изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 21:21 EEST
Китайка избра Видин пред САЩ    
Китай "Тихо, спокойно и красиво." С тези три думи 25-годишната Уан Хаою от Китай описа първите си впечатления от България и Видин. Завършила висшето си образование в университет в Пекин, мис Уан отскоро е в града, където за първи път деца от СОУ "Цар Симеон Велики" ще учат китайско четмо и писмо.

Преподавател доброволец по програма на института "Конфуций", младата учителка от китайската провинция Шанси споделя, че имала право на избор къде по света да преподава китайски. "Можех да избирам между САЩ, Унгария и България. Исках да дойда в Европа и избрах вашата страна, защото тя е малка и не ми е толкова известна", казва Уан. Шест години е изучавала специалността "Преподавател по китайски на чужденци".

Идването във Видин е първото пътуване в чужбина. То станало реалност, след като гимназията от дунавския град кандидатствала по програмата на института "Конфуций". Във Видин мис Уан ще преподава в продължение на една година с възможност да продължи работната си виза, ако има интерес.

А интересът е огромен. Само за броени дни 150 деца от седми до единадесети клас се записали да учат китайски. "Стигна се дотам, учениците ни в 12-и клас да се разсърдят, че ги дискриминираме. Затова и те ще могат да се включат в групите по свободноизбираема подготовка", обясни помощник-директорката по учебната дейност Ирена Гъркова.

 "Китай е огромна държава, с мощна икономика и изучаването на езика ще ни е от полза." Така видински ученици коментираха желанието си да учат трудният език. "Китайският не е толкова разпространен. Почти всеки млад образован човек знае английски, немски или френски, но китайски - това определено е атрактивно", каза единадесетокласничката Милена.

"Стотина знака са необходими, за да може да се опишат например природата или явление", обяснява мис Уан. Минимум 1000 йероглифа трябва да знае човек, за да може прилично да се справя с китайския. "Всяка дума си има йероглиф и ние цял живот си учим езика", допълва младата учителка. Грабва бял лист и набързо изписва йероглиф с куп завъртулки, които се оказват послание към читателите на в. "Труд". Думата е "любов".

За обучението на видинските деца мис Уан пристигнала с куп учебници и тетрадки на български и китайски, речници, както и електронен четец за всеки ученик. Пособията са дарени на училището от института "Конфуций". Той има бази в България в Софийския и Великотърновския университет.

За краткото време, за което е във Видин, китайката е успяла да се адаптира към далеч по-спокойния живот в малкия за мащабите на родината си град. Уан е единствено дете в семейството.

 "Баща ми е служител, а майка ми е медицинска сестра", пояснява младата жена. Чужденката успешно се справя с пазаруването, но засега си приготвя сама храната, забърквайки ястия по китайски рецепти. "По Коледа и Нова година ще я запознаем отблизо с нашата кухня", обещава колежката Ирена Гъркова.

"Да", "не", "здравей" и "браво" са първите думи, които Уан вече произнася. "Ще си взема учебник по български за малки деца, за да науча повече", допълва китайката.
"Искам да събудя интереса на децата и те да се забавляват. Те ще учат езика чрез игри", обяснява Уан, която ще преподава китайски език чрез английски.

Уан признава, че малко се притеснява за първия си учебен час, който предстои на 4 ноември. Топлото посрещане от колегите и учениците обаче дава увереност, че ще успее.  http://www.trud.bg

 


Сходни връзки

Китайка избра Видин пред САЩ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди