изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 20:55 EEST
Ужасяващи подробности как е бил удушен немския милионер в къщата на Иван Савов в ЮАР    
По света Обвиненият в ЮАР за укриване на милионите на чешкия беглец Радован Крейчир, източване на ДДС, прехвърляне на авоари от една банка в друга и сделки с диаманти, българин Иван Савов е замесен и в убийство. Преди години е обвинен, че в неговата къща е държан и удушен милионерът от Германия Уве Гембала.

Уве Гембала е основател на фирмата за тунинг на автомобили "Gemballa Automobile-technik", специализирана в трансформацията на модели на "Порше", пише "Стандарт". Под заплахата да обяви фалит заради дълг от 14 милиона евро 51-годишният германец хваща самолета за Йоханесбург за сделка с руски и арабски магнати. Според местни медии охранителните камери на летището показват, че на 8 февруари 2009 г. Уве е взет с кола, управлявана от човек със светла кожа. 

В деня на пристигането си в Република Южна Африка Гембала се обадил на жена си и й поискал 1 млн. евро. Тя се усъмнила и подала сигнал в полицията. Гембала потъва в неизвестност повече от половин година. местни немски криминалисти търсят дълго следите му. Накрая го откриват удушен в къща на Първо авеню 64 в Източен Йоханесбург. Според британски вестник тя е наета от 36-годишния тогава Иван Георгиев Савов от София, който притежава две фирми в РЮА. Физическият извършител на убийството Табисо Мелвин Мпие (29 г.) е арестуван в Претория, обвинен и осъден в рамките на едно денонощие на 29 октомври 2010 г. Той признава, че е отвлякъл и убил Гембала в къща, дадена под наем от български бизнесмен.

LIGHT VISION - LED осветление, LED мебели - 0884 778 054

Мпие опаковал тялото на жертвата в тиксо и черен найлонов чувал, след което седнал върху гърдите му, за да му изкара въздуха, и по този начин го задушил. След това заровил трупа на 70 километра разстояние в посока Претория.

Разследването на смъртта на Уве Гембала обаче не спира дотук и криминалистите издирват поръчителите. Българинът е разпитван като свидетел. Савов обяснил, че е бил извън страната по време на смъртта на германеца.

Три години по-късно името на нашенеца пак е на страниците на местните вестници в РЮА.
Той е обвинен, че е "мозъкът" в измама за 12 милиона ранда. Като мениджър в компанията "Мъни пойнт" на чешкия беглец Радован Крейчер Савов е разследван в Южна Африка за измами и пране на пари, съобщава местното издание "Стар".

Българинът е заподозрян в източване на ДДС, прехвърляне на авоари от една банка в друга и сделки с диаманти. Савов е арестуван ден след като неизвестни организираха атентат пред магазин за изкупуване на злато и диаманти на Крейчир, разположен срещу търговския център в квартала Бедфордвю. При експлозията на 12 ноември т.г. загинаха двама, а Савов бе ранен. Ден по-късно белезниците щракнаха върху китките на българина и служител на банка.

Според в. "Стар" обаче обвиненията, които са им повдигнати, не са свързани с експлозиите пред магазина. Според местната прокуратура банковият служител е прехвърлил 12 милиона ранда от банковите сметки на международна охранителна компания в сметката на прокурор, а оттам в сметката на Савов. Причината за измамата била сделка за ценни метали и скъпоценни камъни, която се провалила. Според съдебния иск Савов е използвал фирмата си "Скара текнолоджис" като параван за измами с ДДС, което било изисквано за несъществуващи сделки между фирми.

Утре специализираният търговски криминален наказателен съд в Йоханесбург ще реши дали да пусне Савов под гаранцията, която е поискал. Делото бе насрочено за миналия понеделник, но бе отложено за петък заради болен съдия. Според "Стар" очаква се в залата да бъде осигурен преводач на български. По настояване на прокурора вътрешното министерство трябва да обясни как е влязъл в страната, какво е правил там и как е получил местен документ за самоличност, става ясно от публикацията.

Вече седем години Савов върти бизнес в РЮА. В момента върти някои от фирмите на Крейчир. Чешкият бизнесмен е избягал от родината си, където е осъден задочно на 11 г. затвор за пране на пари. Прага поиска екстрадирането му, но той твърди, че съдебните му проблеми се дължат на опит за разчистване на политически сметки. В момента данъчните служби в РЮА нищят бизнеса на чеха. Те са запорирали 14 компании, 11 коли и къщата на богаташа в Бедфордвю.

И трите фирми на Иван Георгиев Савов, регистрирани в София, са прекратили дейността си. Това показва справка във фирмените електронни регистри. Едната е "Холанд файненшъл сървисиз", вписана през 2000 г., в която Савов има участие с холандски гражданин. Предмет на дейност на дружеството е търговия на едро. Други две негови фирми са "Булснаб" ЕООД, регистрирана през 1997 г., и "Ачмонек", вписана през 2000 г., където участват и още двама българи. Нито една от тези фирми не действа в момента.  http://www.blitz.bg/

СТАНЕТЕ ПРИЯТЕЛ В "ДОБРУДЖАНЦИ"
 


Сходни връзки

Ужасяващи подробности как е бил удушен немския милионер в къщата на Иван Савов в ЮАР | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди