изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-16 @ 12:27 EEST
ТРАДИЦИОННО И МОДЕРНО - СЪЧЕТАНО В ОБНОВЕНАТА ЕКСПОЗИЦИЯ ЗА ЙОВКОВ /СНИМКИ/    
КултураОбновената експозиция за Йордан Йовков в едноименния дом-паметник в Добрич бе представена пред журналисти. Актуализацията е по проект "Йовковият Добрич - съвременна туристическа дестинация".  "Ние сме изключително благодарни и задължени на община Добрич, че постави Йовков в центъра на един толкова мащабен европейски проект", сподели д-р Кремена Митева - главен уредник в дом-паметник "Йордан Йовков".

Актуализирането на експозицията в дом-паметника беше предвидено, тъй като тя не е променяна от откриването на сградата през 1980 година по повод 100-годишнината от рождението на писателя, каза д-р Митева. Тя посочи, че през последните повече от 30 години е показван богатият архив въз основа на експозиция, която е била добре направена, но технологиите са се развили твърде много.  "Надявам се, че по някакъв начин обновената експозиция отразява новите технически постижения и новите възможности за представяне на музейни експонати, за тяхното адаптиране към все по-големите изисквания на нашата музейна публика", сподели главният уредник. Д-р Митева разказа, че процесът на актуализация на експозицията е бил много дълъг, тъй като тя представя архив, който е събиран в продължение на десетилетия - още от 70-те години на миналия век. По нея са работили поколения уредници, които са събирани всяко листче, всяка снимка. Това са Анка Пенева и Денка Тинева, а в последния етап - д-р Митева, Маринела Паскалева, Йорданка Славова, Радка Стефанова.

Надяваме се, че сме избрали най-атрактивното, най-интересното, най-представителното, сподели главният уредник. Акцентът в обновената експозиция е върху творчеството на Йовков. "Това е един писател, когото справедливо нарекоха наш, но и на света, защото за нас той е от европейска и световна величина. От друга страна, добруджанци го чувстват като свой автор. И ние се опитахме да съчетаем това - своето с голямото, с класическото", каза д-р Митева. Акцентът е върху книгите. Избирани са първи издания, книги с автографи, документи, които  показват Йовков от различни страни - както като обикновен човек, който има не много бурна и романтична биография, но пък е една фигура, която си изгражда свой особен творчески свят, за който традиционно казват, че е свят на хуманизъм, доброта и красота.

"Нашата цел беше действително да се доближим до съвременните културни атракции и да станем част от този културно-исторически туризъм, защото и това е целта на проекта - Добрич да се отвори за максимално широка публика - както от страната, така и чужбина, от различни възрастови групи, специалисти и неспециалисти", посочи д-р Кремена Митева. По думите й е трудно е да се направи експозиция, която да удовлетвори интересите и изискванията на тези различни групи. За това са вкарани и атракцията, и по-сериозната част. Ново и по-различно е, че са оформени три възстановки. Едната е кабинетът на писателя, който сега е в центъра на експозицията. Има две нови неща - възстановка на окоп от началото на 20 век, тъй като Йовков е участвал и в трите войни - Балканската, междусъюзническата и Първата световна. Третата възстановка е на Йовковите персонажи.

Ако посетителският ни поток се увеличи, ако видим, че младите хора проявяват по-голям интерес, ако ги накараме да се зачетат в Йовковото творчество и въобще - да отгърнат книга, ние ще смятаме, че сме изпълнили до голяма степен нашата задача, посочи главният уредник. Съвсем целенасочено в експозицията са поставени три пишещи машини и три компютъра - за да бъдат сблъскани поколенческите модели на писане и да се покаже как са работили писатели от времето на Йовков. Д-р Митева сподели, че всички искат да попишат на Йовковата машина, а това е невъзможно, тъй като е музеен експонат. Посетителите ще могат да направят това на трите машини. Компютрите пък са ориентирани към най-младите посетители. "Всичко това ни кара да мислим, че сме съчетали по някакъв начин традиционно и модерно. Ако един музей отиде прекалено в модерна посока, може би ще изгуби очарованието си. Защото в музея се очаква да видим нещо, което е автентично и старо. От друга страна обаче трябва да се съобразим със случилото се през тези 30 години, с промените в технологиите, в поколенията, в интересите на публиката. И мисля, че до голяма степен сме го направили", смята д-р Митева. НДТ


 


Сходни връзки

ТРАДИЦИОННО И МОДЕРНО - СЪЧЕТАНО В ОБНОВЕНАТА ЕКСПОЗИЦИЯ ЗА ЙОВКОВ /СНИМКИ/ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди