изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 11:55 EEST
„БЕРАТ ЛИ СЕ ГРОЗДЕ ОТ ТРЪНКИ И СМОКИНИ ОТ РЕПЕЙ?    
Интервюта На този въпрос трябва да си отговори българският народ, защото - както е казано в Евангелие на Матея - „по плодовете ще ги познаете“.  Така д-р Антония Първанова обобщи в интервю за НДТ политическата ситуация в страната, задачите, които стоят пред нея като лидер на НДСВ и всички политически партии и обстановката в България

-          Д-р Първанова, кои са първите задачи, с които ще се заемете, като председател на НДСВ?

-          Естествено, първото е структурирането на партията, след проведения извънреден конгрес. Предстои ни в края на седмицата заседание на Националния съвет и избор на структури. Междувременно днес /б.а. – вчера/ съм в Кърджали и Хасково, в петък ще бъда в Добрич, Шумен и Варна. Желанието ми е да се срещна с всички структури, защото има нужда да поработим върху така нареченото „стягане на редиците“. Ние трябва да покажем на всички, които по една или друга причина в годините са се дистанцирали, останали са разочаровани, че сме отворени за диалог. Използвам и да отправя един апел към всички – трябва да работим за толерантно управление на страната, национално единство и обществена справедливост. Това правителство рано или късно ще приключи мандата си. Трябва да се мисли за начини, при които гражданите са партньори на политиците. Не може с протести и блокада на университети да се продължава. Това срива кредита на доверие в протестите и дискредитира самите протестиращи. Трябва да се работи за връщането на доверието между политици и общество, защото всички мечтаем децата ни да живеят по-добре.

-          Как ще коментирате блокадата на университетите в страната в момента?

-          За мен това е пореден опит на гражданското общество, което иска да бъде чуто. Но първото, което трябва да направят студентите, които блокират учебните заведения, е да убедят своите колеги да ги подкрепят. Второ – не бива да се гледа на тези студенти като на бунтари, които нямат конструктивно и отговорно поведение. По-скоро популяризирането на отделни откъслечни мнения - не добре представени, води, както вече казах, до дискредитиране и сваля доверието и силата на протеста. Затова трябва да се говори и работи за единение, а не агресия. Агресията никога не е била градивна политика.

-          Пред прага сме на предстоящи евроизбори. НДСВ в каква посока ще работи и Вие самата ще се кандидатирате ли отново за евродепутат?

-          В момента колегите евродепутати почти са редуцирали работата си по законодателните актове. Голямата част от колегите либерали са поели ангажименти да поведат партиите си на национално ниво, защото не е тайна, че положението на групата на либералите е тежко - във време, когато националната вълна нараства все повече. Европа има нужда от повече солидарност, повече стабилност. Всички сме свидетели на силен крясък от националистическите партии и обещания от левите партии, които са социални, популистки, неосъществими и неприложими. Затова смятам, че за НДСВ не стои въпросът за листа, а за програма, която ние ще разработим за управление на страната. Естествено, една такава програма няма да е разработена само от НДСВ, а и от наши партньори, в това число и гражданското общество, за да има добър резултат за България. Считам, че избори две в едно е добър вариант за страната, защото това Народно събрание загуби репутацията си и правителството прави измъчени опити, блокирано от Парламента.

-          В тази връзка как ще коментирате един от последните актове на Народното събрание – удължаването на моратуриума за продажба на земя на чужденци?

-          Този акт за пореден път показа това, което вече споменах. Той дискредитира компетентността на депутатите. Смятам, че народните представители можеха да направят правна консултация, след което да разяснят на гражданите. Сега се прие един изключително емоционален текст, който блокира не само земеделската земя, а и всички надежди на малкия и селски туризъм. С приетия текст, който няма правна сила, дори един апартамент с прилежащата му площ или една къща на село с двора й не могат да бъдат продадени на чужд гражданин. Този акт е неефективен. Свидетели сме на поляризация. "Атака" загуби подкрепата си и за да си възстанови позициите, бе предприета стъпката, като всички ние сме заложници.

-          Как ще коментирате политическата обстановка в страната?

-          Ние отчетохме своите грешки и затова започваме да работим за връщането на спокойствието на хората и страната, каквито имаше в периода 2001-2005 г. Целта ни е да направим широка платформа без поляризация в център - дясно, макар че лявото си отглежда потенциален партньор в лицето на г-н Бареков. До момента при него има много популизъм и отсъства ясна платформа и програма. Затова ще си позволя да цитирам евангелие на Матея, което е познато с фразата "По делата ще ги познаете", но там е казано: "По плодовете ще ги познаете - берат ли се грозде от трънки и смокини от репей?". Именно плодовете са тези, по които трябва да съдим за работата. НДТ

 


Сходни връзки

„БЕРАТ ЛИ СЕ ГРОЗДЕ ОТ ТРЪНКИ И СМОКИНИ ОТ РЕПЕЙ? | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди