изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 22:53 EEST
Наши учени с лоша прогноза: Чакаме 7 по Рихтер край Кресна и Благоевград    
НовиниДошъл е моментът за разрушителен трус от 7 степен по Рихтер на територията на България, предричат наши учени. Според тях най-критичният и възможен регион за земетресението е Кресненското дефиле.

Територията на България спада към земетръсно опасните зони на земята. По света най-силни и чести са в Тихоокеанския земетръсен пояс - 75-80%. Ние пък сме в центъра на Балканския полуостров, който е най-активният възел в Европа от Алпо-Хималайския земетръсен пояс.

По-дълбоките трусове тук са в района на Вранча и Хленската арка, където центърът е на повече от 100 км под земята. В Южна България най-активните райони са в Тракийската низина - Пловдив, Чирпан, Първомай.

Най-мощното разтърсване на Балканите през последните 100 години е било на 4 април 1928 г. в Кресненското дефиле. Магнитудът е 7,8 по скалата на Рихтер, а интензитетът - 10-а степен.

Тъй като не може да се предскаже с точност къде и кога земята ще се разлюлее, учените са открили закон за повторяемостта на земетресенията. Според него колкото по-дълго е затишието в един район, толкова по-голяма е вероятността да има катастрофален трус.

Не могат да се правят краткосрочни прогнози за земетресенията, твърди Благовеста Бабачкова, сеизмолог от Геофизичния институт на БАН.

Възможно е само най-общо да се предвиди къде и колко силно ще се разлюлее земята в следващите 100-200 години.

Според нея най-опасен е районът на Благоевград и Кресна, където има по няколко труса годишно. Рисков е и Пловдивският регион, сочат данните на сеизмолозите. През 1928 г. там са станали 2 силни земетресения - едното от 6-а, а другото над 8-а степен по скалата на Рихтер.   http://pik.bg

САЩ официално: Унищожителен трус ще помете Румъния! Ще удари ли и нас?!

Посолството на САЩ предупреди американските граждани, които идват в Румъния, за риска от унищожително земетресение, предаде www.epochtimes-bg.com.

На интернет страницата на посолството цял раздел е посветен на извънредните ситуации, но най-голямо внимание е отделено на сеизмичната опасност.

Представители на посолството указват, че е налице висока степен на вероятност от силно земетресение, което ще предизвика сериозни щети.

Посолството на САЩ предупреждава, че в случай на силно земетресение, румънските власти вероятно няма да бъдат в състояние да реагират адекватно.   http://pik.bg


ЗЕМЕТРЕСЕНИЯТА ПО СВЕТА В МОМЕНТА

ЗЕМЕТРЕСЕНИЯТА В БЪЛГАРИЯ

Земетресенията в Европа

Земетресенията в цeлrя свят с карта на GOOGLE

ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ ВЪВ ВРАНЧА, ПАНИКА В БЪЛГАРИЯ, СИЛНО ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ ДО НОВА ГОДИНА

10-те най-силни земетресения от 1900 година насам

ВНИМАНИЕ! НАЙ-ОПАСНИТЕ ЗОНИ В БЪЛГАРИЯ!

ВСИЧКО НА ТЕМА ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ

В ЧЕРНО МОРЕ Е ВЪЗМОЖНО ЦУНАМИ, НО С ВИСОЧИНА НАЙ-МНОГО ДО 2 МЕТРА

 


Сходни връзки

Наши учени с лоша прогноза: Чакаме 7 по Рихтер край Кресна и Благоевград | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди