изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2023-09-24 @ 19:18 EEST
Министър Стойнев: Очакваме 2,8 милиарда евро приходи от "Южен поток"    
ИкономикаОчакваните приходи за 2013-2043 г. от „Южен поток" се равняват на 2,8 милиарда евро, които ще влязат в бюджета на България. Това каза министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев след среща в Министерски съвет с премиера Пламен Орешарски, председателя на Управителния съвет на ОАО „Газпром" Алексей Миллер и министъра на енергетиката на Руската федерация Александър Новак.

„Българските граждани не носят никакъв риск относно осъществяването на проекта. От нас не се изискват никакви банкови гаранции. Това е добра стъпка, която ще ни подпомогне да изведем страната от кризата", посочи Стойнев.

„Голяма част от работата ще се извършва от български фирми, ще се създаде заетост. Ще има работа за български компании, които са в тежко положение. Годишният лихвен процент е 4,25 %. Срокът на погасяване на заема на Българския енергиен холдинг ще бъде 22 години", каза министърът.

"Приблизително от 2018 г. ние започваме да получаваме дивидент, който само за България ще се равнява на приблизително 715 милиона евро. Договорихме се, че Българският енергиен холдинг започва да получава дивиденти от първата година, когато се запълни капацитетът на газопровода. Това, което днес беше подписано като първи параметър, е съотношението на привлечен собствен капитал - 70 към 30. Размерът на заема, който следва да бъде усвоен от Българския енергиен холдинг, се равнява на приблизително 620 милиона евро. Единственото обезпечение на този заем са дивидентите, които ще получава компанията от транспортирането на природен газ на територията на България", обясни министър Стойнев.

„Тези 93 км, които евентуално ще останат неупотребявани, няма да има природен газ, тъй като вече ще има изграден „Южен поток", ще бъдат изцяло компенсирани от страна на „Газпром", заяви още той.

"С проекта „Южен поток" България се превръща в основен газов център на Балканите. Убеден съм, че това е добро начало за българската икономика и енергетика. Вече имаме директен достъп именно до природен газ в Русия. Няма да зависим от други държави. България се превръща в основен газов център на Балканите. Оттук-нататък от нас зависи бързата реализация на проекта. За следващите две години проектът на територията на България трябва е готов", посочи министър Стойнев.

„Този проект е ключов за България. Той ще даде старт на икономиката - нещо, от което имаме нужда и е важно за българската държава. Това означава, че освен строителните фирми, тези фирми, които ще подпомагат реализацията на проекта, ще бъдат много повече от това, което очакваме", добави той.

По думите му вторият протокол, който е бил подписан днес, гласи, че проектът ще се изпълнява и ще функционира в съответствие с приложимото българско законодателство.
„Българският енергиен холдинг и „Газпром" потвърждават, че могат да дадат на проектната компания възможност да предостави достъп за използване на капацитета на газопровода на трета страна", каза още Драгомир Стойнев.

Доставките на газ през „Южен поток" за българските потребители ще се извършват при по-ниски цени. Това каза председателят на Управителния съвет на ОАО „Газпром" Алексей Миллер.

„Това е свързано с факта, че доставките ще са преки от Русия за България през Черно море. Проектът се осъществява по графика. Днес започваме строителството в България. До края на годината ще започне в Сърбия, след това в Унгария. Консуматорите в България ще получат първия газ по „Южен поток" през декември 2015 г.", добави Миллер.

„Рисковете от транзита с влизането в действие на „Южен поток" изчезват завинаги. Южен поток е катализатор на икономическия ръст в региона. За България това са 3,5 милиарда евро като преки инвестиции, повече от 2 000 нови работни места за висококвалифицирани специалисти. Новата газопреносна инфраструктура ще повишава инвестиционната привлекателност на страната", заяви Алексей Миллер.

„Договорихме се за възобновяването на дейността на нашата междуправителствена комисия за търговско-икономическо сътрудничество между Русия и България, която ще продължи развитието на нашите отношения - надявам се не само в областта на енергетиката, но и в другите сфери на нашето взаимодействие", посочи министъра на енергетиката на Руската федерация Александър Новак.

По думите му началото на проекта „Южен поток" на българска територия е историческо събитие, което ще доведе до позитивни последици за развитието на енергетиката както на България, така и на Русия и на Европа.

„Този мащабен проект ще стане общоевропейски и ще получи съответния статут, обществеността ще го приеме по точно този начин", заяви Александър Новак.

http://www.trud.bg

 


Сходни връзки

Министър Стойнев: Очакваме 2,8 милиарда евро приходи от "Южен поток" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2023 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди