изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 01:31 EEST
Украйна плаши със спиране на газа към ЕС    
По света Ако Русия се държи формално към съвместните си договорки с Украйна, страната няма да гарантира обема на транзита на газ на "Газпром" в пиковите периоди, заяви вицепремиерът Юри Бойко. Вицепремиерът уточни, че Киев е подкрепял "Газпром" в пиковите моменти, срещу което концернът е изпълнявал договорните си задължения. Без съдействието на Украйна цялата отговорност за транзита към Европа остава на "Газпром", предупреди Бойко, цитиран от Лента.ру и в. "Сега".

През последните години обтегнатите отношения между Русия и Украйна няколко пъти доведоха до спиране на руските газови доставки, от които Киев е силно зависим въпреки опитите му да намери нови източници за снабдяване.

През 2010 г. газовите конфликти нарушиха и износа на руски газ за ЕС, тъй като в момента Украйна е основната транзитна страна. От това бе засегната и България, като милиони хора останаха без отопление през студените януарски месеци.

Поредните търкания между "Газпром" и Украйна възникнаха отново заради неплатени доставки на газ. В края на октомври шефът на "Газпром" Алексей Милер заяви, че Украйна не е платила доставките си от август за 882 млн. долара. Страните допълнително са се договорили плащането да стане до 1 октомври, но това така и не се е случило. Тогава Милер заплаши Киев, че ако Украйна не плати, "Газпром" ще въведе системата на предварителното плащане на бъдещи доставки.

Руският премиер Дмитрий Медведев подкрепи това решение, като отбеляза, че ситуацията е сериозна. Но според украинския премиер Микола Азаров въпросът с дълга не е толкова сериозен.
Медведев предложи на Украйна да поиска заем от Евросъюза и предупреди, че вероятно ще се стигне до преразглеждане на финансовите отношения между двете страни.

Според рейтинговата агенция S&P Украйна е в първата десетка на страните, заплашени от фалит идните 5 години.
"Те постоянно ни молят за кредити, казва Медведев пред Ройтерс, в крайна сметка, ако действително са в толкова близки отношения с ЕС, в което няма нищо лошо, - ние също сме в добри отношения с ЕС, нека Брюксел ги кредитира. Намирам го за напълно нормално, не проявяваме ревност".

"Разбираме, че имат иконмически трудности, но ще трябва да си платят, още повече, че и кредити им дадохме наскоро, предплатихме транзита за много дълъг период. Става дума за милиарди долари, от които могат да вземат нещичко и да си платят газа", съветва ги руският премиер.
http://banks.dir.bg
 


Сходни връзки

Украйна плаши със спиране на газа към ЕС | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди