изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 00:25 EET
ЗАПОЧНА МОНИТОРИНГЪТ НА ЗИМУВАЩИТЕ ГЪСКИ КРАЙ ШАБЛА И ДУРАНКУЛАК    
ЕкологияПървият за този есенно-зимен сезон мониторинг на крайморските езера беше проведен на 2 ноември. Проучванията са ключова дейност по проекта на БДЗП LIFE+ „Сигурни зимовища за червеногушата гъска” и ще се извършват на всеки две седмици до края на месец март, съобщиха от Българското дружество за защита на птиците.

Оттам посочват, че присъствието на диви гъски в района на Дуранкулашкото езеро и Шабленския езерен комплекс все още е доста скромно. Наблюдавани бяха едва 17 големи белочели и 3 сиви гъски край Дуранкулак. Резултатите са според очакванията – през последните години при първите преброявания в началото на ноември, особено при топло за сезона време, гъските са незначителен брой или изобщо отсъстват от района.
В района на Шабленския езерен комплекс е наблюдаван 1 сив жерав, планински чинки, мигриращи гривести чапли. Интересно бе и набюдението на 90 качулати корморани, хранещи се в морето срещу Шабленското езеро. Седем тръноопашати потапници бяха наблюдавани в Дуранкулашко езеро.

С цел подобряване на контрола по прилагане на ловното законодателство, на 29 октомври 2013 г. по инициатива на екипа на БДЗП от проект „Сигурни зимовища за червеногушата гъска” и със съдействието на ДЛС Балчик, бе проведена среща между основните институции, осъществяващи контрол по лова в района на крайбрежните езера Шабленско и Дуранкулашко - ДЛС Балчик, ЛРС Шабла, РДГ Варна, РИОСВ Варна и БДЗП.
Участниците се обединиха около становището, че основните проблеми идват от външни ловци, посещаващи района, основно през м. януари. Дискутирана бе темата за сформиране на патрули, в които да има представители на РИОСВ – Варна, РДГ , ДЛС, ЛРС Шабла и БДЗП за да се гарантират навременни действия след констатирането на нарушенията. НДТ

 


Сходни връзки

ЗАПОЧНА МОНИТОРИНГЪТ НА ЗИМУВАЩИТЕ ГЪСКИ КРАЙ ШАБЛА И ДУРАНКУЛАК | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди