изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 05:30 EEST
Местят Манол Велев в луксозен дом?    
Общество “Не ме питайте нищо за Мони. Болката е голяма. Той е любимият ми брат. Виках му “батко”. Бях дизайнер в неговото списание “Белла”. Виждахме се често, защото офисът му беше близо до дома ни. След като го простреляха, почти всеки ден с майка ми се молехме за здравето му в църквата “Света София”. Аз я избрах, защото съм изкуствовед. Там кръстихме сина ми Ясен, там опяхме и втория съпруг на майка ми – големия поет Христо Фотев. Мони също присъства на кръщенето.

Преди фаталната случка Мони много помагаше на майка ми и Христо – не само морално, но и материално. Финансираше всички техни пътувания до Равадиново. Не знам как щяха да стигнат дотам без неговата помощ...”, довери полусестрата на Манол Велев – Ива. Младата дама заяви, че въпреки уважението й към медиите семейството й не желае да коментира тази трагедия.

Виолета Фотева, вдовицата на автора на “Господи, колко си хубава...” понесла много тежко стрелбата по доведения си син. “Все едно, че стреляха в мен!”, призна през сълзи мащехата на Велев. Години наред тя го приемала като син, а сега трябва да го вижда в състояние “зеленчук”. Да се справи с депресията много й помогнала нейната близка приятелка, също вдовица, но на друг култов лирик - Иван Пейчев. Ана Пейчева, която познавала Мони, й звъняла всеки ден, за да й повдига духа. “Ако не беше тя, сигурно сега щях да съм страшно зле. Първо Христо, после нещастието с Мони... Много ми дойде!”, изплака Виолета Фотева.

Интелигентната и стилна дама е брачна половинка №2 на бащата на Велев – известния автомобилен състезател Йордан Велев – Джани, издъхнал от инсулт 4 години след зловеща катастрофа малко преди планираната сватба на сина си с Весела Лечева. Заради смъртта му бракосъчетанието се отлага с цяла година.

Майката Кети, по това време управителка на стола на ЦК на БКП, се омъжва повторно за някой си Пепи, назначен с протекцията на сестра й Цветана Рангелова за сервитьор във веригата “РСВ” на Централна гара в София.

Бащата на Манол Велев е чешки възпитаник и дълги години работи там.

Ива пък си спомня как навремето, докато батко й работел в “Плод-зеленчук”, е спирал огромния камион пред къщи и винаги й подавал пресни плодове. “Веднъж ми пъхна в ръката две огромни круши. Никога не бях виждала такива”, разказва полусестрата на бизнесмена.

“Гледай Мони и се учи от него!

повтарял баща й.

Всъщност Манол Велев е отгледан от баба си Злата в Панчарево. Дядото е кмет няколко мандата. Отива си сравнително млад – получава инфаркт на събрание. Това е първият голям удар за бъдещия едър предприемач.

Като тийнейджър се запалва по колите и моторите. Виновник за тази “краста”, която без малко не го убива, е баща му. Манол се качва на колела, когато е едва 10-годишен. После тръгва по състезания. Завършва спортното училище в Правец, после ВИФ.

Спортната кариера на съпруга на Лечева е изпълнена с много премеждия, травми, включително и на мозъка, и престои по болниците. Един път сестра му Ива и баща му Йордан присъстват на поредното авторали. Автомобилът на Манол се преобръща и пада в дерето. Малката тогава Ива хуква да спасява батко си. Докато тича надолу през храсталаците, одира жестоко ръката си в дива къпина и доскоро е имала огромен белег.

Поради тоталната липса на информация отвътре за състоянието на простреляния и изпаднал в кома бизнесмен от година-две плъзнаха различни слухове. Най-упоритият от тях, е че мъжът, който риташе топка с Георги Първанов в качеството си не само на негов приятел, но и на официален съветник, няма шансове да се върне към нормалния живот и затова близките му са го откарали в суперлуксозен дом. Весела Лечева, съпругата му, също не издържала повече и си завъдила по-млад любовник. Югозападно издание даже излови двойката да пазарува месни деликатеси от магазин в Гоце Делчев – родния град на Сотир Ушев - новия избраник на шампионката по стрелба. Според една актуална клюка добре сложеният мъж преди това е бил гадже на социалната министърка Емилия Масларова и явно си пада по зрели жени с тлъсти банкови сметки, с власт и влияние. Тези три компонента му действали като афродизиак и наточеният Сотир бързо вкарвал “плячката” в кревата си.

Името и авторитетът на Лечева бяха поставени на карта и когато се заговори за друг неин предполагаем интимен приятел. Според запознати той бил германски бизнесмен и си партнирал с Лечева и по линия на мащабни проекти. Дали е така, жената на Манол Велев упорито мълчи. Димната завеса засега й помага криво-ляво, но скоро “мъглите” ще се разсеят, защото България е “като една човешка длан” и всички сме ако не “брат’чеди”, поне баджанаци.

Според една звучаща правдоподобно версия Велев бил прострелян заради стопанисването и придобиването на крупни имоти, собственост на българския манастир “Свети Георги Зограф” в Атон.

След промените ген. Христо Маринчев, бившият отговорник по линия на ДС в Синода и чичо на покойния Варненски владика Кирил, е заплашван, че трябва да предостави имотите на неколцина “добре облечени бизнесмени”. През 1986-а Маринчев е човекът, организирал прословутата операция по открадването на оригинала на “История славянобългарска” от библиотеката на нашия манастир в Света гора. Вместо да се стресне обаче, генералът, който бройкал “служителите на култа” по израза на Остап Бендер, дал заветното пълномощно на единствения си син Кирил. По това време той е млад и симпатичен богослов, има дете от щерката на известния драматург Боян Папазов, но двамата така и не стигат до брак. Майка му Бонка Маринчева пък се пенсионира като служител на Второ главно управление /ВГУ/ на ДС.

Връзките на бащата пращат Маринчев-младши на специализация в Солун, но истинската цел на пребиваването му е бил

надзорът над имотите и авоарите на БГ манастира в Атон

Един хубав ден колата на Кирил пада в Бяло море и младият мъж се удавя. Родителите са покрусени, отказват да приемат версията “катастрофа”. До последно настояват, че това е убийство – уж заради греха на бащата – кражбата на заветната Паисиева “История”. Разбира се, ако е имало такъв сценарий, той е бил свързан с много по-големи интереси. Няколко години по-късно мистериозно загива и самият Христо Маринчев. Вече пенсионер, той внезапно пада от велосипед в родната Плиска и съседи го намират, потънал в кръв. Откарват го в местната болница с неясна диагноза, която остава такава до леталния изход. В смъртния акт обаче било записано: “инсулт”. Комшии на генерала твърдят, че са видели някаква кола близо до велосипедиста с двама млади мъже вътре, която профучала и изчезнала, а той останал да лежи на тротоара.

А че недвижимостите в Света гора са повече от апетитни, говори сухата статистика. Първо, Манол Велев ги закупил за изумителната цена 50 000 лв. Огромната площ – около 16 000 дка, била разположена върху крайбрежната ивица на Халкидики.

Съпругът на Весела Лечева и съдружникът му Петкос Анастасиус спечелиха на търг въпросния парцел за 16 години с право да строят курорт.

От отлично осведомени в проблематиката разбрахме, че Велев, на свой ред, е бил притискан и шантажиран да преотстъпи или продаде на безценица бизнеса си на Атон, но той се запънал и отказвал да се подчини. И инатът му бил “възнаграден” с куршуми в главата, които по чиста случайност не го изпратиха директно при Свети Петър, но за сметка на това му гарантираха “живот в унес”.


Теодор ШОПОВ



ДОСИЕ:

- Бъдещият олигарх и приближен на експрезидента Георги Първанов започва “кариерата си” през 1984-а като келнер в кафе-аперитив “Интер” на Централна гара в столицата. Преди това той е “момче за всичко”, работи и на гишето за закуски при леля си Цветана /Цеца/ Рангелова, която по това време е управителка на закусвалнята. При заплата 200 лв. тя движи с визонови палта, возят я с “Чайка” и не признава цигари по-долу от “Кент”. Дъщеря й Силвия също работи в “Интер”. Малцина знаят, че тя е майка на шампионката по фигурно пързаляне Албена Денкова.

- Де факто леля Цеца осигурява стартовия капитал на любимия си племенник. Когато тръгва да се жени за Весела Лечева, Манол Велев кани за кум единствения си близък приятел по това време – Бальо, управителя на “Интер”. По-късно, когато вече става едър капиталист, Мони купува цялото РСВ барабар с магазините, дава парцел за паркинг на Централна гара на Бальо, а на мястото, където е “Интер”, строи хотел със същото име.

- Друг силен тласък на Велев в “първоначалното натрупване” дава и зам.-директорът на РСВ, който е негов роднина. След промените той напуска заведението, за да отвори собствен ресторант. И кани Манол за управител. Помага му вероятно и приятелството с тогавашния вътрешен министър Виктор Михайлов, допускат посветени.
http://www.blitz.bg/
 


Сходни връзки

Местят Манол Велев в луксозен дом? | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди