изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 07:57 EEST
Комисията по корупция в парламента захапа община Рила    
ПарламентКомисията по конфликт на интереси и корупция в Народното събрание проверява градоначалника на Рила, след като през месец август жители на общината подадоха сигнал за редица злоупотреби и заплетени корупционни схеми,. В обширно изложение до председателя на парламентарната комисия по корупция, жалбоподателите уличават кмета Георги Кабзималски, че се е обградил с обръчи от близки фирми и роднински кръгове и вече 12 години Рила и петте села от общината се управлявали „като еднолично търговско дружество".

В писмото, хората посочват множество нарушения на градоначалника за времето на трите му кметски мандата и го определят като „утвърден манипулатор от национален ма­щаб" заради близките му отношения с всички управляващи.
Според сигнала, парламентарната комисия по корупция и конфликт на интереси, трябва да провери и директора на Дирекция „Финансово-стопанска дейност" и главен счетоводител на общината в Рила - Райка Станкова. Чрез нея, стават всички далавери, смятат жалбоподателите. Близки и роднини на Станкова пък, били също сред главните действащи лица по източването на пари от общинския и европейския бюджет. „Сестрата на Станкова - Светла Борисова Николова, е счетоводител на всички проекти и програми в общината. Синът й - Борислав Станков, е ръководител на проекти, в т. ч. на измислено НПО „Бъдеще за Рила. Задълженията им изпълнява Райка Станкова, естествено през работно време", пише в сигнала.
В шуробаджанашките схеми за облагодателстване, освен съпругата на Кабзималски, са посочени данни и за закононарушения на бащата на градоначалника. Пенсионерът въртял лихварска дейност и предоставял кредити с 300% лихва, посочват подателите. Те смятат, че възрастният мъж оперира със средства на социалното министерство, тъй като трудовите възнаграждения на работниците по временната заетост към община Рила, не се изплащат всеки месец от общината.
„Въпреки, че парите пристигат навреме, кметът не ги изплаща редовно. От 6 до 10 месеца се бави заплащането на временно заетите по програмите", се казва в писмото.
Твърденията си, че феодализирането на община Рила е вече утвърдена политика от кмета Георги Кабзималски, жалбоподателите обясняват и с факта, че чрез съпругата си, която също е общински служител, на практика е монополизирано и ползването на интернет в региона, тъй като фирмата им била единствения доставчик на безжичен интернет. „Заради това от общината не беше допуснато и полагането на оптичен кабел", жалват се хората.
Жалбоподателите очакват реакция и по подробно описаните в сигнала случаи за груби нарушения на закона за обществените поръчки, търговете и конкурсите, чрез които се източвали общински средства. Те настояват за проверка на процедурите по довършване на подпорната стена на река Рилска, ВиК-инсталацията в село Падала, както и „работещата от десетилетия по обществени поръчки в Рила, благоевградска фирма - „Етиком".
Точно преди година, Сметната палата пък предаде на Главна прокуратура доклад и доказателства за извършен одит за съответствие при финансовото управление на Община Рила за предходната финансово-стопанска година. В него, инспекторите сезираха държавното обвинение за нарушения на процедурите за възлагане на обществени поръчки. Докладът беше изпратен и на изпълнителния директор на Агенцията по обществени поръчки и на директора на Агенцията за държавна финансова инспекция.
Парламентарната комисия по корупция и конфликт на интереси разглежда общо 21 сигнала. По думите на председателя на Комисията Волен Сидеров, ще се започне работа по седем от тях, като единият е жалбата на рилчани, пише struma.com.
http://www.cross.bg
 


Сходни връзки

Комисията по корупция в парламента захапа община Рила | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди