изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-16 @ 10:48 EEST
Светла от Добрич - любимият глас на Бочели и Доминго, най-после пее и в София    
Култура

Оперната звезда избра за дебют в родината си концерта на цигуларя Васко Василев на 30-и в НДК

Tя е любимият глас на Андреа Бочели. Следващата събота пеят в дует Пучини, Масне и Верди в Глазгоу, в неделя са в Лийдс. От 7 декември започва турнето им в САЩ - от Лас Вегас, Феникс, Бруклин, Вашингтон, Тампа, Атланта. А в края на януари започва репетиции на “Мадам Бътерфлай” в Националната опера в Париж.

Между концертите в Англия и САЩ обаче си е взела ден междучасие, за да пее в София. На концерта на Васко Василев, който пък си взе отпуск от “Ковънт Гардън” за 7 концерта в България.
Светла Василева е екстра класа - любимка е и на Пласидо Доминго, с когото имат общ запис на “Палячо”. Канят я на световните сцени в Япония, Австралия, Америка, Париж, където живее, и Италия, която е втората  родина. На нейното сопрано се радват навсякъде, само в България не е познато, защото не е пяла. На 30 ноември в НДК ще бъде дебютът. Вечерта в дует с цигулката на Васко Василев ще изпълни две композиции.
Така оперната звезда отново ще се размине с родния си Добрич. Когато Васко свири там, тя ще е в Англия.
И Светла не знае кога ще отиде в Добрич да зарадва от сцената своите съграждани.
Графикът  е
 запълнен по дни
до 2016 г.
Но за Добрич сигурно ще намери време. Там едва 4-годишна казва, че като порасне, иска да стане оперна певица. “Нямам спомен защо и как съм го решила, дори не помня откъде съм чула за тази професия за първи път”, споделя Светла.
Като малка е фурия и винаги първа, ако има да се пее или рецитира на училищни и градски изяви. Първата  творческа драма е в състава по фолклор. “Трябваше да имаме концерт с фолклорния ансамбъл към училище и учителката ни по музика не ми даде соловата партия. Прибрах се вкъщи много разстроена и ядосана – почти възмутена, че се налага да пея в хора”, спомня си Светла. Музикалната педагожка обяснила на родителите: “Гласът и цялата постановка на Светла са за оперно пеене, не за фолклор.” Така
учителката  Марияна
 Димитрова първа
 назовава на глас
 мечтата на Светла
После във варненското музикално училище момичето установява 2 важни неща – недостатъка, че не може да пее в хор, и предимството, че е във вихъра на всяка подадена  роля в учебния театър. “Откакто се помня, винаги пея. Имам ясен спомен за съблекалните по физкултура, където пеех с пълно гърло, а съучениците ми ме молиха да спра”, разказва Светла през смях. След Варна кандидатства в музикалната академия в София. Скъсват я, защото не е ходила на уроци при “задължителните” преподаватели. “Не съм привърженик на измислените правила.” Става учителка по музика в селце край Добрич. Учениците  са до 8-и клас, тоест едва 4 години по-малки от нея. “Беше изключителна година за мен. Ставах всяка сутрин в 4, за да хвана автобуса до училището. Оказах се амбициозен преподавател и когато разбрах, че учениците не знаят нотите, не оставих нещата и заедно се справихме. Бях горда от успеха си, а и имах късмета да бъда обичан преподавател, но баща ми попита каква искам да бъда – учителка или певица.”
В края на учебната година се връща в София, минава през всички възможни консултации с преподаватели и се класира първа и с най-висок успех в списъка от нови студенти. В академията  се разнася славата на непокорна. И как иначе, след като успява да убеди колегите си, че Пучини не може да бъде пят на език, различен от оригиналния. “За мен беше шокиращо, че на държавния изпит трябваше да пеем “Бохеми” на български. Това беше задължително. Аз съм луда по Пучини и бях изчела всичко за него. Знаех колко много е държал на всяка дума от либретото на оперите си и не можех да се примиря с факта, че ние сме го превели и пеем каквото сме преценили, че е искал да каже”. С диплома в ръка се явява на няколко прослушвания. Печели стипендия в Италия и заминава на специализация. На прослушването впечатлява журито, но се оказва, че стипендията е по-ниска от студентската. Отказва се и влиза в трупата на пътуващ оперен театър.
“Осъзнах, че няма
 по-голямо училище
от сцената
Имах възможност да пея изключителни роли всяка вечер. Непрекъснато пътувахме, бяхме на ръба на мизерията, но беше и страхотен купон и удоволствие. Пеех главните роли в “Травиата” и “Риголето” срещу хонорар от 50 германски марки, което е около 24 евро. В продължение на 2 години това беше пълно щастие”, спомня си тя. След две години на безкрайни пътувания, пълни зали и любимите роли е време за следващото стъпало. Австрийският режисьор Волфганг Вебер я свързва с професионална агенция за менажиране на оперни гласове. След прослушването я канят в агенцията. “По-късно разбрах, че такава покана за среща е прецедент и голям жест. Така получих първия си професионален договор за главна роля в операта “Бохеми” в Базел”. Оттогава винаги съм пяла само главни роли. Това се случва рядко и е голям лукс.”
Друго намигване на съдбата я отвежда в Лиеж, Белгия, да замести главната героиня в “Травиата”. Среща я Марта Доминго, съпругата на Пласидо Доминго, която е и режисьор на продукцията. “Когато Марта ме видя, ме обсипа с комплименти за външния ми вид. Аз се притесних, защото не бях изпяла нищо. По-късно, когато вече се познавахме добре, Марта ми призна какво си е помислила тогава: “О, ако се окаже, че и пее добре, би било повече от фантастично”. За неин късмет мисля, че пях добре, защото след спектакъла
дойде в гримьорната
 заедно с Пласидо
 Доминго и ми
 предложиха да
 работим заедно” Доминго и Светла правят доста концерти не само в оперни театри, а и на открито пред хиляди души публика. Паметна е благотворителната им изява на “Опера под звездите” в Загреб. Публиката приема не Доминго, а Светла за голямата звезда с ролите  на Виолета, Жана д'арк, Мими. “Светла Василева - меко сопрано и невероятно театрални способности”, пише за дебюта й на оперната сцена в столицата на САЩ преди 15 години “Вашингтон пост”.
Днес лицето  стои на многотиражни DVD-та в най-обичаните опери по целия свят. Героините  са превърнали живота  в неспирно околосветско пътешествие – от Националната опера в Париж, Кралската в Лондон, оперните театри на Италия, Америка, Япония и Австралия. Италия става втората  родина от 20 години. “Аз съм
българка с италиански
 паспорт, която живее
 на Лазурния бряг
във Франция,
защото съм привързана към слънцето, хубавото време и морето” – семпло казва за себе си Светла. Намираме я по трасето Добрич – Тоскана – Ница непосредствено преди старта на концертно турне с Андреа Бочели във Великобритания и през декември с 6 концерта в Америка.
Професионалният  път и срещата с Андреа Бочели тя определя като подарък от съдбата. Освен удоволствието да дели сцената с него ги свързва и голямо приятелство. “С Андреа Бочели се запознахме, когато пях на фестивал на Пучини. Той живеел наблизо и бе дошъл да слуша. Нашата среща прерасна в план за съвместна работа и бързо се осъществи. Първото ми впечатление от него бе колко е всеотдаен на музиката и едновременно скромен.”
Преди да отлети с Бочели за турне в САЩ, сега Светла ще отскочи за ден в София да се види с друг голям свой приятел - концертмайстора на Кралската опера “Ковънт Гардън” Васко Василев. Вчера той пристигна да изнесе 7 концерта у нас. Голямата изненада е оставена за НДК на 30 ноември. Тогава в зала 1 до Васко ще се появи за своя дебют в родината си Светла Василева.
Двамата се познават от над 10 години. Срещат се на сцената на “Роял Албърт хол” в Лондон, където Кралската опера гостува заради ремонт на основната си сцена. Васко е концертмайстор, а Светла – Виолета в “Травиата”. И двамата са Василеви, което поражда въпроси и у оркестрантите, и в публиката да не би да са брат и сестра. Духовно със сигурност са, защото тази среща е начало на голямо приятелство. И тъй като двамата много пъти се разминават заради ангажиментите си по различни световни сцени, сега са решили да се срещнат за концерт на родна земя. Билети за зала 1 в НДК на 30 ноември няма.

АВТОРИ: ПЕТЯ ИВАНОВА, НИКОЛАЙ МОСКОВ 

Светла Василева е пяла в оперите на Париж, Виена, Лос Анджелис, Вашингтон, Сан Франциско, Сидни, Тел Авив, Япония и навсякъде в Италия. На 30 ноември ще пее за първи път в София.
Оперната дива Светла Василева

http://www.24chasa.bg











Светла Василева – Меко сопрано и невероятни театрални способности

Автор: Диана Гласнова •

Фото: Nacional.hr

Публикуваме интервю интервю с българската оперна примадона Светла Василева, направен на 20.07.2008. -

Това е само част от ласкавата оценка, която дава “Вашингтон Пост” на нашата сънародничка Светла Василева на нейния дебют през 1998 г. на оперната сцена във Вашингтон. Както понякога се случва, поканена да замести болната титулярка в ролята на Адина в „Любовен елексир“ от Доницети , Василева предизвиква възторга на публиката и на критиката . Музикалните авторитети я наричат „ чудо ” заради изключителните й гласови данни. И така започва звездната кариера на още една талантлива българска оперна певица.

Следват Пучини, Моцарт, Леонкавало, Хиндемит, Верди. Редуват се гостувания на най-известните световни оперни сцени – Виена, Лос Анджелис, Сан Франциско, Флоренция, Лондон, Верона, Болоня, Женева, Генуа, Рим, Милано, Торино, Палермо… Пее и в Япония, а България все някак остава извън нейната претоварена програма.

Но ние, българите в Хърватия, имаме щастието да слушаме Светла Василева в Сплит и Загреб. Първото й появяване пред хърватската публика бе на концерта на Пласидо Доминго в Сплит, и то през 1997 г. – една година преди триумфа във Вашингтон. Но какво само беше това „появяване”! Хърватската преса сравни изпълнението на Светла Василева като “удар от гръм”. „Всички присъстващи смятаха, че българката дори е засенчила великия тенор. А беше очаквана едва ли не като дебютантка!”

След сплитския триумф нашата Светла, примадоната Светла Василева, участва в тържественият концерт за депутатите от новоизбрания хърватски парламент в края на декември 2003 г. в Загреб. През 2005 г. отново в Сплит изпълнява ролята на Луиза Милер в едноименната опера от Верди. Нашата сънародничка има хубав и топъл глас, красота и артистичност. Три елемента за успех в съвременното оперно изкуство, които рядко могат да се съберат в една певица. Затова интересът към нейните гостувания е все по-голям, аплодисментите – все по-продължителни.

Създаденото прекрасно приятелство между българската оперна певица и хърватската публика и по-честите й гостувания в Хърватия дадоха възможност на малобройната група българи не само да я слуша „на живо”, а и да разговаря с нея, да я прегърне и да й честити успехите. Като всеки велик творец Светла е скромна. Тя е любезна и отзивчива млада жена. Винаги ще намери поне няколко минути за разговор със сънародниците, за кратки и вълнуващи спомени за България, родителите и приятелите, които са останали там.

На 1 юни Светла Василева участва в благотворителния концерт „Опера под звездите” в Загреб. Средствата от концерта бяха за болницата в Копривница. На 5 юни пя в Концертната зала “Лисински” заедно с оперния певец Борис Мартинович и изтъкнатите хърватски естрадни изпълнители Оливер Драгоевич, Вана, Теди Спалато за събиране на средства за болницата “Сестри на милосърдието”. Присъстваха президентът на Хърватия Стипе Месич с дъщеря си и премиерът д-р Иво Санадер със съпругата си.

В дните между двата концерта Светла Василева остана в Загреб и това ми даде възможност за две срещи с нея. И не само с нея – тук бяха нейният съпруг и малката й дъщеричка. Нашата оперна дива е и грижовна майка и съпруга, чувствителна и нежна млада жена. Да се чудиш откъде намира време за всичко!

Г-жо Василева, за българите в Загреб всяко идване на български оперен певец е празник. Тук са пели много български певци и певици. Вашето идване е голямо събитие за българите, които Ви наричат “нашата Светла”.

Да, така е. Аз имам българско и италианско гражданство, но винаги и навсякъде са писали, че съм българка и си оставам такава. Гордея се с това, че съм българка. Много ви благодаря за думите, които ми казахте. Радвам се да Ви видя и винаги съм се радвала където и да отида, да се срещна с българи. Трябва да Ви кажа, че нося в сърцето си голяма носталгия за България. Дори да имам и само пет свободни дни се връщам в Родината. Не само заради родителите ми, които са там, но и заради атмосферата, ако искате, и заради начина, по който мога да си изпия кафето с приятелите. Винаги нося нашия български дух навсякъде по света. Една огромна прегръдка на всички българи, които живеят тук.

Искам това интервю да бъде посветено повече на Вас самата, а не толкова на оперни теми. Може би към това ме подтиква и фактът, че сте тук със семейството си, което непрекъснато е с Вас – на всички репетиции, концерти, срещи. Имам възможност да Ви наблюдавам в „ролята” на съпруга и майка, която изпълнявате толкова успешно, колкото и тази на сцената като световно известна оперна певица. Може ли една жена да постигне върха в кариерата си, ако няма щастие в семейството си?

Сигурно може, ако заложи всичко на работата, на кариерата си. Това е въпрос на характер. Моят характер е такъв, че имам нужда хората, които обичам, да бъдат винаги около мен. Това ме изпълва с все повече и повече енергия и ентусиазъм и ми влияе много положително.

Казват, че детството до голяма степен оформя чувствителността на всеки човек и влияе върху избора на професия …

Родена съм в Добрич. Голяма равнина, като ти се ширне погледът – няма край, а песента се чува далече, далече. Още като бях на 4 години, казах, че искам да стана оперна певица, и така и стана. Но не обичах да пея в училищния хор и намирах разни начини да бягам от репетициите. Много хора са ми помогнали в кариерата – на първо място родителите ми, които веднага ми купиха пиано и се интересуваха къде и в коя школа да ме запишат. Не мога да кажа или да „припиша” на някой определен човек „заслугата”, че съм станала това, което съм днес. Не съм избирала леките пътища и всичко съм постигнала сама – по малко, по малко, с много труд, постоянство, борбеност и упоритост.

Кажете нещо за Вашето семейство, за Вашата прекрасна дъщеричка.

Ами тя е голям стимул за мене, защото ми е голяма конкуренция още отсега. Когато вокализирам, тя веднага повтаря същите упражнения. Съпругът ми също винаги е до мен, навсякъде пътуваме заедно. Семейството е нещо невероятно положително и ми е голяма опора. Ако човек успее в професионално отношение – това е един успех, а ако успее и в семейството си, това вече са два успеха, нали?

Имате много приятели в Хърватия, които всеки път Ви приемат с голяма радост .

Наистина тук имам прекрасни приятели. Намирам хърватите много близки по душа до българите. С голямо удоволствие гостувам в Хърватия, а и участието в благотворителни концерти винаги ми носи неизмеримо удовлетворение.

http://www.bugari-u-hrvatskoj.com




 


Сходни връзки

Светла от Добрич - любимият глас на Бочели и Доминго, най-после пее и в София | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди