изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 11:08 EET
Лечителката на НДСВ    
Политика

Първанова не гледа към Реформаторите, търси гражданите за нови платформи



Създаването на нова платформа - национално единство за обществена справедливост, е посоката, в която гледа новият председател на НДСВ. Д-р Антония Първанова няма нужда от представяне. Тя е евродепутат, лекар, основният "политически виновник" за създаването на фонда за ин витро у нас. Родена е в Добрич, учи медицина и здравен мениджмънт във Варна, Холандия и Англия, където започва и кариерата си като лекар. През 2001 г. тя влезе в парламента като депутат от НДСВ. И до днес си спомня с носталгия за това време. Тогава в комисията по здравеопазване слушахме гражданските организации, заради тяхното мнение понякога сме спирали или връщали свои решения, казва с гордост Първанова. Един от плодовете на работата й е създаването на фонда за ин витро, което стана възможно след огромен обществен натиск, само че в края на мандата на Тройната коалиция. Управлението на НДСВ й дава надежда, че партията ще се възроди. Хората ми казват, че са живели най-добре точно от 2001 до 2005 г., че тогава е имало най-малък натиск върху бизнеса, били са свободни, корупцията е била най-ниска, споделя Първанова. За съжаление това, което вижда сега в България, не й харесва особено. У нас има голям елемент на измъченост - измъчени са институциите, протестите, Конституционният съд, а най-много са измъчени хората, защото стават все по-бедни, споделя тя първите си впечатления от обиколка из страната. Затова според нея народът все по-малко ще очаква нов месия и ще търси основите на нещо, което му е харесвало по времето на едно или друго управление. Тя пък е твърдо решена да даде алтернатива на хората чрез възраждането на НДСВ, въпреки че партията бе изключена от европейските либерали преди дни.
Рано или късно мандатът на това правителство ще свърши, по-важното е ние да постигнем консенсус как ще управляваме държавата, аз искам да има справедливост по отношение на всичко - здравеопазване, образование, съдебна система, казва тя. За да гарантира постигането на тази справедливост, е решила от името на НДСВ да отправи апел към всички, които са били част от партията, да се върнат и да работят за каузата.
НДСВ може би е най-голямата лаборатория за нови политически формации, а на избори играем в конкурентна среда, казва тя и изброява: от НДСВ са излезнали НИЕ, Новото време, ГЕРБ, ДБГ, партиите на Борислав Цеков и Николай Цонев. С тях сме били съмишленици и това са естествените партньори на НДСВ, мисля, че ще започне връщане на някои при нас, казва тя. Другият ключов партньор за нея е гражданското общество. Сега всички се опитват да вкарат енергията на хората в деструктивна посока, а тя е много по-силна, когато е насочена към градивност, към работа в партньорство, казва още Първанова. Встрани от съмишлениците обаче оставя реформаторите. Първоначално те тръгнаха доста силно, но когато стана дума за коалиция, се отделиха Зелените, чието присъствие там за всички нас беше странно, а партиите от "голямата четворка" са доста аморфни и е трудно да се разбере на каква основа искат да са в парламента, какво управление предлагат, казва лидерката на НДСВ. Според нея има голяма разлика в електората и политическата нагласа на ДСБ, "Синьо единство", Меглена Кунева и Касим Дал. Тази констелация не създава усещане за стабилност, а за аморфност, а и общото между лидерите на четирите формации е, че са разцепили по една партия преди това, добавя Първанова. Въпреки сложната икономическа и политическа обстановка у нас е оптимист, че изход от кризата за България има. Надежда за това й дал и Царят, с когото се чули след избора й за председател на НДСВ. За мен беше удоволствие да ме поздрави, най-важното обаче е усещането ми за неговия кураж, че в България нещата може да станат по-добре, коментира още Първанова. Повод за това и дало и уверението на Симеон Сакскобургготски, че ще продължи да работи за подобряване на международния имидж на страната ни, докато силите му позволяват.
Мария ЧИПИЛЕВА
http://paper.standartnews.com

„БЕРАТ ЛИ СЕ ГРОЗДЕ ОТ ТРЪНКИ И СМОКИНИ ОТ РЕПЕЙ?
 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди