изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 10:06 EEST
Турция: За пръв път в Меджлиса влизат забрадени депутатки    
По света Наистина невероятно - за пръв път в турския Меджлис влизат забрадени депутатки. Това са четири народни представителки на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) от провинциите Кахраманмараш, Мардин, Денизли и Коня. На 31 октомври в 14:00 часа вниманието на всички естествено се съсредоточи върху депутатките от ПСР Севде Баязит Качар, Гьонюл Бекин Шахкулебей, Нурджан Далбудак и Гюлай Саманджъ.

Същевременно като своеобразен контрапункт, депутатката от основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) Дилек Атагюн демонстративно свали жакета си и седна на своето място в пленарната зала с агресивна фланелка с портрета на Ататюрк.
Първите забрадени турски депутатки веднага дадоха повод както за исторически, така и за многозначителни изявления, очевидно визиращи разделението сред турското общество. От парламентарната трибуна последователно взеха думата депутати от основната опозиционна НРП, от легалната кюрдска Партия на мира и демокрацията (ПМД), от опозиционната Партия на националистическото движение (ПНД) и от управляващата ПСР.
Основни акценти и послания: НРП: Това не е борба за някаква свобода, след като лично премиерът Реджеп Тайип Ердоган изпраща дъщерите си да учат в чужбина, защото досега не можеха да се обучават забрадени в собствената си страната; ПМД: Изпитва задоволство от разрешаването на проблема с носенето на мюсюлмански забрадки на обществени места и оценява това като резултат на продължителна борба. Свободите обаче според турските кюрди не трябва да се ограничават само със забрадките, а да обхванат и други забрани в обществото, като например все още съществуващите ограничения по отношение на езика, на вярата, на културните особености. ПНД: Обикновен парламентарен ден в Меджлиса. Обаче целенасочено се осъществява агресивен мониторинг върху възгледите и разбиранията на обществото под претекст гарантиране на някакви свободи. Поставят се под микроскоп тези четири депутатки. Това не интересува никого; моля, проявете малко съпричастност. Обръщаме се към мъжете – никой не се интересува как точно сте облечени. ПСР: Изпитва удовлетворение от изявленията в Меджлиса и оценява това като очаквана от всички обществени прослойки обстановка и подход. Защото по този начин се слага край на една от дългогодишните забрани в Турция. Приветства завърналите се от поклонение в Мека турски депутатки, станали по този начин хаджийки. Обръща внимание, че всички народни представители отхвърлят опитите да се прави политика на гърба на жените. Защото според ПСР много преди това е било необходимо да се предприемат подобни стъпки, ако в Конституцията наистина се визира една демократична и светска турска нация.  http://www.focus-news.net
 


Сходни връзки

Турция: За пръв път в Меджлиса влизат забрадени депутатки | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди