изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 08:57 EET
БЪЛГАРИ УЧАСТВАХА ВЪВ ВОЕННИ ДЕЙСТВИЯ ЗА ОСВОБОЖДАВАНЕТО НА КИЕВ    
Интервюта Д-р Добрин Добрев - председател на военно-исторически клуб "46-и Добрички пехотен полк", пред НДТ

- Д-р Добрев, наскоро реконструктори от България участваха във военно-историческа възстановка в Украйна. Бипте ли разказали за читателите на в. "Нова добруджанска трибуна"?

PN 156-13 - Това бе поредното участие на "46-ти Добрички пехотен полк". Беше на 10-ия Международен военно-исторически фестивал, който се провежда традиционно, организиран от клуб "Красная звезда", в Киев. Това беше едно много динамично мероприятие, със сериозно международно участие - повече от 13 държави, с над 1 000 души. Достойно място имаха и българските реконструктори. Фестивалът бе посветен на една от най-големите битки във Втората световна война, където директно загиват повече от 600 000 души, а по-късно от тежки наранявания - общо повече от милион. Това се случва при освобождаването на Киев, който дотогава две години е под окупацията на фашистката армия. На практика в този период има много динамични военно-исторически събития. Има много жертви. По това време, слава Богу, българската армия не е участвала все още във военните действия. Тя има практически едни военно-полицейски функции на територията на бивша Югославия и Гърция. Фестивалът се проведе от 1 до 3 ноември. Това е едно от най-високите нива във военно-историческата рекострукция. Възсатовката беше проведена благодарение на усилията на изключително много организации, обединени в едно - да може историята да бъде сведена до съзнанието на хората, за да може историческите грешки да не се повтарят.

- Какво бе участието от българска страна?

PN 157-13 - От българска страна участва едно пехотно отделение от 10 души, което бе водено от мен. Половината бяха от Добрич, другите участници - от цяла България. Тук стремежът не е в масовост, защото за тази въстановка кандидатстват хиляди, а правото за участие се дава само на най-добре подготвените. Поради тази причина във възстановката се търси качество. Тук става дума за организирани бойни действия на две големи групировки. Военните действия са свързани с форсиране на река Днепър, която там е огромна като водна маса. Целта на подразделението на Червената армия е да успее да се прехвърли през реката, да осигури плацдарм, на който да започнат да се прехвърлят основните сили. Много трудно като изпълнение, защото немската отбрана беше много добре направена.

- Вие бяхте на страната на Червената армия?

PN 158-13 - Да, ние бяхме на страната на Червената армия като историческо основание. Няма българи, които да са се сражавали във Вермахт. Има данни само за около 300 българо-мохамедани от Родопите, които са участвали в СС-дивизията Ханджар. За тях данни няма, всички са загинали. Всеки реконструктор трябва да има историческо основание да бъде там. Нашето е на основата на хилядите политемигранти от периода 1925-1944 година, които са се сражавали с униформата на Червената армия. Така че в това, което правим, няма ни най-малък политически акт. В България все още има един неправилен поглед към историята, политическо отношение към този период. Което според мен е грешка. Това са едни отдавна отминали исторически периоди, към които ние трябва да се връщаме единствено, за да извадим поука от грешките. Тъй като тази война е изключително кръвопролитна, свързана с изключително много жертви. Много хора са останали без дом, много хора са останали инвалиди от нея. Цели държави, цели икономики са разрушени. Участвайки във военно-историческите реконструкции ние усещаме една част от това, което хората са изпитали тогава. И за всекиго от нас е ясно, че по-страшно нещо от войната няма.

- Разкажете, ако обичате, за самите боеве, в които участвахте. Как преминахте Днепър?

PN 159-13 - Самите боеве бяха много динамични. Преминахме Днепър на баржи, баркаси и салове. И го преминахме под авиационна атака и артилерийска отбрана. Над нас имаше четири самолета от периода, които, удивително, летяха и стреляха, с халосни патрони, естествено. Във водата имаше заложени много взривове. Практически, сух не остана никой от участниците. През Днепър се прехвърлиха и танковете. Водеше се бой между танкове Т34 и танкове "Пантера и "Тигър". Много тежко въоръжение - цели артилерийски батареи бяха разположени и създаваха един постоянен огън, който беше над нас, зад нас, пред нас... Въобще, беше много силно и реалистично мероприятие, на което свидетели бяха около 40 000 души. Отразено беше от медии с 200-милионна аудитория. Имаше много добра организация за журналистите. Почти навсякъде на бойното поле имаше фотожурналисти, които бяха изцяло в униформи от периода, тъй като и най-малкият цивилен елемент би върнал участниците и зрителите в съвремието. Първата част на възстановката беше овладяването на плацдарма, което се извърши от морската пехота и от моряците, те първи се прехвърлиха. От тях почти никой не оцеля, както и е било. После започнаха да се прехвърлят основните сили и тежката техника. Това под постоянния обстрел на самолетите. Докато не се превзеха и трите линии на отбраната. Ние се бихме точно на тези места, където действително са се водили сраженията, макар че те са били на много по-голям фронт. Уникално беше като възприятие, когато заложените взривни пакети детонират и когато върху главите ни започват да падат гилзи и осколки. Участниците от България показаха завидна подготовка. Отзивите са много положителни.

- Разбрахме, че сте получили медал?

- Медалът, който получих, не е във връзка с тази въстановка. Това беше мястото, където беше предаден, а указът за награждаването е от 6 май. Тъй като не бях в Москва тогава ми беше връчен в Киев. Медалът е за активна военно-патриотична работа. Той е персонално за мен, но аз го възприемам като награда на всички български реконструктори на Втората световна война - около 30 души. Иначе сме 700 души в национално дружество "Традиция". Наградата е от Руската федерация. Явно това, което вършим с хората, припомняйки им историята чрез нашите военно-исторически възстановки, е било оценено. Прави добро впечатление, че на всички наши национални изяви присъстват представители на Руската федерация, на Украинската република, на Белоруската република. Почти винаги получаваме от тях едни много високи оценки и благодарност за това, че пазим и уважаваме историческата памет. В случая тя е обща, защото без намесата на Руската империя тогава никой не може да каже каква би била съдбата на българския народ. Независимо от това, че различни военно-исторически събития, които са се случвали в България, са ни разединявали или събирали, ние като достойни хора, като достойни наследници на дедите си трябва да пазим и уважаваме, това, което е направено за нас. 

Разговаря Мариела БОНЧЕВА 

 

 


Сходни връзки

БЪЛГАРИ УЧАСТВАХА ВЪВ ВОЕННИ ДЕЙСТВИЯ ЗА ОСВОБОЖДАВАНЕТО НА КИЕВ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди