изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 06:51 EEST
Храни, богати на фолиева киселина    
Здраве

По време на бременност всяка жена трябва да приема фолиева киселина, например под формата на хранителна добавка. Тя е необходима, за да се предотвратят дефекти на гръбначния мозък на развиващото се бебе. Някои изследвания показват, че фолиевата киселина може да намали риска и от други дефекти като заешка уста и някои видове сърдечни дефекти. Освен под формата на добавка бременната е хубаво да направи част от менюто си и храни, богати на витамин B9 (фолиева киселина). Ето някои от тях, които не само, че съдържат този витамин, но и ще ви помогнат да останете в добра форма.



Леща

Лещата е подходяща храна не само когато искате да свалите няколко излишни килограма. По време на бременността, порция от нея ви дава около 180 мкг фолиева киселина. Тя е богата на чисти хранителни вещества, от които се нуждае бременната. Съдържа и важните желязо и фибри. Консумирайте от нея под формата на супа, яхния или като добавка в салатата.

Листни зеленчуци

Листните зеленчуци са богати на витамини, а и ще ви помогнат да поддържате здравословно тегло през бременността. Специално внимание обърнете на спанака, който съдържа около 218 мкг фолиева киселина в една порция. Други полезни и вкусни листни зеленчуци като зеле, алабаш, съдържат от 50 до 90 мкг на порция.

Доматен сок

Доматеният сок действа освежаващо и е богат на витамин C. Витамин C е важен, защото той помага на организма да извлича максимално желязото от храните, които консумирате. В една чаша от него се съдържат около 48 мкг фолиева киселина.

Цитрусови плодове

Един голям портокал съдържа 55 мкг фолиева киселина, което го прави чудесна храна по всяко време на деня. Започнете деня си с чаша пресен сок от портокали. Винаги носете със себе си нещо дребно за хапване и нека това бъде портокал или друг цитрусов плод, като мандарина, грейпфрут или лимон, който ще ви помогне да намалите и гаденето. Всички те доставят витамини и фолиева киселина на тялото ви.

Аспержи

В една чаша аспержи се съдържат около 79 мкг фолиева киселина. Консумирайте от тях като гарнитура към ястия.

Броколи

Една чаша броколи ви дава около 104 мкг фолиева киселина или около една четвърт от необходимия дневен прием за деня. Те са богати на витамин C, фибри, бета каротин, калций и желязо. Освен това са и нискокалорични.

Авокадо

Една чаша от този полезен плод съдържа около 90 мкг фолиева киселина. Авокадото е богато и на омега-3 мастни киселини, които са важни за здравето на сърцето и развитието на бебето. Може да го направите част от вашите пресни плодови сокове, да е добавка към салатата и други.

Боб

Бобът също като лещата ще ви държи по-дълго време сити и с една порция от него си доставяте около 115 мкг фолиева киселина. Изключително полезен е червеният и черен боб.

http://www.az-jenata.bg


 


Сходни връзки

Храни, богати на фолиева киселина | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди