изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 19:36 EET
Железница тръгна под Босфора    
По света

С обща мюсюлманска молитва, в която се включи и японският премиер, Турция откри вчера първия в света подводен жп тунел, който свързва два континента, съобщи АФП. Откриването на проекта, възникнал преди повече от 150 години като мечта на турски султан, съвпадна с Деня на републиката. Вчера страната отбеляза 90 години от установяването на новия режим от Кемал Ататюрк.
Истанбул 10   Истанбул 32   Истанбул 34



На церемонията присъстваха премиерът Реджеп Тайип Ердоган и японският му колега Шиндзо Абе, президентът на страната Абдула Гюл заедно със сомалийския си колега Хасан Шейх Махмуд и румънският премиер Виктор Понта. Сред гостите бе и българска официална делегация, водена от транспортния министър Данаил Папазов.

В речта си Ердоган нарече тунела “Мармарай” “проект на века” и благодари на инженерите и всички строители, осъществили “150-годишната мечта”. В последвалата молитва се включиха гостите от трибуната, като дори Шиндзо Абе разтвори молитвено ръце с дланите нагоре.

Президентът Гюл подкара първото влакче под Босфора. “Мармарай” е дълъг общо 13,6 км, от които 1,4 км минават на около 60 метра под водата, за да свърже европейския с азиатския бряг на Истанбул. Влакчетата ще тръгват от квартал Казлъчешме в европейската част и ще стигат до Сьогютлючешме в азиатската.

Тунелът е изграден от турско-японския консорциум TGN, воден от японската компания Tansei. Очаква се скоро капацитетът му да достигне 150 000 пътници на час. Той е част от по-мащабен проект за разширяване на съществуващата мрежа на истанбулското метро и тя да достигне 76 км обща дължина.

Подводният тунел също така ще помогне да се направи за пръв път железопътна връзка между Лондон и Пекин, обяви гръмко Ердоган.

Критици изразиха съмнения за издръжливостта на “Мармарай” в случай на земетресение. Нотранспортният министър Бинали Йълдъръм каза , че проектираният с японска помощ тунел може да издържи на земетресение с магнитуд над 9 по Рихтер и това го прави “най-безопасното място в Истанбул”.

Идеята за подводна жп връзка между Европа и Азия хрумва първо на султан Абдул Меджид през 1860 г., но е изоставена по липса на технология и пари. Ердоган, който е бивш кмет на Истанбул, я възроди през 2004 г.

Смята се, че проектът е глътнал 9,3 млрд. лири (3,3 млрд. евро). Япония участва с 1 млрд. евро.

http://www.trud.bg

 


Сходни връзки

Железница тръгна под Босфора | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди