програми, които да помогнат на нашите деца. Един лев, инвестиран в профилактика, спестява над 20 лева за лечение", каза д-р Миланов. НДТ  

 


Сходни връзки

НАД 50 000 ДЕЦА СА ВЕЧЕ СЪС СИЛАНТИ НА ЗЪБИТЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди