изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 18:01 EEST
НАД 220 ДЕЦА ОТ ГЕН. ТОШЕВО ПОСЕТИХА ИСТОРИЧЕСКИ МЕСТА    
ОбразованиеЕднодневни екскурзии проведоха през октомври и ноември учениците от СОУ „Никола Й. Вапцаров” и ОУ „Христо Смирненски” в Генерал Тошево и ОУ „Христо Ботев” в с. Кардам и ОУ „Васил Левски” в с . Преселенци.
PN 161-13 17.11.2013 ГЕНЕРАЛ ТОШЕВО: Еднодневни екскурзии проведоха през октомври и ноември учениците от СОУ „Никола Й. Вапцаров” и ОУ „Христо Смирненски” в Генерал Тошево и ОУ „Христо Ботев” в с. Кардам и ОУ „Васил Левски” в с . Преселенци.


На 16 октомври група от 80 деца посетиха Природния резерват край с. Сребърна. С подчертан интерес те изслушаха разказа за произхода на името на населеното място, свързано с различни легенди, разгледаха сбирката от препарирани птици, населяващи резервата и условията, при които живеят. Научиха за видовете птици, застрашени от изчезване. С бинокли и далекогледи имаха възможност да видят езерото с тръстиковите острови, защитената зона, наречена „Пеликаните” и така да добият реална представа за условията на живот на къдроглавия пеликан, вид включен в Световната червена книга. В Силистра  разгледаха крайречния парк и с интерес наблюдаваха течението на Дунав.

На 23 октомври също 80 ученици посетиха Варна. Там разгледаха Народната астрономическа обсерватория, планетариум „Николай Коперник” и Военноморския музей. В Планетариума наблюдаваха небето и съзвездията, научиха много за планетите, слънцето, луната, звездите, за слънчевите и лунните затъмнения и бяха „реални” участници в междузвездно пътешествие. Във Военноморския музей децата посетиха експозициите на закрито, както и тази в парка на музея. Научиха за ветроходните подвизи на кап. Георги Георгиев, за яхтата „Кор Кароли”, с която е направил обиколка на света. Разгледаха колекции от мини, котви, корабни и брегови оръдия, вертолети, миночистачен кораб и кораба-музей „Дръзки”.

На 5 ноември деца в еднодневна екскурзия. Те посетиха Национален историко-археологически резерват Плиска. Научиха, че градът е бил столица от 681 година до 893 година. В резервата са провеждани 100-годишни археологически проучвания, които разкриват останките от „външен” и „вътрешен” град, Тронна палата, малък дворец, езически храм, дворцова черква, водохранилище, бани, стопански и жилищни постройки, а на 1,5 км от Източната порта – основите на внушителен катедрален храм – Голямата базилика. Разкритите останки са консервирани и са музей на открито. Находки от резервата, представящи бита, материалната и духовна култура на жителите на старата столица, децата видяха и музейната експозиция на новопостроената сграда на археологически музей „Проф. Рашо Рашев”. Следващата спирка бе Национален историко-археологически резерват „Мадара”, наречен още „Българската Троя”, поради богатството на откритите археологически паметници, датирани от IV хил.преди Христа до XV век. Много впечатлени децата останаха от най-забележителния паметник в резервата - уникалният скален релеф Мадарски конник. Учениците научиха, че Мадарският конник е обявен от ЮНЕСКО за паметник със световно значение. Тук видяха още езическото капище, християнски черкви, параклиси.

Проведените три екскурзии с над 220 участници обогатиха знанията на децата и разшириха техния кръгозор – за исторически места и паметници, за географски понятия и обекти. Провокираха нагласата им за толерантност и търпимост към другите в голямата група на екскурзията. С тези посещения на исторически и географски обекти и чрез контактите с връстниците им от различните училища, децата разшириха и своя социален опит. НДТ

 


Сходни връзки

НАД 220 ДЕЦА ОТ ГЕН. ТОШЕВО ПОСЕТИХА ИСТОРИЧЕСКИ МЕСТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди