изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2021-01-19 @ 09:16 EET
ПОЗИТИВНОТО МИСЛЕНЕ МОЖЕ ДА ПРОМЕНИ ИЗЦЯЛО ЖИВОТА НА ЧОВЕКА    
Интервюта

Представяне на книгите "Всичко започва от детството" и "Какво се случва с любовта" се състоя в петък в Добрич. Техен автор е Стела Даскалова от София, по образование социален педагог и психолог, в момента работи като семеен консултант и пише книги. Тя гостува в Добрич по покана на Жулиета Иванова - управител на клуб за деца и родители "Усмивки". Авторката бе любезна за разкаже за книгите си за читателите на в. "Нова добруджанска трибуна"- Г-жо Даскалова, какви въпроси засягате в първата си книга?

- Първата ми книга се казва "Всичко започва от детството" и вече има четири издания на издателство "Сиела". Радвам се, че ми се обаждат читатели от цялата страна и ме канят за подобни срещи. Това означава, че има потребност у родителите да се говори по тези въпроси. В книгата "Всичко започва от детството" става въпрос за най-типичните неосъзнати родителски грешки, които допускаме. От друга страна - за необходимостта от позитивно мислене, на което да научим детето. Това е сложно, защото един родител ако самият той не умее да мисли позитивно - а това е масова практика, няма как да научи и детето си. Позитивното мислене наистина е ключово за успеха, за здравето, за щастието. В Западна Европа и в Америка за позитивно мислене се говори още от 80-те години на миналия век. В България през последните 10 години започна да навлиза теорията за позитивното мислене. Наистина има много привърженици, но все още повечето хора не могат в дълбочина да разберат тази теория. Скептицизмът и насмешката са обичайна реакция когато стане въпрос за позитивно мислене. А всъщност това е нещо много, много сериозно. Това е начин на мислене, който може да промени изцяло живота на живота на човека. Във втората част на книгата "Всичко започва от детството" говоря точно за този начин на мислене. Всъщност щастието и нещастието се определят от различен начин на мислене. Щастието се научава още от детството и то представлява позитивен начин на мислене, позитивен начин за възприемане на целия свят, позитивна представа за себе си. Докато нещастието е обратното - представа за един плашещ свят, една негативна представа за себе си. Всички тези неща оказват огромно влияние върху живота на детето. И често те са неосъзнати от родителите. Надявам се, че моята книга по някакъв начин ще им помогне да се замислят по тези въпроси и да започнат този труден, но много важен процес на променяне на ограничаващите убеждения.

- Какви са другите основни грешки, които допускаме като родители? И фиксирате ли в книгата си някакъв период от детството, от 0 до 7 години, например, или говорите за цялото детство?

-  За цялото детство. Искам да кажа, че за мен всеки период от детството е много важен. И ако от 0 до 7 години се създава първоначалната представа за света, хората, взаимоотношенията, то от 7 нагоре се надграждат много важни убеждения и умения за общуване с другите. Сред другите грешки е родителската агресия на първо място. Все още много деца по света, но и в България, и в Европа, живеят в страх от родителите си. Това е много болна тема и за мен това е кауза. Защото няма нищо по-тъжно от едно уплашено детско сърчице и едни тъжни детски очи. Има такива деца. Има деца, които живеят в страх от родителите си и това е наистина много жалко. Защото знаем, че всеки родител иска най-доброто за детето си и просто от незнание се стига до прекъсване на връзката на родителя с детето от това, че подходът му е тотално погрешен. И този погрешен подход е родителската агресия. Тук влиза физическата агресия, но има и психическа агресия, която е не по-малко травмираща. Говоря и за наказанията как се отразяват  негативно в по-дългосрочен план на детето. Говоря за манипулативността на родителите. Това е една много важна за мен тема и недостатъчно дискутирана в обществото ни. Това се смята от много родители за нормално, за добро, а всъщност работи против детето и неговата вътрешна устойчивост като личност. Разбира се, непоказването на любов е основна грешка. Тя е обусловена от погрешното убеждение, че детето не трябва да се гевези. Говоря за границите, които трябва да се поставят на личното пространство на родителя. Защото имаме и обратния случай - манипулативност на деца към родители. И точно тук е моментът да уточним, че родителят трябва да защитава и своето лично пространство. Други грешки, които се допускат, са липсата на забавления, прекалената сериозност. Това е една много съществена грешка, която правят родителите - да изпускат най-важното - забавлението, радостта от живота, споделената радост заедно. Както и това, че родителите се фокусират прекалено много върху физическото отглеждане на децата си, а пропускат точно духовната връзка, духовното състояние на детето си. Когато се върнат от работа те питат детето си: "Яде ли? Изпитваха ли те? Научи ли си за утре?" Колко родители се сещат да питат: "Как се чувстваш? Какво ти се случи днес интересно и вълнуващо? Има ли нещо, което те притеснява?" Защото много често децата престават да се усмихват, а родителите не го забелязват. И забелязват, че има проблем чак когато детето започне да се държи странно или да прави съзнателно някакви провокации, или започна да се разболява. А всъщност първият признак, че детето вече излиза от естествената си хармония, е, че спира да се усмихва, спира да споделя. Децата се усмихват стотици пъти на ден ако са в естественото си състояние. И още една грешка на родителите - не наблюдават достатъчно децата си и не улавят първите признаци на проблемите.

- Т. е. съветът Ви е да ги наблюдаваме повече?

- Да, да ги наблюдаваме повече. Което е много естествено ако имаме много силна духовна връзка с тях. Тогава нашата интуиция ще работи по-добре и ние ще можем, дори да не ни казва нищо детето, да усетим неговия проблем. Но в днешно време много родители, поради липса на време и заблуждаващото обяснение, че работата е най-важна, а в къщи е най-важно детето да се е наяло и да си е научило, изпускаме всъщност наистина най-важното - как се чувства, каква му е енергията и дали сме прегърнали, дали сме си казали "Обичам те!", дали сме се усмихнали, дали сме се погледнали в очите. Това е най-важното в живота.

- Какви проблеми засягате във втората книга - "Какво се случва в любовта"?

- Втората книга е като продължение на първата. Идеята е, че всичко, което ни се случва, се определя в някаква степен от нашите убеждения, които се формират в детството. Разбира се, след това ние имаме силата да променяме убежденията си. Но в много голяма степен убежденията от детството си остават. Много голяма част от тях са маскирани като подсъзнателни и дори нямаме идея за тях. Нашата представа за любовта до някаква степен програмира връзките ни. Тя се създава още в детството ни, всичко това, което сме чули и видели и ние всъщност пишем неволно един сценарий на подсъзнателно ниво на живота си. И след това това, което ни се случва, се подчинява на тези наши предварителни очаквания. За това е толкова важно да осъзнаем какви са убежденията ни и особено ако имаме проблеми с връзката ни да осъзнаем, че примерно нерешените проблеми с родителите ни може да са причина да възпроизвеждаме същия проблем в любовната си връзка, търсейки вариант да намерим разрешение на проблема, преповтаряйки го. За това много често, примерно, момичета, които са имали авторитарни бащи, се омъжват за такива мъже, които по същия начин им нарушават личното пространство. Защото са свикнали с този модел на поведение и го приемат за нормален. Също така някъде тяхната представа за техния вътрешен образ е такава, че те заслужават такова отношение. Тяхната самооценка е много по-ниска и всичко това води до преповтаряне на тези модели и ситуации. А иначе една от другите идеи е - отново минавам през типичните грешки, които допускаме във връзките си. И които, просто защото не осъзнаваме, повтаряме отново и отново.

 Разговаря Мариела БОНЧЕВА

 


Сходни връзки

ПОЗИТИВНОТО МИСЛЕНЕ МОЖЕ ДА ПРОМЕНИ ИЗЦЯЛО ЖИВОТА НА ЧОВЕКА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2021 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди