изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 02:43 EEST
НОВИНИ ОТ ЕЛИТНИЯ ФУТБОЛ В ЕВРОПА    
СпортНОВИНИ ОТ ЕЛИТНИЯ ФУТБОЛ В ЕВРОПА


АЯКС ОБЪРНА БАРСЕЛОНА С 2:1

Една от най-големите изненади в Шампионската лига през настоящия сезон вече е факт. Аякс победи Барселона с 2:1 в мач от група "H" и по този начин нанесе първата загуба на каталунците в турнира този сезон. При това младият отбор на Франк де Бур стори това, въпреки че игра цяло едно полувреме с човек по-малко. Докато на терена обаче имаше числено равенство, холандците бяха определено по-добрият отбор и напълно си заслужиха успеха. Така кръг преди края на надпреварата Барса е на първо място с 10 точки. С две по-малко е Милан, а Аякс е със 7 точки. Именно „росонерите" и амстердамци ще определят кой ще продължи в турнира, тъй като се изправят един срещу друг в последния мач.

Аякс започна изключително мотивирано, като домакините упражняваха непрекъсната преса по целия терен. При организацията на играта холандците също бяха достатъчно прецизни, което бързо даде резултат. Още в 11-ата минута Виктор Фишер имаше добър шанс да открие, след като засече от воля центриране на Шьоне, но би право в ръцете на Пинто. Нямаше какво да помогне на Барса обаче в 19-ата минута. Тогава Ван Райн направи ниско и остро центриране в пеналта отдясно, там Хусен отклони леко с пета, а връхлитащият Тулани Сереро забоде топката във вратата на Барса. Малко по-късно Аякс можеше дори да удвои след неочакван солов пробив на левия бек Бойлесен и много техничен, фалцов удар от движение на Шьоне. Най-добрият шанс за Барса през първата част дойде в 25-ата минута. Иниеста даде извеждаш пас към Неймар, но в последния момент Джоел Фелтман успя леко да отклони удара на бразилеца. Аякс нанесе втория си удар в 42-ата минута. Фишер нанесе силен удар извън пеналта, който Пинто успя да избие. Топката обаче се озова у Дани Хусен, който успя да преодолее Пуйол, а след това и Пинто за 2:0.

Второто полувреме обаче започна изключително злощастно за младия и неопитен тим на Франк де Бур. В 48-ата минута Ван Райн върна лошо една топка към вратаря си, Неймар внимаваше и успя да пресече, Фелтман закъсня и го подсече. Тъй като бе последен в защитата, младокът бе изгонен, а Барса получи правото на дузпа. Опитният Шави я вкара без проблеми и намали - 2:1. От тук до края на мача Барселона имаше пълно преимущество. Домакините пък се задоволиха само с това да се бранят. В 57-ата минута Неймар можеше да изравни, след като бе изведен перфектно от Иниеста зад гърба на отбраната. Бразилецът си свали на гърди и опита да прехвърли Силесен, но стражът успя да избие с върха на пръстите си. До края на двубоя Барса натискаше, но така и не успя да стигне до някакво по-опасно голово положение и в крайна сметка загуби заслужено.

 

* ШАМПИОНСКА ЛИГА, 5 КРЪГ:

 

Група "G"

Зенит - Атлетико (Мадрид)         1:1

0:1 - Адриан (53)

1:1 - Алдервейрелд (74-автогол)

Порто - Аустрия (Виена) 1:1

0:1 - Киенаст (11)

1:1 - Мартинес (48)

 

Група "Н"

Селтик - Милан       0:3

0:1 - Кака (13)

0:2 - Сапата (49)

0:3 - Балотели (60)

Аякс - Барселона  2:1

1:0 - Сереро (19)

2:0 - Хоесен (42)

2:1 - Чави (49-д.)

 

Група "Е"

Стяуа - Шалке 04   0:0

Базел - Челси         1:0

1:0 - Салах (87)

 

Група "F"

Арсенал - Марсилия         2:0

1:0 - Уилшир (1)

2:0 - Уилшир (65)

Борусия (Д) - Наполи       3:1

1:0 - Ройс (10-д.)

2:0 - Блашчиковски (60)

2:1 - Инсиние (71)

3:1 - Обамеянг (78)

 

БОРУСИЯ НАДВИ НАПОЛИ В ДРАМА

 

Отборът на Борусия (Дортмунд) направи решителна крачка към участие на осминафиналите в Шампионската лига. В мач от Група „F" момчетата на Юрген Клоп надвиха Наполи с 3:1. По този начин двата отбора имат на сметката си по 9 точки и делят втората позиция в групата. Германците обаче имат по-добро съотношение в директните двубои и при победа над Марсилия в последния кръг със сигурност продължават напред.

Двубоят на „Сигнал Идуна Парк" започна отлично за домакините, които отриха резултата в 10-ата минута чрез Марко Ройс, който бе точен от дузпа. Наказателният удар бе отсъден за задържане в полето на Левандовски. Последваха няколко силни минути за италианците, които след половин час игра пропуснаха отличен шанс да изравнят резултата. Хосе Кайехон се измъкна в полето, но ударът му по земя се отби в десния страничен стълб. В 35-ата минута груба грешка в защитата на Наполи за малко не доведе до втори гол. Левандовски открадна топката след неразбирателство между Маджо и Албиол, остана очи в очи с Рейна, но не успя да го преодолее.

През втората част двубоят продължи да бъде интересен и с много положения. В 52-ата минута Ройс бе изведен отлично на стрелкова позиция, но ударът му премина на сантиметри в аут. Малко по-късно и Левандовски опита късмета си, но и той беше неточен. В 58-ата минута Мхитарян мина като на парад през 4-5 играчи на съперника, озова си сам срещу Рейна, но не успя да нанесе точен удар. В 59-ата минута Наполи пропусна отлична възможност да изравни. Гонсало Игуаин бе изведен сам срещу Вайденфелер, но вратарят с една ръка спаси удара на аржентинеца. Пропускът на Игуаин се оказа ключов, защото буквално в ответната атака Борусия вкара втори гол. Ройс изведе от дълбочина Блажчиковски, който прокара топката между краката на Рейна - 2:0. Наполи все пак намери начин да се върне в мача. 20 минути преди края Игуаин изведе резервата Инсиние, който мушна топката покрай плонжиралия Вайденфелер - 2:1. Точна на спора сложи друга резерва - Пиер Обамеянг, който при една контра в 78-ата минута фиксира крайното 3:1.

 

 

БАЛОТЕЛИ СЕ ОТПУШИ В ГЛАЗГОУ

 

Отборът на Милан най-сетне прекъсна черната серия без победа. „Росонерите" се наложиха с класическото 3:0 над Селтик в мач от Група „Н" на Шампионската лига, като по този начин направиха решителна крачка към участие на осминафиналите.

Като цяло двата отбора изиграха сравнително равностоен мач. Голямата разлика бе, че „росонерите" демонстрираха изключителна успеваемост и реализираха огромна част от положенията си. Играчите на Селтик пък на 2-3 пъти направиха непростими пропуски, заради което в крайна сметка заплатиха висока цена.

Рикардо Кака откри резултата, разписвайки се с глава в 13-ата минута. Бразилецът бе оставен напълно непокрит в полето и след центриране от корнер на Бирса прати топката в мрежата - 0:1. В началото на втората част момчетата на Макс Алегри повториха упражнението. Отново след центриране от корнер на Бирса, топката достигна до Кристиан Сапата, който от два метра на празна врата нямаше как да сгреши. Любопитното е, че бранителят се разписа и в първия мач между двата отбора, когато Милан се наложи с 2:0. Класическият резултат бе оформен от Марио Балотели в 60-ата минута. Нападателят бе изведен по отличен начин от Кака и останал сам срещу Фостър, технично го преодоля - 0:3.

Благодарение на победата Милан събра в сметката си 8 точки и изостава само с 2 от лидера Барселона. В последния кръг италианците приемат Аякс, които са трети със 7 точки. Двубоят между двата отбора ще бъде и пряк сблъсък за място на осминафиналите в турнира.

 

ИВАН ИВАНОВ И БАЗЕЛ ОТНОВО С ПОБЕДА НАД ЧЕЛСИ

 

Базел отново стана черна котка за Челси и Жозе Моуриньо. Швейцарците дублираха успеха си от Лондон отпреди няколко седмици, след като биха англичаните и на своя земя, този път с 1:0. Иван Иванов започна мача като титуляр и остана на терена пълни 90 минути, като свърши работата си перфектно. Въпреки поражението Специалния и тимът му са сигурни за осминафиналите.

Базел определено бе по-добрия отбор през целия двубой и напълно заслужи успеха си. Гостите от Лондон пък изиграха може би най-слабия си мач този сезон и за 90 минути не отправиха нито един удар в рамките на вратата на домакините.

Швейцарците започнаха силно и Чех трябваше да избива добър удар на Фрай още в 14-ата минута. В 23-ата пък Салах също имаше шанс да открие, но отново вратарят на „сините" се намеси навреме. Челси трудно създаваше нещо по-интересно пред противниковата врата, докато Базел търсеше победата ожесточено и в крайна сметка я постигна. В 87-ата минута най-добрият в мача Салах финтира Иванович и прехвърли Чех за 1:0.

В другия мач от групата Стяуа и Шалке направиха нулево равенство. Румънците можеха и да се поздравят с победа, но удар на Танасе от фаул срещна гредата малко преди края. През първото полувреме пък гол за гостите, дело на Фухс, бе отменен, тъй като малко преди това топката сякаш излезе от терена.

Така кръг преди края Челси остава лидер в група „Е" с 9 точки, пред Базел с 8 и Шалке със 7. В последния кръг немците посрещат швейцарците в директен спор за място на осминафиналите. Въпреки загубата си във вторник вечер пък Челси със сигурност е в следващата фаза дори и да загуби от Стяуа в последния си мач.

 

 

ПОПЕТО ПРИЗНА ЗА ИНТЕРЕС ОТ АСТЪН ВИЛА

 

Капитанът на националния тим Ивелин Попов призна, че наистина се водят разговори за негов трансфер в Астън Вила. Попето се готви за днешния мач на своя Кубан със Санкт Гален в турнира Лига Европа. „Сега съм в базата. Станахме преди около час с жената, закусихме препечени филийки и краставички и съм готов за тренировка. Интерес на Астън Вила? И до мен стигна такава информация, но не искам да задълбавам повече, докато нещата не се случат. Моят мениджър движи нещата. Мисля, че има запитване, но вече какво ще стане...", каза бившият капитан на Литекс в предаването "Дарик кафе". „Аз фаворит за Футболист на България? Това само може да ме ласкае. Моите колеги са видели в мое лице такъв претендент. На 13 декември играем с Валенсия, а на другия ден ще съм в България. Семейството ще се прибере малко по-рано", добави 26-годишният национал.

 

 

РОНАЛДО Е НОМЕР 1 В ИСПАНИЯ

 

Нападателят на Реал (Мадрид) Кристиано Роналдо бе определен за Играч на сезон 2012/2013 в Ла Лига в анкетата на авторитетния ежедневник "Марка". Португалецът за втора поредна година изпреварва Лео Меси, който пък бе пръв в предишните три издания.

Роналдо печели трофея на името на Алфредо Ди Стефано, след като е получил 32 точки, а Меси - 26. Трети е Андрес Иниеста с 11 точки. Следват Радамел Фалкао с 3 точки, Виктор Валдес и Анхел Ди Мария с по 2 и Диего Коста с 1 точка.

Този приз се връчва от 2008 г. и първи победител в него бе Раул. В трите следващи издания купата бе връчвана на Лео Меси.

 

 

ВЕНГЕР: ЙОЗИЛ МОЖЕ ПОВЕЧЕ

 

Мениджърът на Арсенал Арсен Венгер сподели, че е доволен от изявите на Месут Йозил с екипа на "артилеристите", но в същото време допълни, че според него германецът може много повече от това, което показва до момента, и тепърва ще разкрива пълния си потенциал на "Емиратс". "Йозил е невероятен талант. Той е при нас само от три месеца и все още не е разкрил пълния си потенциал. Той е млад и има голямо желание да се доказва. В състава ни има голяма конкуренция. Имаме много играчи, способни да дадат голов пас", сподели Венгер.

 


Сходни връзки

НОВИНИ ОТ ЕЛИТНИЯ ФУТБОЛ В ЕВРОПА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди