изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 21:53 EEST
Дянков на прокурор за здравните вноски    
НовиниБившият финансов министър в кабинета „Борисов” - Симеон Дянков, отива на прокурор заради източването на близо 1,5 млрд. лв. от НЗОК, събирани чрез здравните вноски на хората. Това стана ясно вчера от думите на здравния министър Таня Андреева, която коментира темата в парламента.„Сериозно обмисляме да сезираме държавното обвинение по случая. Тези пари изчезнаха от здравната каса в нарушение на Закона за здравното осигуряване. Безспорен е фактът, че ако бяха влезли в системата, сега нямаше да имапроблеми със заплащането на медицинските дейностии лекарствата в болниците”, категорична беше Андреева.

Тя уточни, че документите ще бъдат готови и внесени в прокуратурата до края на ноември. Според нея НЗОК разполага с достатъчен ресурс, но средствата до момента не са били управлявани достатъчно добре с ранното изразходване на всички буфери.Изчезналите пари бяха натрупани в касата след увеличението на здравната вноска с 2% през 2009 г. Първоначално се планираше те да бъдат насочени за втори стълб на здравното осигуряване с частни каси, но след като такива не се появиха, крупната сума отиде като резерв в НЗОК. През 2010 г. обаче по предложение на Дянков събраните средства бяха прехвърлени от бюджета на здравната каса към държавната хазнаОще в началото на месеца шефката на НЗОК д-р Румяна Тодорова също настоя прокуратурата да се занимае със случая. Тя поиска да се разкрие къде точно са отишли парите и дали вече не са в нечий джоб, както и цялата сума да се възстанови на касата. Наскоро пред „Монитор” обаче шефката на здравната комисия в парламента д-р Нигяр Джафер заяви, че по информация на заместниците на Симеон Дянков изчезналите пари саотишли за инфраструктурни проекти и бонусив някои министерства.„Ние също направихме опит да сезираме прокуратурата за това неправомерно действие, но се оказа, че юристите ни са на различни мнения по въпроса, и не можахме да оформим сигнала”, призна д-р Джафер. Тя разчита на това БЛС като съсловна организация да предприеме действия в тази посока.Вчера лидерът на КТ „Подкрепа” Константин Тренчев също поиска прокуратурата да се заеме с бившия финансист №1 заради пренасочените от НЗОК към държавния бюджет пари. „Драмата в здравеопазването започна още през 2009 г. Човекът, виновен за това, се казва Симеон Дянков”, категоричен беше Тренчев. Според синдикалиста обаче парите за здраве билиизползвани за изплащането на пенсиитеНа заседанието на тристранката вчера част от социалните партньори не приеха бюджета на НЗОК за следващата година. „Не можем да подкрепим бюджет, след като знаем, че касата ще е с дефицит от 105 млн. лв.”, обясни председателят на БСК Божидар Данев.
Заплатите в Спешната помощ скачат с 15%

Д-р Таня Андреева
Заплатите на медиците в Спешната помощ ще се увеличат през следващата година с общо 15%. Това обяви вчера от парламентарната трибуна министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева. Планирало се възнагражденията да скочат на два пъти – веднъж от 1 януари с 10% и с още 5% в средата на годината. Д-р Андреева припомни на предшественика си Десислава Атанасова, че обещанията за по-добри условия за работа в Спешната помощ по времето на кабинета „Борисов“ са останали неизпълнени. Едно от тях е точно за ръст на заплатите с 18%, но реалното увеличение било само с 13%.Догодина предстояло да бъдат купени и нови линейки, а сградният фонд на спешните центрове да бъде обновен. През 2014-а за този сектор в здравеопазването щели да бъдат заделени 14 млн. лв., като в средствата не се включват капиталовите разходи. Щяло да се работи и за повишаване на квалификацията на персонала.
Над 1 млн. българи с алергии
Над един милион българи страдат от алергии, съобщи вчера д-р Тихомир Мустаков от клиниката по алергология и астма към Александровска болница. Чувствителността към полените - т.нар. сенна хрема, която хората не взимали под особено внимание, водила до развиването на други алергии, защото имунната система разпознавала все повече алергени от околната среда като храни и лекарства.„В световен мащаб близо 500 млн. души страдат от алергичен ринит, а от астма - 300 млн., като тенденцията е до 2025 г. броят на астматиците да достигне 400 млн. души”, каза алергологът от същата болница д-р Мария Стаевска. Най-честата причина за развиване на астма и алергичен ринит била чувствителността към домашните микрокърлежи - акарите. При 40% от страдащите от сенна хрема пък се развивала и астма. Според специалистите най-добър контрол на състоянието се постига чрез прилагане на имунотерапия и колкото по-рано, толкова по-добър бил ефектът от нея. „Такава терапия се извършва, ако медикаментите не са постигнали желания резултат”, обясни д-р Мустаков.
Цената на 141 илача паднала наполовина

МОНИТОР
Цените на общо 637 медикамента са били намалени през последните месеци.
Цената на 141 медикамента е била намалена с над 50% през последните месеци. Това отчете по време на парламентарния контрол вчера здравният министър д-р Таня Андреева. „Намалени са цените на 45% от медикаментите, разгледани от Националния съвет по цени и реимбурсация. Това са общо 637 медикамента, които се заплащат частично или изцяло от НЗОК”, уточни тя. Предшественикът й Десислава Атанасова констатира, че е имало смисъл от законодателните промени, направени от предишното правителство. Тя отбеляза, че след като е поела поста, д-р Андреева е обявила като свой приоритет търсенето на мерки за намаляване на цените на лекарствата, а вече четири месеца не била предприела никаква законодателна инициатива в тази посока. В отговор на това министърът обясни, че има директиви на ЕК, към които се придържаме. Д-р Андреева обаче обеща да се изработят механизми, чрез които държавата да се справи с паралелния износ и дъмпинга на цените, което води до изчезването на лекарства от нашия пазар.
„Пирогов” спира плановите операции

 
д-р Стоян Миланов
Шефът на института д-р Стоян Миланов плаши с фалитДържавата спасява болниците с 27 млн. лв.МАРИЯ ВАСИЛЕВАСпешният институт „Пирогов” спира плановите операции до края на годината, ако днес РЗОК-София заплати само 80% от фактурираните през септември 4,033 млн. лн. за медицински дейности. Това заяви вчера директорът на лечебното заведение д-р Стоян Миланов.„Плановият прием в болницата е 20% от общия обем на дейности. За да компенсираме товаорязване на средстватасе налага да спрем тези операции и да работим само спешните случаи”, обясни д-р Миланов. По думите му болницата е подложена на масирана проверка от инспекторите, защото бордът на директорите е отказал да подпише анекса към договора с НЗОК, който предвижда заплащането на клиничните пътеки до края на годината да бъде покривано на 80%. „Срещу това решение на касата се опълчиха общо 10 големи лечебни заведения в страната. Това не направихме ние и още две големи болници в София – „Св. Анна” и „Св. Екатерина”. Останалите 7 болници са в провинцията”, уточни д-р Миланов.За да онагледи решението на НЗОК, той даде за пример как би изглеждала операция на апендикс на 80%, т.е. лекарите не трябвало да зашиват корема на пациента в края на хирургическата интервенция. Това обаче не било най-лошото. Лечението на близо 350 пациенти въобще нямало да бъде платено, защото според проверяващите имало „надписване” на медицински дейности„Не желая управляваната от мен болница да бъде рекетирана по този начин от НЗОК”, възмути се д-р Миланов. Днес той трябвало да изплати заплатите на около 900 медици и служители на лечебното заведение, но това щяло да бъде трудна задача. „Аз съм лекар и като такъв, ако се наложи, ще работя благотворително в името на пациентите си”, зарече се директорът на „Пирогов”.При така променените условия на разплащане имало голяма опасност болницата да фалира до 3 месеца. „Преди да декапитализират „Пирогов” обаче очаквам да фалира НЗОК”, подчерта д-р Миланов. Това щяло да ощети единствено близо 350-те хиляди пациенти, които търсят медицинска помощ в болницата.Междувременно премиерът Пламен Орешарски е уверил представителите на БЛС, че държавата търси 27 млн. лв., с които да се компенсират орязаните през септември клинични пътеки. Въпреки това финансирането на болниците щяло да бъде орязано през последните два месеца на годината заради липсата на пари. „Ние не сме големи оптимисти и оставаме в стачна готовност”, коментира шефът на съсловната организация д-р Цветан Райчинов след срещата с премиера.
Медици даряват кръв за пациенти

МОНИТОР
Лекари и сестри показаха, че няма нищо страшно в даряването на кръв.
Лекарите и медсестрите от „Сити Клиник” в столицата вчера дариха кръв за свои пациенти. Акцията бе организирана с помощта на Националния център по трансфузионна хематология, Българска асоциация за закрила на пациентите и Български алианс за кръводаряване. Над 40 медици дариха кръв, за да дадат пример. Амбицията на кампанията е хората да могат да направят информиран избор дали да се присъединят към подобни акции и по този начин да расте броят на доброволните кръводарители. Медицинският персонал отправи призив всички желаещи да се включат в следващите акции в подкрепа на пациентите в нужда. Актът не само спасява човешки животи, а е полезен и за кръводарителите, твърдят кардиолозите. По този начин се стимулирал процесът на обновяване на кръвните клетки и се увеличавали защитните сили на организма. Количествено кръвта се възстановявала за по-малко от денонощие, а качествено - за 3-4 седмици.

http://www.monitor.bg

Симеон Дянков е бил “отклонен” от следване за... слаб успех!
КАДРИТЕ НА ГЕРБ: Симеон Дянков зарязва и родина, и... любовница
На любовницата на Дянков ще й остане поне авантата – държавен апартамент
Американската съпруга на Дянков иска развод
Симеон Дянков повиши любовницата си!

Емануела бута гадже към стола на Дянков
Симеон Дянков заживява с любовницата си?
Министър Симеон Дянков: С жена ми нямаме брачен договор
 


Сходни връзки

Дянков на прокурор за здравните вноски | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди