изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 15:38 EEST
ПРОЕКТ ПРОУЧВА КАКВО ПРАВИ ЩАСТЛИВИ МЛАДИТЕ ХОРА В ЕВРОПА    
Европейски съюз Официален старт на реализацията на проекта "Щастливи в Европа" по програма "Коменски", по който започва работа ЕГ "Гео Милев", бе даден. Директорът на гимназията Милена Иванова приветства гостите - ученици и учители, от държавите-партньори от Германия, Дания, Испания, Унгария, Турция. Целта на проекта е да събере и обмени информация за това какво вълнува младите хора в Европа, какви са техните желания и потребности, какво ги прави щастливи.

В рамките на проекта в продължение на две учебни години всяка страна трябва да приеме своите партньори - учители и ученици в рамките на пет дни, сподели за НДТ Красимира Кръстева - ръководител от българска страна. "Цяло лято на страницата на гимназията и във фейсбук стояха критериите за конкурс за лого и мото - разказа тя. - В началото на учебната година учениците представиха своите проекти. Всяка страна проведе такъв конкурс и излъчи свое лого и мото. Предложението на езикова гимназия символизира непракъснатостта, продължителността, значението на живота. Представя дечица, хванати в кръг, фигурките са в цветовете на дъгата. Използвани са елементи, характерни за изработване на лого. Има надпис "Happy together", който е свързан с името и идеята на целия проект. Всяка страна прави своите предложения от въпроси във връзка с темата щастие. Проучихме мнението на нашите ученици, те предложиха въпроси, които можем да включим в анкета".

В първия ден бяха направени презентации на градовете и училищата, от които са участниците. Те присъстваха и на уроци в ЕГ "Гео Милева" - по изобразително изкуство, информатика, английски, немски език. В залата на общински младежки център "Захари Стоянов" възпитаници на езикова гимназия представиха спектакли на трите езика, които се изучават в училището. Днес ще бъдат представени логата на шестте училища и комисия ще определи печелившото лого, което ще стане лого на проекта. Ще се работи по въпросите, които децата са съставили, ще се реши как да се оформи анкетата, какви възрасти да бъдат проучени. Резултатите от анкетата ще бъдат отчетени на следващия семинар.

Макар и само за няколко часа в България Мерет Фрезе от училището в Щолценау, Германия - ръководител на проекта, бе любезна да сподели пред репортер на НДТ първите си впечатления от нашата страна, от града ни и от участниците. "България - от Русе до Добрич, изглежда доста интересна, доста разнообразна", каза тя. Сподели, че е минала по централната улица на Добрич и градът ни е много красив. "Всички са много любезни, работят много здраво и са ни подготвили като за добре дошли едно прекрасно преживяване", каза Мерет Фрезе. Тя е убедена, че ще бъде изпълнена една от основните цели на проекта - да се създадат приятелства между учители и ученици, които да прераснат в дългосрочни партньорства между училищата. НДТ 

 

 

 

 

Официално откриване и първия семинар. Всяка страна по проекта трябва да приеме своите партньори - учители и ученици в рамките на пет дни по време на проекта, който продължава 20 дни. Следващият семинар в края на януари, началото на февруари ще е в Турция. Всеки семинар третира отделна тема. Цяло лято на страницата на гимназията и във фейсбук стояха критериите за лого и мото, конкурс. В началото на учебната година представиха своите проекти. Така е във всяка страна. Всяка страна проведе такъв конкурс и излъчи свое лого и мото, победител. Предложението на ЕГ символизира непракъснатостта, продължителността, значението на живота. Представя дечица, хванати в кръг. Фигурките са в цветовете на дъгата. Използвани са елементи, характерни за изработване на лого. Има надпис "Heppy тогедър", който е свързан с името и идеята на целия проект. Всяка страна прави своите предложения от въпроси във връзка с темата щастие. Проучихме мнението на нашите ученици, те предложиха въпроси, които можем да включим в анкетата. Първия ден презентации, представящи Добрич, училището, това ще направят и партньорите-гости. Посещения на уроци - по изобразително изкуство, информатика, английски, немски език. Спектакли на трите езика. Утре - представяне на логата на отделните страни, какво символизират, авторите им. Комисия от двама ученици и двама преподаватели от всяка страна ще определят печелившото лого, което ще стане лого на проекта. После ще работи по въпросите, които децата са съставили, да се реши как да се оформи анкетата, какви възрасти да проучим. Резултатите от анкетата ще бъдат отчетени на следващия семинар. Всичко се филмира, вече е създадена интернет страница на проекта. Семинари теми - Турция - литература, Дания - здравословен начин на живот,  Германия - спорт, Испания - деца ще изпълняват сценки, Унгария - заключителен семинар.

 

Мерет Фрезе от училището в Щолценау, Гемрания - ръководител на проекта.

Макар и от няколко часа в България, сподели, че България от Русе до Добрич изглежда доста интересна, доста разнообразна. Минала по централната улица, много красив. Всички са много любезни, работят много здраво и са ни подготвили като за добре дошли едно прекрасно преживяване. Приятелства - едно от най-важните неща в проекта - да се създадат приятелства между учители и ученици така че да може да се създадат дългосрочни партньорства между училищата.  

 

 

--------

 

По международен образователен проект по програма „Коменски” на ЕС на тема „Щастие в Европа” започна работа езикова гимназия "Гео Милев" в Добрич, съобщи директорът Милена Иванова. Продължителността му е две години, първите дейности се осъществяват от 20 до 25 октомври.

Целта на проекта е да се събере и обмени информация за това какво вълнува младите хора в Европа, какви са техните желания и потребности, какво ги прави щастливи. В проекта участват 6 училища от различни държави – Германия, Дания, Испания, Унгария, Турция и България – ЕГ „Гео Милев”. Координатор е Германия, работен език – английски.

Днес от 9 часа в залата на ОУ "Стефан Караджа" ще се състои официалното откриване на проекта. Днес ще е и първата работна среща, в нея ще участват по шест души от всяка страна – 2 учители и 4 ученици, които ще гостуват на наши ученици. Поздрав към гостите ще бъде отправен в 17.30 часа в общински младежки център "Захари Стоянов" чрез спектакъл от постановки на ученици на ЕГ "Гео Милев" на английски, френски и немски език. В програмата са включени презентации на училищата, посещение на часове в гимназията, разходка из Добрич, работни групи по проекти за лого на проекта, уеб-сайт и документален филм, провеждане и обобщаване на анкета по темата, планиране на следващата работна среща, раздаване на сертификати за участие, екскурзия до Балчик, Албена и Варна с екскурзоводи добрички ученици. НДТ

 


Сходни връзки

ПРОЕКТ ПРОУЧВА КАКВО ПРАВИ ЩАСТЛИВИ МЛАДИТЕ ХОРА В ЕВРОПА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди