изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 17:52 EET
Д-р Мохд Абуаси пред "ШОУ": В България вече има терористи!    
Новини Д-р Мохд Абуаси е роден през 1960 г. в град Рамала, на 16 км от Йерусалим. Преселва се в България през 1984 г. Завършил е журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". По-късно защитава докторат по политология в областта на международните отношения. Тясната му специалност е ислямският фундаментализъм и ислямистките партии по света. От 15 години е български гражданин.


През 2005 г. става директор на новосъздадения у нас Център за близкоизточни изследвания. Той е анализатор на Арабската пролет, както и на случващото се в Турция. Ексклузивно за “ШОУ” д-р Абуаси коментира задкулисието на бежанската криза у нас.

- Каква е цената, която в момента вземат каналджиите за прекарване на бежанци към България?
- Цената варира в момента между 700 до 1200 евро. А в началото беше 2500-3000 евро... Просто пазарът се промени. Освен това, дейци от средите на сирийската опозиция, които живеят в България, също докарват бежанци от Сирия срещу лично облагодетелстване, срещу пари. Те действат като каналджии! Имат си техни агенти в Турция и така ги прекарват. 600 евро взема каналджията и 600 евро остава у човека, който е направил „поръчката” в България. Някои от тях страшно забогатяха по време на кризата, купиха си къщи в полите на Витоша!

Използват проблема с бежанците, за да развиват бизнес!

Някои от тези хора събират дарения в пари у нас, които трябва да стигнат до бежанците, а отиват за терористичните организации в Сирия! И никой в българската държава не търси отчет за парите, които се събират!

А държавите, които започнаха тази война в Сирия – Катар, Саудитска Арабия, Кувейт, които имат посолства тук, какво са дали за каузата на бежанците в България?! Дали са милиарди евро за оръжие, което са изпратили в Сирия на терористите, които уж да воюват за демокрация! И то легално, не под масата! Нека поне 5 или 10 процента от парите, които предизвикаха разрушаването на Сирия, да дадат за каузата на бежанците в България! Нали са приятели на сирийския народ, нали подкрепят демокрацията в Сирия?!...

- Има ли причина да се притесняваме от засилването на бежанската вълна?
- България е в икономическа криза и идването на толкова много бежанци в България няма как да не влияе икономически върху всекидневието на хората. И без това българите нямат работа, безработицата е голяма. Сега бежанците са под 10 000, но ако станат 20-30 000, това също ще се отрази драстично! Българите си мислят: „Добре, тези хора влизат в лагера за бежанци, но след 2-3-6 месеца ще излязат на улицата...”. И хората се страхуват, че или ще заемат работните места, за които те самите се борят, или ще търсят други начини за препитание. Част от тях могат да започнат да се занимават и с

престъпления!

Защото те ще се борят, също като българите, за оцеляване! С 50-60 лв., които държавата им дава, те няма да могат и хляб да си купуват за месеца!

България има проблем и с парите за образование, за здравеопазване! И всички пари, които се отпускат за бежанците, особено ако техният брой се увеличи, пак ще кара хората да питат: „Защо тези пари да отиват за тях, а не за нас?!...”.

Трети голям повод за безпокойство е: вече е ясно, че терористите в Сирия контролират въоръжената опозиция там. Много от тях са от световната мрежа на „Ал Кайда”. Какви са гаранциите, че от тези хора, които идват в България, няма хора, които са членове на „Ал Кайда” или подобни терористични организации?! Какви са гаранциите, че между тях няма търговци на наркотици?! Рискът е голям, при липса на сътрудничество между нашите и сирийските служби за сигурност!

- Как могат да се разпознават те от българските власти?
- Тук с бежанците се правят интервюта и трябва да се вярва на това, което те казват! А те могат да кажат, каквото си искат! По време на управлението на ГЕРБ ние взехме страната на въоръжената опозиция в Сирия! Някои говорят дори, че чрез фирми сме продавали оръжие на Катар и Саудитска Арабия и те са го изпращали в Сирия! Това също безпокои хората в България и ги настройва срещу бежанците! Кара ги да се страхуват от тях!

Но това се използва от някои националистически организации, които искат да натрупат рейтинг и използват тези страхове, за да насаждат ксенофобски настроения, омраза към „различния” у хората. А имаме жени, имаме деца, имаме хора, които бягат от войната! Не трябва омразата да се насочва към тях!

- Но и според теб вече в България сред бежанците са влезли терористи?!...
- Да, влезли са потенциални терористи! Когато в Сирия си воювал на страната на терористите, а в България имаш статут на бежанец, кой може да бъде сигурен в намеренията на този човек?! Дори по време на предишното правителство на тях им се даваше по-лесно статут на бежанци!

Не можем да знаем какво могат да решат тези хора! „Ал Кайда” и другите терористични организации имат намерение да извършват атентати в цяла Европа! А защо да не решат нашата страна да стане мишена?!...

- Говори се сред хората: жените и децата са тук, но ще дойдат и мъжете – не се знае те сред кои кръгове са...
- Има различни случаи, не трябва всичко да се слага под общ знаменател. Не трябва да обобщаваме, че всички жени и деца, които са дошли в България, са опасни за националната сигурност...

- Алекс Алексиев дори твърди, че не трябва да забравяме, че и жени, и деца, зад своята привидна безпомощност, могат да бъдат терористи...
- Алекс Алексиев е последният човек, който може да дава съвети по тези въпроси! Неговите работодатели помогнаха на терористичните организации в Сирия – визирам ЦРУ и подобните! Доскоро те финансираха и „Ал Кайда” в Сирия! И това не е тайна вече за никого!

- Цветнокожите, които срещаме из центъра на София, също предизвикват въпроси. По каква линия са те тук?
- Те нямат нищо общо със Сирия! Те са от Африка и не бягат от война, а търсят по-добър живот! Но те не са знаели, че голяма част от тях са живеели много по-добре в собствените си страни, отколкото българите! Те са си мислили, че тук ще намерят стандарт на живот като в Швеция или Холандия. Не са наясно с положението в страната.

- Какво е решението, за да не се увеличава бежанската вълна?
- България може да се справи с бежанската вълна до момента. Но оттук-нататък българските граници трябва да бъдат по-добре охранявани, трябва да бъдат затворени! Ако трябва, да се вдигне стена, ако трябва, да бъде изпратена армията там да помага на „Гранична полиция”, вместо да изпращаме повече полицаи, които имат друга задача вътре в страната. Трябва да бъдат оставени само граничните пунктове!

Още преди месеци трябваше да бъде свикан Консултативният съвет за национална сигурност при президента. И всички институции да решат как да се справят с този проблем. Малко късно реагираха институциите, но по-добре късно, отколкото никога.

И нещо, което малко хора знаят - когато бежанците влязат в нашата страна, на тях им се вземат отпечатъци и те се вкарват в единната система на Европейския съюз.

И където и да ходят след това из Европа, те ще ги връщат в България!

Тези, които са получили статут на бежанци в България, си остават „българска отговорност” завинаги! След 5 години те ще станат български граждани!

Влезе ли бежанец на територията на България, тя няма право да го връща според европейското законодателство! Затова единственото решение е затварянето на „зелената граница” на България!


Едно интервю на Валерия КАЛЧЕВА
www.blitz.bg
 


Сходни връзки

Д-р Мохд Абуаси пред "ШОУ": В България вече има терористи! | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди