изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 14:13 EET
В Русия отстрелват ислямистите преди Олимпиадата в Сочи    
По света "Руското правителство и службите за сигурност ще преодолеят заплахите за сигурността и ще гарантират сигурността на Зимните олимпийски игри 2014 в черноморския курорт Сочи" заяви министър-председател Дмитрий Медведев. В интервю за Ройтерс, Медведев обясни, че Русия е предприела редица мерки за безопасноста около града, който граничи с бунтовническия регион Северен Кавказ, където ислямистки бунтовници водят почти ежедневна борба с руснаците.

"Редица заплахи съществуват в нашата страна, така че всеки ще работи толкова силно, колкото е възможно - специалните сили са на поста си, и правителството като цяло се опитва да гарантира абсолютна безопасност на Олимпийските игри", каза Медведев. 

"Но е ясно, че трябва да се предприемат редица други мерки, за да се уверим, че тези игри ще се проведат без проблем, така че да бъдат запомнени като грандиозно спортно събитие." Медведев не уточни какви са тези мерки бяха.

В навечерието на Олимпиадата в Сочи през февруари, Русия е започнала да взема проби от слюнката на религиозно консервативните мюсюлмански жени, според местните жители в Северен Кавказ. Целта на събирането на ДНК данни е властите да могат да определят части на тялото, ако някоя от тях стане атентатор-самоубиец.

Този ход съвпада с опита на президента Владимир Путин да се справи с ислямистките бунтове в Дагестан, провинция в подножието на Кавказките планини, на изток от мястото на Зимните игри в Сочи.

При Путин властите изглежда са се отказали да се опитат да се справят с конфликта чрез диалог с привържениците на строгото салафистко движение на исляма, което е религията на бунтовниците.

Наречени "черни вдовици ", близо 49 жени-самоубийци са извършили нападения в Русия през последните 13 години, според уебсайта Caucasian Knot, който следи безредиците.

В отговор на това силите за сигурност взривяват домовете на роднини на екстремисти, затварят планинските села и арестуват млади мъже, заподозрени в връзки с екстремистите.

Много медраси, мюсюлманските религиозни училища и благотворителни организации, организирани от салафити бяха затворени. Докато някои са избягали в чужбина, други са вдигнали оръжие, твърдят салафитски лидери.

"До Олимпиадата, най-важното нещо за нашия имидж е, че ситуацията е спокойна и нормална в Дагестан", каза Рамазан Джафаров, вицепремиер и министър на Дагестан.

Путин се надява, че игрите, на стойност близо 50 млрд. долара, ще повишат престижа на Русия. Той затегна сигурността около Сочи, където казашки въоръжени групи патрулират улиците.

Министърът на вътрешните работи Владимир Колоколцев заяви пред парламента, че органите на реда са получавали "тревожна информация" и се работи за премахване на лидери и членове на въоръжени групировки.

"Просто няма други начини за борба с тези чудовища", каза той.

През септември Путин цитира дипломат от царската епоха, който е казал: "Трябва да се въведе ред в Кавказ веднъж и завинаги ", и добави: "Такъв беше случаят тогава, такъв е случаят и днес."

На 25 октомври парламентът одобри ново законодателство, което увеличи наказанията за терористични атаки и направи близките на екстремистите отговорни за изплащането на вредите, причинени от атаки.  http://www.blitz.bg
 


Сходни връзки

В Русия отстрелват ислямистите преди Олимпиадата в Сочи | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди