изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 05:31 EET
Търговията със зърно е рай за дедесарите    
Икономика От 1 декември трябва да се въведе режим за обратно начисляване на ДДС при доставки на зърнени и технически култури. Така държавата си призна, че е безсилна да се справи чрез стандартните методи с ширещите се данъчни измами в този сектор. В България няма структура или система, чрез която ДДС измамите да се разкриват и наказват в тяхната цялост. И прокуратурата, и НАП работеха - и работят - “на парче”. До високите нива в схемите се стигаше само в два случая:

1. При пряка политическа поръчка, когато трябва да се смачка конкуренцията или да се постигнат определени бизнес цели - като продажба на конкретни предприятия или активи например. Управленският мандат на ГЕРБ ни предостави достатъчно примери как ярко избухват шумни полицейски акции, които след постигане на бизнeс целите тихо заглъхват.

2. Когато такава схема се разпредели на “неуправляем” ревизор, който още не е разбрал, че законите в България не се прилагат еднакво към всички. Преди две години се вдигна голям медиен шум около ревизията на “Кремер София” ЕООД. На дружеството бяха определени данъчни задължения в особено големи размери (над 11 млн. лв.) заради декларирани доставки от дружества без активи и с огромни данъчни задължения. След подходящата политическа и дипломатическа намеса (от посланика на голяма европейска държава) ревизионния акт бе тихомълком отменен.

Всеки шести лев е ДДС

Освен всичко друго ДДС измамите се явяват мощен инструмент за преразпределение на доходите, вследствие на което бедните стават все по-бедни, а част от богатите - много по-богати. Болшинството от българските граждани не могат да спестяват и всеки месец харчат целия си доход за текущи нужди. Всеки шести лев от изхарчените им заплати, пенсии и спестявания трябва да влезе в бюджета под формата на ДДС. Именно този данък, който се плаща от цялото население, е предмет на престъпно посегателство от дедесарите.

Търговията със зърно е сред най-рисковите сектори при ДДС измамите. С въвеждането на режим на обратно начисляване управляващите признават и друг нелицеприятен факт - че приходите от ДДС в този сегмент са по-малки от възстановения от бюджета данък и практически е по-изгодно държавата да се лиши изцяло от тях.

Новият режим

Обратното начисляване на ДДС е специфичен механизъм, при който данъкът се начислява не от доставчика, какъвто е общият ред, а от получателя. Това става с протокол, който се включва както в дневника за продажби, така и в дневника за покупки. По този начин при доставка на зърно ефектът за бюджета е нулев - не се дължи и не се претендира ДДС. В същото време доставчикът трябва да документира продажбата с издаването на фактура. В нея не се начислява данък, но позволява да се проследят обемите и цените на продукцията. Това се повтаря при всяка следваща продажба, докато зърното не достигне до мелниците, фуражните и други заводи, където се трансформира в преработена продукция (брашно, фуражни смески, спирт, биогорива). До този момент приходът от ДДС в бюджета е практически нулев. Данъчен приход се отчита едва при реализацията на вътрешния пазар на продукцията на преработвателните предприятия, за която те трябва да начислят 20% ДДС.
Какъв ще е ефектът?

1. Въвеждането на новия режим ще ликвидира сивия сектор в търговията със зърно и ще обезсмисли укриването на продажби. Извършването на ДДС измами чрез фиктивен износ на зърно, съпроводено с празни камиони, пътуващи към Румъния и Гърция, са мит от миналото. В повечето случаи става въпрос за съвсем реални количества изнесено зърно, платено по банков път от чуждестранните клиенти. Просто голяма част от тази продукция е купена без документи.

2. Лицата, занимаващи се само със зърнопроизводство, няма да начисляват ДДС при реализираните от тях продажби и практически всеки месец ще декларират данък за възстановяване в резултат на извършените от тях покупки на горива, торове, препарати и др. По сега действащите процедури това възстановяване става след извършване на проверка или ревизия най-рано в 30-дневен срок от подаването на справка-декларация. Това действително е възможно да се прояви като сериозен проблем, особено при по-малките и средните зърнопроизводители, защото може да се блокира голяма част от оборотните им средства.

Ролята на държавата

Тук е мястото, където държавата може и трябва да се намеси с мерки, стимулиращи доброволното изпълнение на данъчните задължения. Производството на зърно дава богати възможности за укриване на голяма част от реализираната печалба и съответно заплащане на по-малък корпоративен данък.

Това става чрез манипулиране на себестойността на продукцията, деклариране на по-малък добив или по-малък размер на обработваемите площи. В този ред на мисли защо да не се въведе ускорено възстановяване на ДДС чрез извършване на формални документални проверки за всички производители, които са декларирали норма на печалбата равна или над средната за бранша? Може дори да се създаде “златен регистър” на коректните земеделци, който да им осигури по-малка административна тежест и облекчени данъчни процедури.

Историята на една измама

Една от схемите за ДДС измами със зърно е така наречената корпоративна схема. Тя се създава, за да обслужва единствено една компания (дилър) и в краен случай нейно дъщерно дружество. При този тип схеми размерът на неправомерно възстановеният данък е в особено големи размери, а организаторът, който се явява и краен получател на източения от бюджета ДДС, е добре известен.

Обичайно и тези схеми за ДДС измама, както и повечето, свързани с търговия със зърно, започват от района на Велико Търново - рая на “липсващите” търговци.

Конкретен пример: Две дружества - “Царевец деливъри сървис” ЕООД и “Спидимекс 2000” ЕООД, фактурират стотици тонове зърно, без реално да извършват доставки. В резултат на ревизии от данъчните към настоящия момент и двете присъстват в публичния регистър на длъжниците, като общият размер на данъчните им задължения е над 2 млн. лв. Парите са практически несъбираеми, а фирмите отдавна са продадени на неоткриваеми лица. В същия регистър присъства и получателят по фиктивните доставки Ди Ем Ви ЕООД, на което данъчните също са начислили повече от 2 млн. лв. задължения по ЗДДС. Това е първият буфер в схемата, чията роля е да се прикрият следите към дилъра. Ди Ем Ви ЕООД от своя страна фактурира почти цялото количество зърно към втора фирма “буфер”, която също е продадена на лица с нисък социален статус.
Последният буфер декларира продажби в същия размер (около 10 млн. лв.) към организатора на схемата, което позволява на същия ефективно да си възстанови от бюджета ДДС в размер на 2 млн. лв., след като е декларирал, че е изнесъл цялото количество.

Описаната схема е типична при ДДС измамите в търговията със зърно. Всяка година конкретният дилър възстановява ефективно от бюджета 30-50 млн. лв., но е трудно да се установи каква част от него е в резултат на фиктивни доставки. Това е така, защото паралелно с фиктивните се извършват и реални доставки на зърно.

Именно разследването на тези доставки позволява да се установи кой е истинският организатор на схемата. Просто трябва да се проследят паричните и стоковите потоци при декларираните доставки. Паричните потоци винаги започват от банковите сметки на организатора и вървят надолу по веригата от доставки. Те се използват като доказателство за реално извършване на фиктивните доставки, но никога не стигат до липсващите търговци, защото там могат да попаднат в запорирана банкова сметка. Обикновено се теглят в брой от доверен пълномощник на дилъра при първия буфер и голяма част от тях се използват за покупки на зърно без документи.

Ако се проследят стоковите потоци, ще се установи, че всеки транспорт свършва в зърнените бази на организатора, тъй като фирмите буфери обикновено нямат нает персонал, нито активи, за да могат впоследствие, след разкриване на схемата, бързо и лесно да бъдат прехвърлени на други лица.

По този начин се формира сложен микс от реални и фиктивни доставки, който изисква прецизно документно оформяне, с което обикновено се занимават професионалисти. Но в тези случаи никой не си позволява лукса да говори за “организирана схема за ДДС измами”, защото организаторът обикновено е голям търговец със силна политическа подкрепа на местно или на централно ниво.


ГЕОРГИ ГЕОРГИЕВ

*Авторът е действащ данъчен служител.

http://www.trud.bg

 


Сходни връзки

Търговията със зърно е рай за дедесарите | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди