изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 18:12 EEST
ПРЕДСТАВИХА ОБНОВЕНИЯ НЕКРОПСИЧЕН СЕКТОР НА БОЛНИЦАТА    
ЗдравеПребазираният и реновиран нескропсичен сектор на Отделението по клинична патология и съдебна медицина на Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич бе представен вчера.


Присъстваха кметът на Добрич Детелина Николова, директорът на РЗОК д-р Бисерка Пачолова, представители на лечебни заведения от областта, проф. Енчо Калчев, представители на Медицински университет, Варна, на Българското дружество на патолозите, на Център за защита правата в здравеопазването, арх. Енчева, която е автор на проекта.  

Инвестицията възлезе на 160 000 лева, от които 129 000 лева са отпуснати от Министерство на здравеопазването, съобщи изпълнителният директор на МБАЛ д-р Мариян Ананиев. Почти 20 000 лева са дарени от земеделска кооперация "Устрем" в село Дропла - под формата на дисекционни маси, и 11 000 лева са собствените средства. "За мен този ден е празник, това е поантата на професионалния ми живот", каза началникът на Отделението по клинична патология и съдебна медицина д-р Лиляна Петкова. Тя изказа благодарност към всички, които са направили нещо за патологията в Добрич. "Това е дейност, изключително малко позната извън стените на медицината или повратно позната. Патологията е фундамент на медицината. Тя е естественият вътрешен одит на всички медицински дейности", посочи д-р Петкова.

Просектурата /некропсичния сектор/ дълги години бе разположена в стари и в последствие пригодени за дейността помещения, част от които са лишени от канализация, без отопление, без санитарен филтър, без помещение за предаване на починалите на техни близки. По този повод многократно са издавани препоръки за преустройство и реконструкция, включително предписания за затваряне на помещенията и прекратяване на дейността.

Решението на настоящото ръководство на МБАЛ за пребазиране на просектурата в приземния етаж на Хирургичния корпус дава възможност за изграждането и съгласно изискванията на медицински стандарт „Клинична патология” и улеснява логистиката при транспортирането на починали пациенти. НДТ

        

 


Сходни връзки

ПРЕДСТАВИХА ОБНОВЕНИЯ НЕКРОПСИЧЕН СЕКТОР НА БОЛНИЦАТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди