изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 05:52 EEST
ДОБРОВОЛЦИ ДИГИТАЛИЗИРАТ КРАЕВЕДСКИ ДОКУМЕНТИ    
НовиниПродължават дейностите по проект „Създаване на дигитално съдържание с цел опазване на книжовното културно наследство на Добруджа и осигуряване на неограничен достъп до знание и култура”, който регионална библиотека „Дора Габе” осъществява по програма „Глоб@лни библиотеки – България”.

В продължение на четири месеца библиотеката работи усилено по дигитализацията на краеведски документи, съхранявани в сектор Краезнание – ценни книги, диапозитиви, грамофонни плочи. Като част от планираните задачи е участието на доброволци от различни целеви групи, най-вече учащи. Затова и партньор на библиотеката е отдел "Образование и култура", дирекция „Хуманитарни дейности” -на община Добрич, който сътрудничи и партнира на РБ „Дора Габе” в осъществяване на дейностите в подкрепа на формалното и неформално образование и ученето през целия живот.

На 21 октомври ученици от девети клас на финансово-стопанска гимназия „Васил Левски” с преподавател Светлана Върбанова се включиха като доброволци в различните дейности по дигитализацията на определените по проекта библиотечни документи. Те усвоиха трите технологии за дигитализиране на книги, грамофонни плочи и диапозитиви. За младите хора процесите бяха интересни и провокираха любознателността им. С помощта на учениците-доброволци библиотеката навлиза в последен етап на проекта. В доброволческата дейност се включиха студенти и активни пенсионери, бивши колеги от библиотеката. 

По настоящия проект библиотеката проведе работни срещи с колеги от регионалните библиотеки в Шумен и Търговище за обмяна на добри библиотечни практики, свързани с опазване на фондовете на библиотеките.

Дългосрочната стратегия на библиотеката за опазване и съхраняване на книжовното богатство на град Добрич и Добруджа, изисква активност в процесите на дигитализация. С помощта на информационните и комуникационни технологии библиотеката работи за изграждане на общество на знанието и активно съдейства за учене през целия живот, за предлагане на иновативни по отношение на местната общност е-услуги - търсенето на информация да бъде по-бързо, ефективно, многоаспектно, да се осигури достъп до библиотечни документи, недостъпни поради остарели технологии за ползване /остарели грамофони/, четящи устройства /диапроектори/, да спестява време и съдейства за подобряване начина на живот на гражданите и не на последно място краеведската дейност да запази своето предназначение като уникален информационен ресурс, а сектор Краезнание като културно-образователен център за Добрич и областта. НДТ

 


Сходни връзки

ДОБРОВОЛЦИ ДИГИТАЛИЗИРАТ КРАЕВЕДСКИ ДОКУМЕНТИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди