изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 13:11 EET
ПОРЕДНИ ОТЛИЧИЯ ЗА НЧ «ГЕО МИЛЕВ – 1940 Г.» ОТ МФФ «ОБЩИ КОРЕНИ» В РУМЪНИЯ    
КултураМеждународният фолклорен фестивал за народни танци «Общи корени» се порведе на 23 ноември в румънския град Негру вода. В него взе участие и представителният танцов ансамбъл за изворен фолклор «Житен клас» при народно читалище «Гео Милев – 1940 г.» с ръководител Маестро Ангел Сербезов.

Заслуга за представянето на изпълнителите от с. Житница в международния форум има и община Добричка, която е осигурила транспортните средства, посочи читалищният секретар Янка Иванова.

Тя разказа, че в програмата на фестивала са взели участие български и румънски състави.  «Нашите танцьори, певци и музиканти обраха заслужено аплодисментите на румънската публика и бяха сърдечно посрещнати от жителите на града», допълни тя.

Фестивалът е започнал с дефиле в присъствието на кмета и официалните гости на празника. Съставите са се представили с националните си знамена и табели с имената им, а кметът на румънския град ги е поздравил лично, като им е връчил диплом за участие и подаръци.

«Преживяването беше неописуемо. Ансамбълът за изворен фолклор «Житен клас» представи типичните добруджански хора от с. Житница – Сборенка, Пандилаш, Бяганка, Дьортаяк, Бръсни цървул, Тропанка», разказа Янка Иванова. И допълни, че самодейците от читалището отправят своите огромни благодарности към кмета на община Добричка г-н Петко Петков за голямата морална и финансова подкрепа, благодарение на която се е реализирало тяхното участие.

Читалищното настоятелство поздравява всички самодейци, като им пожелава здраве и успехи! Нека доброто е винаги в сърцата им и надеждата да не ги напуска! Освен това, те честитят 70-годишния юбилей на своя ръководител – Маестро Ангел Сербезов, чийто труд, талант и почит към традициите заслужават признание.

Със своята постановка «На мегдана в Добруджа» изпълнителите от читалището станаха световни шампиони по фолклор “World Folk” и получиха златен медал на сцената в Св. Влас, припомни още Янка Иванова. НДТ

 


Сходни връзки

ПОРЕДНИ ОТЛИЧИЯ ЗА НЧ «ГЕО МИЛЕВ – 1940 Г.» ОТ МФФ «ОБЩИ КОРЕНИ» В РУМЪНИЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди