изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 12:17 EET
ОТКРИХА ОБНОВЕНАТА ЕКСПОЗИЦИЯ ЗА ЙОРДАН ЙОВКОВ    
Култура Обновената експозиция за Йордан Йовков в едноименния дом-паметник в Добрич бе официално открита вчера. Присъстваха кметът на Добрич Детелина Николова, търговският директор на "Албена" АД Маргита Тодорова, представители на културни институции, почетни граждани на Добрич, ученици.

Преди откриването на експозицията бяха поднесени цветя на паметника на Йордан Йовков по повод 113-ата годишнина от рождението му, която честваме днес.

"Дом-паметникът "Йордан Йовков" не е просто паметник. Той е и символ за това какво ние, като българи, трябва да пренесем в следващите десетилетия, а, дай Боже, и столетия на българската държава и българския народ. Защото историята си е история, миналото е минало, бъдещето се гради от нас. В нашето има хора като Йордан Йовков, които заслужават да бъдат помнени, да бъдат препрочитани в следващите години", каза в приветствието си директорът на Историческия музей Костадин Костадинов. Той посочи, че обновяването на експозицията е по проект "Йовковият Добрич - съвременна туристическа дестинация" на община Добрич. Благодарност към общината и към всички, допринесли за новата придобивка, изказа главният уредник на дома-паметник д-р Кремена Митева. "Трудно е да се говори накратко за Йовков. Но няма да сгрешим, ако го определим като един от най-гениалните български писатели... А за нас, добруджанци, той е нещо повече - символ на Добруджа, на нейните хора, на равнината, на човешката душа", каза в словото си кметът на Добрич Детелина Николова.

Присъстващите разгледаха обновената експозиция. В края на официалната част драматизации по Йовкови произведения представиха възпитаниците на театрално студио "Зорница" при народно читалище "Йордан Йовков-1870 година" с ръководител Ема Георгиева. НДТ

 


Сходни връзки

ОТКРИХА ОБНОВЕНАТА ЕКСПОЗИЦИЯ ЗА ЙОРДАН ЙОВКОВ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди