изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 18:21 EEST
ГАЛЕРИЯТА ГОСТУВА С ИЗЛОЖБА В СОФИЯ ПО ПОВОД 50-АТА СИ ГОДИШНИНА    
КултураИзложба "20 години българско изкуство "Едно десетилетие /1972-1982/. ОХИ "Земята и хората" на Художествената галерия в Добрич ще гостува в Изложбен център "Шипка" 6 в София от 11 ноември до 10 декември. Събитието отбелязва и 50-годишнината от основаването на Художествената галерия в Добрич, а представените творби са от фонда й и една малка част – собственост на СГХГ. 

Изложбата изпълнява част от намерението на Съюза на българските художници да погледне към 120-годишната история на художествения живот у нас, и по-специално 70-те години на ХХ век – период, непознат за по-младите поколения, а днес позабравен и от действащите тогава генерации. Наименованието й е „Едно десетилетие” и прегледът на изкуството в този период се ограничава между 1972 и 1982 година. Избрана е Обща художествена изложба (ОХИ) „Земята и хората” в Толбухин /сега Добрич/ през 1982 г., отчасти допълнена с творби от изданията през 1972 и 1977. ОХИ „Земята и хората” отразява съществени процеси в изкуството и бе може би най-важната художествена проява за близкото минало. Тя осветява един процес на промяна в мисленето, а за избрания отрязък от време означава и навлизане на нови поколения на художествената сцена. Свободното, неизкушено от политически идеологеми мислене съжителства с конформизма, често му се противопоставя, а понякога двете крайности общуват помежду си. Тази противоречивост, надяваме се, проличава от показаните творби и изяснява много от драмите на времето.

Днес една обективна оценка би се подкрепила от много от избраните творби. Става дума за живопис, графика, рисунка и скулптура, каквито са видовите характеристики на повечето ОХИ от епохата. Стремежът е да се възстанови видът на изложбата такъв, какъвто е бил, без да се проявява субективност при селекцията от днешна позиция. Това личи както от показаните 552 оригинални творби и репродукции, така и от текстовата й част. Оценъчната стойност днес зависи от динамично променилата се публика и рефлексии, като историята се вижда само през очите на изкуството. А може би това е истинската история? Не става дума и за хронология, така както тя се разбира от позицията, която избираме. Всъщност говорим за обективност, доколкото това е възможно. В най-голямата степен на възможностите ни.

Изложбата се реализира с финансовата подкрепа и партньорството на GLOBUL, Министерството на културата, община Добрич, Художествена галерия–Добрич, Софийска градска художествена галерия и информационна агенция „София прес”. НДТ

 


Сходни връзки

ГАЛЕРИЯТА ГОСТУВА С ИЗЛОЖБА В СОФИЯ ПО ПОВОД 50-АТА СИ ГОДИШНИНА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.14 секунди