изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 09:40 EEST
ЧИТАЛИЩАТА В ТЕРВЕЛ И ЗЪРНЕВО ОТВОРИХА ВРАТИ НА ДЕНЯ НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ    
КултураНародното читалище е пример за устойчива културна институция със специфична мисия за съхранение и развитие на традиционните ценности на нацията. През своята 150-годишна история българското читалище има своята завоювана позиция за работа в подкрепа на общността и е спечелило доверието на хората. Уникален е неговият потенциал да насърчава социалната промяна и да укрепва гражданското общество.

В наши дни читалищата продължават да играят значителна роля в обществото с многообразието от културно-просветни дейности, а също и благодарение на обстоятелството, че все още успяват да поддържат и развиват най-голямата мрежа от общодостъпни библиотеки в страната. 

В община Тервел работят 13 читалища. Те са мястото, в което любителското творчество е най-силно застъпено. Почти във всички читалища съществуват и развиват дейност различни по своя обхват любителски формации. В голямата си част те са свързани с фолклора. Много успешни представяния имат певческите групи на читалищата в Тервел, Каблешково, Жегларци, Кочмар, Коларци. Детският фолклорен танцов ансамбъл „Калинка Вълчева“ е една от емблемите на града и общината. Представителни детски фолклорни формации работят и в читалищата в Тервел, Зърнево, Безмер, Жегларци. В читалището в Тервел децата могат да участват и във Вокална студия за поп музика, включително и в уроци по китара и ударни инструменти. В библиотеката успешна дейност развива Ателие по приложни изкуства. При направата на профил на възрастовия характер може да се забележи тенденцията на присъствие основно на младото поколение – предимно младежи в училищна възраст. Децата и учениците са преобладаващата част от множеството формации и кръжоци. Присъствието и участието на хора в зряла възраст се наблюдава основно в певческите фолклорни групи. Характеристиката на посещаемост на читалищата, както и на развитието на отделните форми на любителско творчество в голяма степен са функция на  демографския профил на отделните села. 

Библиотечната дейност е една от основните в читалищата. Картината на посещаемост в читалищните библиотеки и пъстра. По своята същност това се предопределя основно от два фактора – разположението на библиотеката и читателите, които тя обслужва, както и наличието и обновлението на книжния фонд в нея. На базата на направени наблюдения може да се направи следният профил на читателите: 45% са учащи се; 20% -работещи и  35% - хора в пенсионна възраст.

През 2010-2013 г. общината изведе като свой приоритет дейности по обновяването на читалищния сграден фонд в най-многолюдните населени места. Така през есента на 2010 г. в Програма за развитие на селските райони бе внесен проект, който предвиждаше построяване на читалищна сграда в село Зърнево и обновяване на онази част от Тервелското читалище, която е място за всички публични събития и концерти в общината, т. е. зрителната зала и фоайето. Проектът бе одобрен и договорът за неговото финансиране бе подписан на 9 септември 2011 г. През лятото на 2012 г., след успешно приключили обществени поръчки, започна строителството на читалището в с. Зърнево. След коледния концерт в края на 2012 г. започна и работата по читалището в Тервел. Трудностите не бяха малко, но важен е резултатът. А той може да се обобщи така: Хората в с. Зърнево за първи път в историята на селото имат свое читалище - красива бяла многоъгълна сграда, в която има висока светла зала със сцена и 150 места за зрители, работни помещения за школи, библиотека и ателиета. Влизайки в читалището в Тервел, гражданите са посрещнати в светло и аранжирано с експозиции фоайе, а неудобството, което от десетки години търпят поради липса на действащи санитарни възли, е преодоляно чрез новите удобни и красиви санитарни помещения във фоайето. Залата е снабдена с нови столове, изработени в два цвята - тъмно виолетово в горен сектор и бежово в централен и преден сектор. Подовата настилка е изцяло подменена. Поставени са нови тактилни материи на подходите към сцената и на аванс-сцената. Така подготвена, в Деня на народните будители залата на тервелското читалище посрещна своите гости. За тях бе подготвена празнична програма, в която акцент бе поставен на изпълненията на трио "Тенорите" от София. Четирите композиции, съставени от класически арии, руски романси, евъргрийни и възрожденски песни на гласовитите професионалисти бяха разделени от изпълнения на самодейците от Тервел - църковен хор, женска певческа група, вокална студия "Тервел" с китарен ансамбъл, детски фолклорен ансамбъл "Калинка Вълчева". Поздрав към присъстващите поднесе кметът на общината Живко Георгиев. В словото си той потърси съвременното значение на думата "будител" и я определи като "хора, които да имат готовността да работят за общото благо, водени от мисълта, че никой не може да бъде щастлив, когато е заобиколен от нещастие. Днес будители са онези учители, които успяват да събудят у децата чувство на родолюбие, на желание да успяват и да вършат добри дела. Будители са онези читалищни дейци, които правят всичко възможно, за да провокират у младите хора интерес към фолклора, към историята и към познанието."

Ден преди празничния концерт в Тервел залата на новото читалище в с. Зърнево също бе пълна с празнично облечени и усмихнати хора - гостите на тържеството, което за първи път оживи новата сграда след построяването й. Поздрави към присъстващите поднесоха кметът на общината Живко Георгиев, кметът на с. Зърнево Гюляй Бекир и Исмет Абил - зам.-областен управител. Зърневци получиха още много поздрави от свои съселяни, които днес живеят в чужбина. Празничната програма представи чудесен синхрон между самодейните състави от Тервел и Зърнево - едни след други на сцената се редуваха изпълнения на гласовити млади певици от Зърнево и кръшни танцьори от Тервел, на добре обучени любители на художественото слово от училището в с. Зърнево, които поднесоха красиви слова за народните будители и станаха част от първия читалищен празник в селото.

Работата на кметския екип за читалищата не се изчерпва до тук и няма да спре след тези събития. През 2012 и 2013 година бяха основно ремонтирани покривните конструкции на други две читалищни сгради - в селата Орляк и Каблешково. Предстои да започне реализацията на проекта, финансиран от фонд "Козлодуй". А той също е значим и чрез него ще се подмени цялата безкрайно остаряла и огромна по площ покривна конструкция на тервелското читалище и ще  се топлоизолират всички външни стени на сградата, при което ще се смени и нейният цвят и видът на фасадното пано. Работата на МИГ Тервел-Крушари през идния планов период пък ще позволи да се реализират още малки проекти за подобряване на отделни аспекти от читалищата в селата на общината. НДТ


 


Сходни връзки

ЧИТАЛИЩАТА В ТЕРВЕЛ И ЗЪРНЕВО ОТВОРИХА ВРАТИ НА ДЕНЯ НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди