изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 05:30 EEST
Ромите създават паравоенно формирование    
Новини Известният треньор по самбо Ташко Танов бе избран за лице на новата силова организация на ромите „ОМОН“, лансирана от Националният център за развитие на ромите в България (НЦРРБ). От прессъобщението не става ясно, дали г-н Танов знае за номинацията си. На снимката, г-н Ташко Танов – треньор на монтанския спортен клуб „Слава 83“ (вдясно), получава почетен плакет по случай 30 години треньорска дейност от президента на Българската федерация по самбо Румен Стоилов.

На 20 ноември 2013 г., късно вечерта в 22:58 часа, Националният център за развитие на ромите в България, разпространи съобщение, от което се разбира, че центърът започва създаването на паравоенно или може би – параполицейско формирование в страната. Според съобщението, на 19 ноември 2013 г., в София, Националният център за развитие на ромите в България е свикал спешно заседание на членовете на неправителствената организация, „във връзка със създаденото напрежение в столицата и страната от организацията на Боян Расате“.

Председателят на организацията Петко Асенов е заявил пред присъствуващите, че „роми от цялата страна му се обаждат  притеснени от това, че организацията на Расате изземва функциите на полицията“. Във връзка с това твърдение, Националният център за развитие на ромите в България е взел решение да се организира и създаде движение "Организация на малцинствата за отбрана от насилие‘’ (ОМОН). Организацията с характерно име трябвало да бъде „контрапункт на лансираната от бившия лидер на Българския национален съюз Боян Расате“.

В прессъобщението за инициативата за създаване на ОМОН, се дава еднозначен отговор на възникващия от себе си въпрос, кой би финансирал подобно начинание: „Богати ромски родове се канят да финансират екипировката на командосите и кандидат командосите. Ще се изготви проект на униформите на оганизацията - черни дрехи, черна кърпа на главата с бял надпис „ОМОН“. Отряди на ОМОН ще пазят ромските махали и там, където се нарушава гражданският ред“.

От съобщението не става ясно, какво се разбира под места, „където се нарушава гражданският ред“ и дали новосъздадената структура „ОМОН“ няма да се включи да разтървава властта и протестиращите. За сметка на това е подчертано, че „ромите смятат да поканят за водач на организацията известният ром Ташко Танов, треньор по джудо и самбо, създател на спортен клуб "Слава 83" - Монтана. Последният триумф на ромският треньор е двукратната европейска и световна шампионка Тереза Джурова“. От прессъобщението не става ясно, дали г-н Ташко Танов знае за номинацията си за лице на „ОМОН“ и дали е давал съгласие името му да се свързва с подобна силова структура.

За участие в структурата на „ОМОН“ щели да бъдат поканени „роми от цялата страна - бивши командоси, военни, полицаи“.

Ромският лидер Петко Асенов е информирал учредителите на „ОМОН“, че Националният център за развитие на ромите в България е провел срещи с директора на СДВР - комисар Ивайло Спиридонов и със заместник - главният прокурор Ася Петрова. Той е уточнил, че „на срещите са били обсъдени проблемите на ромите, относно престъпността, трафика на деца и жени и правата им“. Петко Асенов очаква назначения на роми за полицаи в ромските квартали.

Също така е било обсъдено участието на прокуратурата и полицията в проекта на Националния център за развитие на ромите в България - ‘’Консултативните ромски съвети по сигурността към кметовете на общини“. Според информацията от НЦРРБ, „проектът ще даде възможност на ромите да участват във всички процеси, които се отнасят до тяхното собствено развитие и определят присъствието им в обществото, в сферата на икономиката, културата, образованието и обществено политическото пространство“.

Комисар Десислав Недялков, началник на 03 РПУ - София е бил информиран лично за безпокойството на ромите от квартал ’’Факултета’’ в София, които били „разтревожени от ситуацията и напрежението създадено от Боян Расате“. Според Петко Асенов, комисар Недялков е уверил ромските активисти, че "са взети всички мерки за ликвидиране на ромските тревоги".

Какво представлява страховитата структура ОМОН, чието име ромите избраха, четете тук:

http://svobodennarod.com/bulgaria/3626-zashto-romite-izbraha-strahovitoto-ime-omon-sreshtu-rasate.html

ФОРУМ: "ЦИГАНСКИЯТ ПРОБЛЕМ НА БЪЛГАРИЯ СЕ ЗАДЪЛБОЧАВА":

 


Сходни връзки

Ромите създават паравоенно формирование | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди