изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 06:17 EEST
ЗАБРАНЯВАТ НА АДМИНИСТРАЦИИТЕ ДА ИСКАТ ДОКУМЕНТИ, НАЛИЧНИ ПРИ ТЯХ    
НовиниНа вчерашното си заседание кабинетът одобри проект на Закон за изменение и допълнение на Административно процесуалния кодекс /АПК/, който е разработен с цел намаляване на регулаторната тежест, съобщиха от правителствената пресслужба.

Предлаганите със законопроекта нормативни промени целят създаването на обща нормативна рамка за въвеждане на комплексно административно обслужване, отчитайки новия подход и новите технологии за комуникация. С цел налагане на единно разбиране се създава легална дефиниция за понятието „комплексно административно обслужване”, с която се определя кръгът от субекти, реализиращи административното обслужване. Сроковете за предоставяне на административни услуги са изчерпателно уредени в АПК, като се предвижда да се намали срокът за предоставяне на услуги от 30 на 14 дни, освен в случаите, когато в закон не е предвидено друго. Въвежда се забрана за административните органи да изискват предоставяне на информация или документи, които са налични при тях или при друг орган, както и задължение да ги осигуряват служебно за нуждите на съответното производство. По този начин се осигурява по служебен път цялата необходима информация за предоставянето на исканата услуга.

Разширява се достъпът до услугите чрез въвеждане на възможност за заявяване на услугата и по пощата, както и възможност за комбиниране на различните канали (електронен път, лицензиран пощенски оператор и на гише). Заявителят ще може по собствена преценка да избира формата и начина както за заявяването, така и за получаването на административната услуга, като те могат да бъдат различни за заявяването и за получаването.

Законът делегира на Министерския съвет правото да определи с тарифа таксите за комплексното административно обслужване. Имайки предвид декларираната воля на правителството да се въведат по-добри организационни модели за организация на обслужването и да се създадат единни центрове за предоставяне на информация и услуги на гражданите, законопроектът регламентира правна възможност за изграждане на центрове за предоставяне на административни услуги. Законопроектът е приет на вносител. НДТ

 


Сходни връзки

ЗАБРАНЯВАТ НА АДМИНИСТРАЦИИТЕ ДА ИСКАТ ДОКУМЕНТИ, НАЛИЧНИ ПРИ ТЯХ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди