изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2023-12-01 @ 08:52 EET
Списъкът с "Комисарите на подмяната" е потрес    
Коментари Списъкът станал известен като "Комисари на подмяната" групира журналистите и ги квалифицира като нацисти, сталинисти и криминално проявени. Същинската изненада за мен настъпи в момента, в който разбрах, че това е официализирано на сайта "НоОрешарски", който е сайт на Протестната мрежа. Дори в началото помислих, че този анонимен материал е провокация на управляващите, на властващата олигархия. Очаквах това да е и реакцията от хората от Протестна мрежа и от сайта - кментира д-р Николай Михайлов.


"Аз си помислих, че анонимният материал срещу мен е провокация на управляващите, които желаят да предизвикат имена, които дефинитивно да се скарат с протестиращите и останалата демократична общност. Очаквах и това да е реакция на хората от „Протестна мрежа“, тъй като един демократ не може и да си помисли, че от техните среди е възможно да се появи такъв скудоумен документ". С тези думи започна днес своето участие в предаването „Лице в лице“ по бТВ психиатърът д-р Николай Михайлов, психолог и бивш депутат от ДСБ.

"Този документ по смисъл, съдържание и тон е скудоумен. Той групира за по-удобен общ разстрел 45 души, между които има и имена като Любослава Русева и Елена Кодинова - две момичета, жени с престиж на журналисти, които не излъчват никаква за никого злоба, а излъчват талант. Любослава Русева е просто украшение за българската публицистика. Е, какво да си помислим в такъв случай, щом като този материал групира всички за по-удобен общ разстрел ги характеризира като нацисти, сталинисти и криминално проявени. Това е настанено в официален сайт на "Протестна мрежа" и предизвика мълниеносна реакция на такъв чувствителен човек като Цветозар Томов. Мисляа си че само една журналистка от "Медиапул" - Паулина Паунова - е реагирала по сходен начин. Това, което е преживял Цветозар Томов във връзка с  този документ е потрес - казва д-р Михайлов.  

„Същинската изненада за мен настъпи в момента, в който разбрах, че това е официализирано на сайта “Ноорешарски”, който е сайт на Протестната мрежа. Дори в началото помислих, че този анонимен материал е провокация на управляващите, на властващата олигархия. Очаквах това да е и реакцията от хората от Протестна мрежа и от сайта. Всички от списъка сега добиват право да задават въпроси на това движение. Този списък уврежда тях, а не нас. Той ги уврежда много тежко, защото представлява огромна морална провокация срещу същината на това движение, което нарича себе си "Движение за морална революция"....Тези хора имат още време да се сепнат, имат още време да спасят  идеологията, морала и интегритета на собствения си подход.... Просто като публикуват материала на Цветозар Томов. Ако не, да отидат на инструктаж при него, за да им обясни какво следва. Следва голям провал на смисъла и на интегритета на това движение. Протестното движение трябва да бъде разпитвано постоянно за собственото му морално състояние. Иначе има опасност то да се болшевизира. Това всъщност трябва да се нарече болшевизация на протестния авангард. Това е просто потрес! Имат още време да се сепнат, да спасят идеологията и морала си“, каза още д-р Михайлов.

....Впрочем надценявам ефекта му....Защото в България всичко е за два-три дни. Но ще го помнят хора....Тази морална революция, това движение трябва постоянно да бъде разпитвано за  собствените му морални основания, мониторираяно за грешки, трябва във всички случаи да бъде проблематизирано, иначе е изправено пред риска да се болшевизира.. Опасността тука, която се съзира, трябва да бъде наречена болшевизация на протестния авангард. Не казвам, че вече се е случила, но представлява такава опасност...- обобщи психиатърът д-р Михайлов.

Припомняме, че преди броени дни в анонимния сайт „Българска демокрация”, е след това и в noresharski.com бе публикуван списък с 45 души, които били основните „гаулайтери-комисари” с „изключително сериозна и вредна роля” за ситуацията в България и „задълбочаващата се диктатура”. Сред „враговете на протеста“ се забелязват имената на Андрей Райчев, Богомил Бонев, Борис Цветков, Велислава Дърева, Калина Андролова, Кольо Колев, Любослава Русева, Кеворк Кеворкян, Петър Волгин, Явор Дачков, доктор Николай Михайлов, Тошо Тошев, Емил Кошлуков и много други.

Според него ако българската демокрация си позволи да подгизне в такъв тип омраза, такъв тип агресия, ще стане жертва на едно голямо зло, „то българската демокрация ще носи отговорност за това, че първо -  деградира етиката на българския демократичен протест, етиката на този протест,  и второ -  че създава контекст на вражда, който ще деградира българската обществена действителност с непредсказуеми последствия. Тези хора са на едната страна на барикадата, от друга страна са хора, които са в процедура на самозащита от управлението на една олигархична власт. Този тип реакция е нещо, което „приляга“ на олигархията по манталитет и в някакъв смисъл по неизбежност. Това обаче не бива да се допуска да се официализира. Защото това навява тъга на много голям упадък на демократичните сетива и демократичната съвест“, завърши д-р Михайлов. "Тези хора шестват шестват по телевизиите сутрин, обед и вечер от гледна точка на друг ентусиазъм. Те желаят за България европейско бъдеще - с този текст, през тази дискредитация на хора, през липсата на реакция, през смълчаването на такава реакция...Затова мисля си, че този дребен детайл на списъка трябва да бъде преодолян зряло, един път завинаги с поука...И оттук нататък грижата ще трябва да бъде наистина тези дълбоки ровове на разцепление, тази страшна омраза, която се развихря и е на път да бъде извън контрол, на фона на етнически напрежения и проблематики, свързани с бежанския проблем, може да водеве до драматичен регрес на тази укорима ситуация"....завърши д-р Михайлов. 
  http://pressadaily.bg
 


Сходни връзки

Списъкът с "Комисарите на подмяната" е потрес | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2023 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди