изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 00:03 EEST
Общонационален протест с искане за оставка на правителството се провежда в столицата (ОБЗОР)    
Политика София. Повече от четири часа продължава общонационалният протест с искане за оставка на правителството на Пламен Орешарски и разпускане на 42-рото Народно събрание. В протеста се включиха няколко хиляди души. Проявата е организирана в социалните мрежи, като най-активни бяха от "Ранобудните студенти". Протестът е свързан и с годишнината от 10 ноември, когато е началото на прехода. Недоволство от 24-годишния преход в страната изразиха участниците в протеста.

Един час продължиха речите пред Ректората на Софийския университет, след това протестът премина покрай Народното събрание, Министерски съвет, по бул. "Раковски" покрай централата на партия "Атака", отново пред парламента, Ректората на Софийския университет, Орлов мост, бул. "Цариградско шосе", Полиграфическия комбинат, Алея Яворов. Към 15.00 часа беше блокирана част от бул. "Цариградско шосе", а движението по Алея Яворов беше възстановено. От 17.00 часа пред храм "Свети Алексаднър Невски" ще се състои концерт, посветен на годишнината от 10 ноември, а около 18.00 часа ще започне традиционният протест с искане за оставка на кабинета.
В протеста пред Софийския университет се включиха студенти от НАТФИЗ, УНСС, Медицински университет, Великотърновски университет, Пловдивски университет.
Участници в общонационалния протест обявиха, че искат да останат да живеят в България. В призивите им се чуват подкани към политиците - те да емигрират. Пред Софийския университет се е събрала голяма група хора, като е трудно да се прецени колко са присъстващите. Най-честите възгласи са "оставка". Протестиращи студенти от Великотърновския университет взеха думата на общонационалния протест пред Софийския университет. Част от нас са тук, за да покажем нашата солидарност и взаимопомощ към тях. В България беше извършен преход, който превърна страната ни в олигархична корпоративна структура, която работи само срещу народа си, заяви студентът от Великотърновския университет. Последваха сканидрания "мафия" и "Ууууу". Ние, студентите, винаги сме били най-будната част от обществото, винаги промените са започвали от нас, наш дълг е да направим това, което нашите родители не успяха - да извършим промяна, а не - подмяна, каза студентът от Велико Търново пред присъстващите.
Ние сме се събрали тук за нов обществен договор, събрали сме се за ромяна на системата, каза един от участниците в протеста. Събрали сме се тук, за да се преборим с апатията, страха и безверието. Присъстващи изразиха увереност в победата си. Други призоваха за "борба, борба и пак борба".
От Пловдивския университет думата взе един от студентите, участник в окупацията. "Пловдив въстана, време е България да въстане", каза младежът и се обърна с думите: "Господа управляващи, емигрирайте вие, ние няма да емигрираме". На това място протестиращи започнаха да скандират "Към Москва" и "Кой предложи, кой предложи, кой, кой, кой".
Протестът вече е успял и продължава да успява с всеки ден; второ - намира нова форма; препречва поредните безобразия, осуетява наглостта. Протестът успява всеки ден, в който се боят да минат през главния вход, а минават през страничния; успява всеки ден, в който за тях е по-трудно, а ние дишаме по-свободно, каза един от участниците в протеста от микрофона пред протестиращите. Всеки трябва да се включи; който бездейства, предава себе си, предава децата си, каза един от участниците пред присъстващите.
Тази власт, срещу която протестираме, ние не я признаваме. Тя е нелегитимна, създава усещането за нестабилност, режисира контрапротести и контраокупатори. Тя е власт, която не чува гласовете на улицата, а чува само нарежданията на олигархичните кръгове. Нека просто я свалим, заяви един от участниците в протеста през мегафона към протестиращите.
Окупацията на университета ни помогна да разберем, че моралният потенциал на обществото е голям, че шансът все някога да победим не е никак малък, каза един от участниците. "Ние настояваме да има морал в политиката", това е основното, заявиха студенти.
Протестиращите скандират "оставка", "мафия", "червени боклуци". Част от тях опитаха да разбутат загражденията около Народното събрание около 13.30 часа. Част от протестиращите пред парламента отправиха възгласи за влизане в сградата. "Идваме, узурпираме парламента и това е", заяви един от протестиращите. Чуха се възгласи - "С мир няма да стане". Част от протестиращите скандираха "Долу БСП", други - "червени боклуци". Пред Народното събрание част от протестиращите бяха агресивни. Някои се заканваха, че ще влязат и ще окупират парламента. Идват агитките в пет часа и ги почваме, каза младеж. Други участници в протеста скандираха по техен адрес - "това не са студенти". Според участници в протеста, управляващите може да си слушат протестите три години и на тях мирен протест не им пречи, затова е необходимо да се премине към силови действия, защото управляващите само от това разбират. Металните ограждения около сградата си остават, зад тях има много полиция. В района има жандармерия. От МВР увериха, че няма да допуснат ескалация на напрежението. http://www.focus-news.net
 


Сходни връзки

Общонационален протест с искане за оставка на правителството се провежда в столицата (ОБЗОР) | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди