изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 22:36 EEST
ЗАПОЧВА КАМПАНИЯ ЗА БОРБА С КАТАРАКТАТА    
ЗдравеКампания за борба с най-често срещаното очно заболяване – перде на окото /катаракта/ започва в Добрич. Чрез информация и обяснение на достъпен език на пациентите тя цели да разсее митовете, свързани със заболяването и да обясни начините за справяне с него.

Кампанията е инициатива на офталмолозите от ДКЦ 1 д-р Велина Комарева, д-р Петър Бацинов и д-р Илиана Ананиева. Тя включва здравна просвета с най-честите въпроси и отговори за катарактата, както и преглед с биомикроскоп и кератометър за всеки посетител, за да се установи дали страда от перде на окото и дали има астигматизъм.

Консултациите за безплатни. Кампанията стартира на 20 ноември от 14 часа в залата на ДКЦ 1 /поликлиниката/, 4 етаж. От нея могат да се възползват всички, но приоритетната група са хората над 55-годишна възраст, защото именно тогава започва да се развива заболяването. Необходимо е предварително записване на тел: 058 601 474, тъй като местата са ограничени.

„В практиката си сме срещали много запуснати  случаи, поради незнание или страх пациентите късно търсят офталмологична помощ, а често зад диагнозата „перде на окото” могат да се крият коварни очни заболявания, като глаукома и възрастова дегенерация на макулата. Именно това ни провокира да стартираме тази здравна просвета, насочена към възрастните хора”, обясни д-р Велина Комарева. Училището по катаракта е отворено и за близките на възрастните хора, които могат да ги придружат и да научат нещо повече за заболяването.

Близо 63 000  души в Добрич или вече имат катаракта или предстои да развият заболяването. Изчисленията са направени на база последните данни от преброяването на Националния статистически институт в Добрич. Катарактата засяга повечето  хора над 55-годишна възраст, а именно толкова са те в Добричка област.

Напоследък заболяването се “подмладява” – вече има и пациенти с перде на очите и по-млади от 55 години. Единственият възможен начин за лечение на това заболяване е операцията и поставяне на импланти в очите – изкуствени лещи. Благодарение на съвременните методи операцията е бърза, безболезнена и безкръвна. НДТ

 


Сходни връзки

ЗАПОЧВА КАМПАНИЯ ЗА БОРБА С КАТАРАКТАТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди