изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2020-09-21 @ 19:08 EEST
10 ГОДИНИ БЕЗ Д-Р КАМЕН АНДРЕЕВ    
Общество Д-р Камен Андреев - 1947-2003 година

Да си спомним за професионалиста, общественика и изключително човечния лекар


Д-р Камен Андреев е роден на 5 юли 1947 година в град Добрич. Средното си образование завършва в гимназията "Иван Вазов" в Добрич през 1965 година. Същата година е приет във Висшия медицински институт във Варна, който завършва през 1973 година. Отбива военната си служба през 1973-1974 година във Враца и Шумен.

През 1974 година е назначен за ординатор в Родилно отделение на Окръжна болница в Добрич. През 1980 година полага успешно изпит за специалност акушерство и гинекология. Пет години и хонорован асистент към Медицинския институт в Добрич. През 1983 година е назначен за началник на сектор "Патологична бременност". От 1985 до 2003 година е началник на Родилно отделение.

Д-р Камен Андреев има дъщеря - д-р Албена Андреева - невролог, асистент в УМБАЛ "Александровска" в София. Съпругата му д-р Ганка Андреева е известен добрички невролог.


Д-р Камен Андреев е един от първите членове и на Ротари клуб в Добрич и негов активен участник. През мандата 1999-2000 година е секретар на клуба. Заедно с Христо Господинов и членовете организират ремонт на АГ-отделение на болницата в Добрич с помощта на дарения от Ротари клуб. Активна дейност развива и в създадената фондация "ТаНакРа" през 2000 година.

Ротари клуб учреди стипендия на името на д-р Камен Андреев за млади специалисти в лекарската професия.  

*************   

Катя АЛЕКСИЕВА: През тежката бременност, която прекарах през 1987 година, се запознах с д-р Камен Андреев. Един изключителен професионалист и добър приятел, който с думите си ми вдъхваше спокойствие и вяра. Всичко приключи благополучно. За моя голяма изненада бях обявена за „Мис родилка”. На 21 януари 1988 година с голям букет цветя отидох в залата, където екипът на д-р Андреев празнуваше Денят на родилната помощ. Благодарих му от името на всички родилки. Никога няма да забравя  усмивката му. В деня преди да почине се оказах последната пациентка в кабинета му. Съдба. Говорихме, успокои ме и ме изпрати с надеждата, че проблемите ми ще се решат благоприятно. На другият ден не исках да повярвам на всичко случващо се. Гласът му и думите му, в които имаше и шега и надежда за мен, звучаха в ушите ми. Прекланям се пред добрия доктор и добрия човек! Никога няма да го забравя!

Стоян ПАВЛОВ - член на Ротари клуб в Добрич:  Д-р Камен Андреев е един от основателите на Ротари клуб в нашия град Добрич. Избран е като най-добрият лекар в тези среди, в Добрич. Ротари клуб е професионален клуб и в него участват най-добрите представители на различните професии. Д-р Андреев беше изключително хуманен човек, обичаше хората, обичаше професията си. Винаги беше готов да се отзове. Беше човек, който обичаше изключително много дъщеря си и семейството си. Раздаваше се. Включваше се във всички мероприятия с готовност, с мисълта, че прави добро за хората.

Стефан ЩЪРБАНОВ - член на Ротари клуб в Добрич: Не познавам по-отдаден на работа си човек, който така умело да съчетава обществените си ангажименти с професионалните. Чувал съм, че е участвал в над 2 000 израждания. По негота инициатива бе ремонтирано АГ-отделение на болницата с дарения от Ротари клуб. Амбицията му бе да създаде образцово отделение. Като общественик, като член на клуба, той беше много всеотдаен. Активно се включваше и в дейността на фондация "ТаНакРа", която заедно с Ротари клуб изгради църквата в гробищния парк, помагаше на инвалиди, за популяризиране на културния живот. Като човек и приятел Камен беше незаменим.

Д-р Трифон Йорданов - началник на АГ-отделение в болницата в Добрич: От 10 години съм началник на отделението. Имах удоволствието и честта да бъда обучаван от д-р Андреев и колегите, които са работили преди мен тук. Безспорно, дължим нашата признателност на д-р Андреев - че сме имали възможността да бъдем обучени и допуснати да работим в едно звено, където не винаги се дава възможност човек да се развива. От страна на д-р Андреев сме имали винаги пълната подкрепа да работим както теоретично, така и практически. Ние сме обучени на едно качествено ниво. Самият факт, че е бил над 10 години началник на едно отделение, където в 80 процента от случаите се касае за спешни моменти, и е останал на този пост до своята кончина говори красноречиво, че се е справял безупречно със своята дейност. По времето, когато беше началник на отделението, имахме и възможността да специализираме в чужбина. Тогава започнаха интензивните връзки с Кантоналната болница в Шафхаузен. Имахме възможността да посетим самата болница в Швейцария. Без доброто желание на началника на отделението тези връзки не бихме ги оползотворили в такава степен, в каквато се получиха. За професионалните му качества няма какво да се коментира. Не съм срещнал отрицателни отзиви - както за него, за неговата медицинска дейност, така и за човешкото му отношение към родилките.

Гинка ПЕТКОВА - старша акушерка на АГ-отделение в болницата в Добрич: С д-р Камен Андреев работих повече като операционно акушерка. Беше изключителен професионалист, на всички обръщаше внимание. За всеки имаше добра дума. Д-р Андреев беше много стриктен и принципен човек. Като ръководител, и като лекар въобще не сме имали никакви проблеми във взаимоотношенията. С него беше много лесно да се работи. Имаше чувство за хумор. С всички заплетени случаи по онова време той и д-р Славов се занимаваха. По-малко съм имала допир в залата с него, а повече в операционната. Там беше перфектен във всяко едно отношение.  


Паметна плоча в знак на признателност е поставена в АГ-отделение

Страницата подготви Мариела Бончева - майка на едно 14-годишно момче, проплакало в ръцете на д-р Камен Андреев 


Сходни връзки

10 ГОДИНИ БЕЗ Д-Р КАМЕН АНДРЕЕВ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2020 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди