изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 19:44 EEST
Астрономи от Рожен извършват наблюдения на кометата на годината – Изон    
Новини Рожен. От половин месец астрономите на Рожен и по света вече извършват наблюдения с телескоп на кометата Изон. През следващите дни тя ще може да се забелязва и с бинокъл на източния хоризонт преди изгрева на слънцето. Това каза за Радио „Фокус” – Смолян директорът на Националната астрономическа обсерватория „Рожен” – Никола Петров.

Комета Изон е кометата на годината, тъй като е най-ярката от всички, наблюдавани през тази година, поясни той. По думите на астронома, очакванията малко ще се разминат от първоначалните предположения, че ще има яркостта на Луната по време на пълнолуние – няма да е чак толкова ярка, но въпреки това ще трябва да се вижда и с невъоръжено око в дните от 20 ноември до 24 ноември. В нейната най-ярка фаза, когато тя излъчва най-силна светлина за съжаление няма да може да се вижда, защото тя застава точно на линията между Земята и слънцето и слънцето при всички положения е по-ярко от нея и няма как на фона на слънчевата светлина да видим кометата, обясни Никола Петров и допълни, че така или иначе на 24 ноември би трябвало да започне да се забелязва с невъоръжено око. Той отбеляза, че трябва да се гледа непосредствено преди изгрева на слънцето на изток – точно на мястото, откъдето ще изгрее слънцето. Началото на декември кометата Изон пак ще се вижда, не на линията Земя – Слънце, но няма да се вижда с невъоръжено око. Кометата е с размери между 10 и 12 километра в диаметър, такава е нейната оценка, но това, което е нейната светла част – главата на кометата, достига в диаметър над 100 – 150 000 км. Опашката на кометата, която ще може да се види и ще представлява интерес за всички любители и професионалисти астрономи, достига 2-3 милиона километра в дължина. Петров каза още, че няма да има падащи звезди, защото кометата е на разстояние повече от 120 млн. км от Земята и на този етап няма как да очакваме повишено число на метеори, дължащо се на разпадането на кометата.
Нели ГЕРГЬОВСКА
 


Сходни връзки

Астрономи от Рожен извършват наблюдения на кометата на годината – Изон | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди