изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 01:58 EET
БИБЛИОТЕКАТА ОТБЕЛЯЗВА 90 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ЙОРДАН ДАЧЕВ    
ОбществоВ навечерието на  празника на народните будители регионална библиотека „Дора Габе” отбелязва  90-годишнината от рождението на Йордан Дачев  – публицист, писател, литературен критик и изследовател, духовен наставник на поколения литературни творци в Добрич и Добруджа, един от доайените на журналистиката в Добрич.

Изложбата съдържа библиотечни документи - книги, периодични издания, фотографии, документи от Сбирка с лични архивни документи, брошури, разкриващи близо половин вековното творчество на Йордан Дачев. Включени са неговите книги „Паметта на сърцето. Анкети с поета Борис Колев”,  „Пристан на човеколюбието”, „Влогове”, „Есета за писатели в Добруджа”, „Полюси”, „Живот, отдаден на Добруджа. Литературна анкета с Данаил Ст. Бекяров”, „Добруджа възпява себе си… ”, „Йовковиада”, „Мостът”, „Истини”, „Личности”. 

Представени са и книгите „100 години читалище „Йордан Йовков”, „Нови изследвания”, „Поглед в Йовковия свят” и др., в които Дачев участва със свои статии; „Добруджанче”, „Премълчани имена”, „Мъдрият няма идеали” и др., на които е съставител, редакторските като „Нашата Дора Габе” и „Не събуждай мъртвите” от Драгни  Драгнев и др.; преведената от него от румънски език  „Кесийката с две пари” на Йон Крянга. Интерес будят и документите с бележки на Йордан Дачев за живота и дейността на Печо Господинов, бележит добруджанец, писател, журналист и дългогодишен редактор на Съюзния орган вестник „Добруджа”;  бележките, свързани с Дора Габе и Йордан Йовков; слова; изследвания, свързани с живота на Йордан Йовков;  бележки по книгата „Някога” на Дора Габе, ръкопис на книгата  „Пристан на човеколюбието; Протокол на предаден негов фонд  - N 1529, инв. Опис 1, 2, 3, в ДА-Добрич и много др. 

Експозицията съдържа и написаното за него - в книги и статии от Петър Славински, проф. Гочо Гочев, Любен Петков,  проф. Иван Сарандев, Любен Бешков, Драгни Драгнев, Атанас Пеев. 

Посетителите могат да видят и част от книгите, свързани с  живота и делото на Йордан Дачев - „Био-библиография”, издадена от Универсална научна библиотека през 1997 г.; на Рада Въртунинска, Любен Бешков, Елена Попова и др. 

Йордан Дачев е роден на 23 декември 1923 година в село Стрелец, Добричка област. От 1948 г. работи като журналист във вестник „Добруджанска трибуна”, председател на литературно-творческия кръжок при народно читалище „Йордан Йовков” в Добрич, един от създателите и почетен председател на Дружеството на писателите в Добрич. Автор на над 10 книги, съставител и редактор на книги, преводач от румънски език. Йордан Дачев публикува материали, свързани с добруджанския край, кореспондент и сътрудник на столични и местни вестници и списания. Дачев задълбочено изследва творчеството на Йордан Йовков, Дора Габе, Борис Колев, Ивайло Петров и много други. Особено ценен е приносът му за изследванията на Йордан Йовков и творчество на певеца на Добруджа. Затова заслужено си спечелва признанието „Йовкововедът”. Носител на множество литературни награди и отличия, в това число Годишните награди в областта на духовната култура, връчвани от община град Добрич по повод 1 ноември – Ден на народните будители –награда за цялостно литературно творчество през  1998 г.; специална награда за цялостен принос в развитието на културата в Добрич, през 2003 г., награда за цялостно творчество и за изключителен принос в развитието на художествената култура в град Добрич, през 2004 г.; отличие за изследователската дейност на Йовковото литературно наследство през 2005 г.; за активна читалищна дейност и др. Номиниран е за националната награда за литература „Йордан Йовков” 2005, награден с литературната награда за 2005 г. - за литературни изследвания и популяризиране на творчеството на Йордан Йовков. Получава званието Почетен гражданин на град Добрич през  2001 година.

Йордан Дачев  напусна този свят след дълго боледуване на 17 октомври 2009 г. НДТ                                           
 


Сходни връзки

БИБЛИОТЕКАТА ОТБЕЛЯЗВА 90 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ЙОРДАН ДАЧЕВ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди