изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 20:15 EEST
“Енерго Про” в действие или как чехите ни подготвят за зимата    
Икономика Все повече клиенти на „Енерго Про" алармират за завишени сметки за ток. Няколко месеца жители от местността „Свети Никола" получават своите сметки, плащат си ги чинно, но без да подозират какво им готви чешкият монополист. Така се стига до месец Октомври, когато абонатите получават фактури с период на засичане от 6 (шест) дни. Хората остават шокирани, когато разбират, че за отчетния (6-дневен) период сметките им са 8 (осем) пъти по-високи, отколкото за предходния месец.

Шокиращите сметки за свръхкраткия период показват, че потребителите са навъртели хиляди киловати ток. Обръщаме внимание, че става въпрос за битови, а не за промишлени абонати.

Заедно с един от прецаканите посетихме печално известния от зимните протести офис на монополиста на ул. „Девня". Какво се случи там бе не толкова интересно, колкото показателно за отношението на монополиста към своите абонати.

Пострадалият носеше своите три последни фактури. Първите две обхващаха периоди от по един месец и бяха на стойности по трийсетина лева, а последната бе за период от 6 дни и бе на стойност около 200 лева. Клиентът чинно изчака служителката да му обърне внимание, за да я запознае с проблема си. Жената огледа фактурите и след справка в компютъра му обясни, че последната фактура била изравнителна , защото предходните му били начислявани служебно. И това при условие, че никъде в платежните документи не е отбелязано, че става въпрос за служебно начислена консумация. На това служителката на монополиста отговори, че след като консумацията два месеца подред е била толкова близка по стойност, клиентът сам трябвало да се досети, че е служебно начислена . Като „аргумент" тя посочи и липсата на начислена нощна тарифа . Възмутеният гражданин зададе отново въпроса защо по никакъв начин не е описано, че му се начислява служебна консумация и запита защо всъщност му е начислена такава. Последва нова справка и обяснение, че два месеца служителите на „Енерго Про" са нямали достъп до електромера му. Гражданинът обаче живее в кооперация с над 20 жилища и на улица с над 30 кооперации. Излиза, че в целия този квартал служителите на монополиста нямат достъп до електромерите. Наша проверка показа, че това не е вярно, защото таблата са на достъпни места , а служителите на електроразпределителното дружество многократно са посещавали района. Абсурдите обаче не спират до тук . Същият гражданин, на когото заявиха, че повече от два месеца, не е осигурил достъп до електромера му, показа документи, според които в този период, поради неплатена от него стара фактура, служители на „Енерго Про" са имали достъп до неговия личен електромер поне два пъти - за да му спрат тока и след това да му го пуснат. Оказва се, че за спирането на тока са техниците имали достъп, но за засичането на електромера - не .

Опитахме се да получим повече информация и да разберем повече за този конкретен случай. За целта поискахме да се свържем с директора на Дирекция ,,Център за обслужване на клиенти" г-жа Мария Димитрова. Срещата обаче се оказа невъзможна...

Какво излиза в крайна сметка. На гражданите служебно им се начислява консумация на ток, за което те не са информирани по никакъв начин и за което трябва сами да се досетят, ако два поредни месеца получат близки по стойности фактури, сигнализира ovarna.bg

На фактурата пише срок на следващо отчитане , обикновено това е след 30 дни, но в този случай е след 10 дни.

Периодът на отчитане, който стандартно е около месец , според последната фактура на пострадалите е 6 дни.

В този шестдневен период е начислена консумация 8 пъти повече, средно по около 200 киловата на ден. Какви ли бойлери ползват жителите на този район, щом харчат толкова енергия. И това в период, в който дори не се използват отоплителни уреди.

Оказва се също, че клиентите на „Енерго Про" нямат никакъв достъп до служители от средно управленско ниво в администрацията на дружеството. Иначе това се случва в държава, в която можеш да си запишеш час за среща с кмет, полицейски началник, министър , премиер, президент и прочие.

Оказва се, че ЕРП-тата продължават да правят каквото си искат, а гражданите са длъжни да козируват - без право да питат и да проверяват. Колкото - толкова.

Оказва се и че цяла зима служебно могат да ви начисляват електроенергия, която вие чинно да си плащате ,а напролет могат да ви издадат и фактура за,,изравняване" и да ви накарат да платите примерно 4 хилядарки.

Идва зимата, идва добре познатият на всеки българин отоплителен период, в който Енерго Про ще диктува съдбите на хиляди свои абонати, поставени в положение на безгласни роби.
Очевидно зимата пак ще се окаже сезонът на „вълшебствата", а стотиците хиляди неволни клиенти на монополиста този път надали ще се задоволят само с една потрошена фасада. Дано държавата този път се събуди трайно!

http://www.cross.bg


 


Сходни връзки

“Енерго Про” в действие или как чехите ни подготвят за зимата | 2 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
“Енерго Про” в действие или как чехите ни подготвят за зимата
Автор: Anonymous да 2013-11-05 @ 19:49 EET
mohenici  izrodi
“Енерго Про” в действие или как чехите ни подготвят за зимата
Автор: Anonymous да 2013-11-06 @ 10:53 EET
Споко народе!Няма да е за дълго това което правят тези мошенници.Има вече нови доставчици на ел.енергия които за в момента доставят само за фирми но в близкото бъдеще ще доставят и за битовите клиенти

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди