изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 13:11 EET
Карлсен вече е вторият най-млад крал на шахмата    
Спорт Дете, чудо, гений, Моцарт на шахмата... Това са част от определенията за новия световен шампион Магнус Карлсен.

Mеждународната федерация по шахмат (ФИДЕ) определя официално световния шампион от 1946 г. Преди това шампионът се е излъчвал с мачове между настоящия първенец и претендента, които сами договаряли двубоите. През 1993 г. Гари Каспаров напуса ФИДЕ и организира мач за титлата по класически шахмат срещу Найджъл Шорт (Англия) под егидата на сформираната от руснака Професионална шахматна асоциация (ПША). През 2006 г. с мача Веселин Топалов - Владимир Крамник се постига обединение и отново има само един световен шампион.

Дете, чудо, гений, Моцарт на шахмата... Това са част от определенията за новия световен шампион Магнус Карлсен.

“Всички са верни и дори са малко, той наистина се отличава от останалите шахматисти, той е гигант на шахмата;, издаде своята “присъда” и Силвио Данаилов, който заедно с Веселин Топалов са българите с най-чести контакти с новия крал на шахмата. Свен Магнус Ен Карлсен, както е пълното име на шампиона, детронира Вишванатан Ананд на мача в родния град на индиеца Ченай, след като две партии преди предвидените 12 той поведе с 6,5:3,5 точки. Така за първи път от 1937 г. след Макс Еве (Холандия) шахматист от Западна Европа е шампион.

“Извинявайте, че се получи такъв мач - обърна се шампионът към индийския народ, след като срази Ананд. - Тук ми оказахте много топъл прием, чувствах се комфортно, всяко мое желание бе изпълнено. За мача ключови бяха третата и четвъртата партия, които спечелих. След това взех инициативата и започнах да играя така, както умея. Зная, че мачът е предизвикал огромен интерес (б.а. - смята се, че само в Индия и Норвегия са го следили 100 милиона души) и се надявам да даде тласък за развитие на шахмата в целия свят. Къде и как ще празнувам? Не съм мислил още за това.”

На своите сънародници се извини и Ананд: “Очевидно моят съперник доминираше. Преди началото мислех, че моите шансове зависят от това да издържа на напрежението в дългите партии и да не правя груби грешки. Но се получи точно това. Грешките ми обаче не са дошли от нищото, те са негова заслуга. Много съм разочарован от моята игра и се извинявам на моите привърженици.”

Карлсен е роден на 30 ноември 1990 г. в Тьонсберг, сега живее Хаслум, близо до Осло. Има три сестри - една по-голяма и две малки, а цялата фамилия заедно с майката и бащата бе в Ченай да го подкрепя.

Това обаче се случва рядко, обикновено е сам на състезания, понякога само с баща си. Той се казва Хенрик Карлсен - инженер в нефтена компания и шахматист с личен коефициент ЕЛО около 2100 точки. Първите уроци му дава таткото, когато е на 5 г., но бъдещата звезда започва да играе в турнири на 8-годишна възраст. Увлича се от футбол, ски, тенис и баскетбол, обича комикси.

На 13 г. покрива нормата за международен майстор, а през април 2004 г. на 13 години 4 месеца и 27 дни става третият най-млад гросмайстор в историята на шахмата. Носител е на най-високата награда в шаха - “Шахматен Оскар” за 2009 г., 2010, 2011 и 2012 г. През януари 2013-а след победата си на турнира във Вайк ан Зее норвежецът постига личен коефициент ЕЛО 2872,3 т. - най-високия за всички времена.

Осем дни преди да навърши 23 г., Карлсен се превърна във втория най-млад шампион в историята след Гари Каспаров, който за първи път бе коронясан на 22 години и 210 дни. През януари 2010-а Карлсен стана едва седмият шахматист, оглавял световната ранглиста. Той е най-младият, преодолял границата от 2700 и 2800 точки в рейтинга ЕЛО, както и най-младият, оглавил световната ранглиста - на 19 години и 1 месец. През 2013 г. сп. “Тайм” го постави списъка на 100-те най-влиятелни личности в света. Мениджър на шампиона от 3 години е норвежецът Еспен Агдещейн, който в Ченай преди мача заяви: “За марката “Карлсен” и да загуби, няма да бъде трагедия. Разбира се, ако победи, ще е огромен успех. Но все пак той е само на 22 г. Магнус има договори с 5 компании и те са дългосрочни. Тези фирми са уверени в него...”

Карлсен печели над 1 милион долара годишно от рекламни договори. Той се изявява и като манекен за дрехи на холандска компания, обвързан е и с норвежки таблоид. От мача за титлата норвежецът прибира 1,35 млн. долара от наградния фонд плюс още 100 хил. долара предварително заради съгласието си да играе в Индия. Ананд печели 900 000 долара.Обявяват го за 16-ият световен шампион, но всъщност преди него 19 шахматисти са титулувани като първенци на планетата.


Топалов: Бетониран е на първото място

“В сравнение с всички останали Карлсен изпъква с млада и свежа кръв и с много амбиция - заяви скоро в интервю за “Труд” Веселин Топалов. - Има различен стил на игра - комбинация от малко слабости и много добри елементи на играта. Първото място е бетонирано от Карлсен и е нереално да се мисли някой да го измести. Преднината му е голяма и за да се навакса, ще отнеме няколко години. Карлсен дълго време е №1.”

В преките двубои между българина и норвежеца балансът е в полза на Карлсен, но колко точно партии са играли - дори и Силвио Данаилов не можа да си спомни.

Данаилов: През 2006 г. предложих да му стана мениджър

“За първи път видях Магнус Карлсен на турнира във Вайк ан Зее (Холандия) през 2006 година и ми направи страхотно впечатление - връща лентата Силвио Данаилов, шефът на шахмата в Европа и у нас и мениджър на Веселин Топалов. - Казах на бащата, че един ден синът му ще стане световен шампион и че съм готов още тогава да стана негов мениджър, ако преценят. Магнус е от хората, които рано разбраха, че им трябва професионален мениджър, заложи на норвежец.

Бързо показа сериозно израстване в играта си и сега логично стигна върха. В него има нещо особено, омагьосва съперниците и влияе на психиката им. Най-силното му качество е, че е много хладокръвен. Не се вълнува и никога не изпуска нервите си. Това съсипва противниците. Ако има човек, близо до машината, това е той. В добрия смисъл на думата. Има нещо специално в него - като при големите шампиони Боби Фишер и Гари Каспаров. Той е от тяхната категория. Карлсен работи година с Каспаров, но се разделиха. Защото с руснака е трудно, той е много взискателен, а норвежецът е по-свободолюбив.

Титлата на Карлсен е много добро нещо за шахмата, той ще издигне нивото на играта. Карлсен е като Тайгър Уудс за голфа и Майкъл Джордан за баскетбола. Защото е харизматичен, харесват го и спонсорите. Той е чист човек, не участва в задкулисни игри. Не е завистлив, открит е и казва това, което мисли. Много е коректен. Идвал е веднъж в България - на турнира “М-Тел мастърс” през 2009 г. и остана втори. Тогава игра футбол с “Левски” и остана доволен от емоцията. Като характер е типичен скандинавец - малко затворен, но много приятен и любезен. Върхът за Топалов ще е, ако стигне до мач за титлата с Карлсен.”  http://www.trud.bg

 


Сходни връзки

Карлсен вече е вторият най-млад крал на шахмата | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди