изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 07:04 EEST
Доц. д-р Илиан Господинов: Зимата ще бъде с температури и валежи, близки до средните климатични стойности    
ВреметоДоц. д-р Илиан Господинов от департамента „Метеорологични прогнози” в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН в интервю за Агенция „Фокус” за времето през зимния сезон
Балчик 29.01.2012 Снимка: Йоанна ДуковаБалчик 29.01.2012 Снимка: Йоанна ДуковаБалчик 29.01.2012
Снимка: Йоанна ДуковаПо улица "Иван Вазов" в Добрич

Фокус: Доц. Господинов, какво се очаква да бъде времето през тази зима? И в кои региони на страната ще има значителни снеговалежи?
Илиян Господинов: Очаква ни, може да се каже, една нормална зима. Когато се опитваме да кажем какво представлява един зимен сезон, разбираме един тримесечен период. За сега успяваме донякъде успешно да прогнозираме средната сезонна температура и сезонното количество валежи, като отношение спрямо климатичната норма. По този начин, до известна степен можем да кажем, че тези отклонения могат да съответстват на възприятията на хората за това дали целия сезон е по-скоро студен, или по-скоро топъл или нещо нормално, или съответно, дали е бил с много валежи, или е бил сух, или пък с нормални валежи. Ето това е, което се опитваме да прогнозираме, и можем да кажем за цял предстоящ сезон. Опитваме се да проверим с най-различни съвременни средства дали може да очакваме мека зима, спрямо очакванията на хората, или да бъде по-скоро много студена. Съответно дали очакваме да има много чести и големи количества валежи, съответно хората да я възприемат като една зима с много големи валежи, или по-скоро валежите са оскъдни и да няма такива.
Освен това, за сега, съвременните средства не ни позволяват за такава малка територия като България да кажем нещо конкретно за отделните райони. Спрямо мащабите на явленията, които определят характера на сезоните, България е една много малка територия и затова по принцип говорим за страната като цяло. Обикновено, когато даден сезон е относително топъл в част от България, той е относително топъл навсякъде. Не се случва, така че в някои части на страната сезонът да е относително студен, а в други части да е относително топъл. Същото, макар в по-малка степен се отнася и до валежите. За това говорим за България като цяло и като нещо средно за страната.
Този зимен сезон е труден за предсказване, защото няма доминиращи фактори в земната климатична система, които да могат да подскажат да очакваме зимата да се развие в една или друга посока. С наличните ни средства, с които се опитваме да видим по-напред в бъдещето и да кажем какъв ще е сезонът, не успяваме да кажем много повече от това, което знаем по климатични данни за това как се развива зимата от последните 30-50, дори 100 години. Така че за тази зима по-скоро бихме казали, че ще бъде с температури и валежи, близки до средните климатични стойности.
Фокус: Какви средни стойности да очакваме?
Илиян Господинов: Като цифри не мога да кажа. Очакваме температури и валежи в нормални стойности. От друга страна се опитваме да сравним тази зима, която предстои, с предходната. Тогава средните сезонни температури бяха по-високи от нормалните и бяха налице големи количества валежи, беше мокра зима. Тази година очакваме да е по-студена от миналата зима, но също така най-вероятно не толкова студена, колкото по-миналата. Имайки предвид това, очакванията са за температури, по-близки до нормалните. По отношение на валежите, очакваме по-малки количества валежи от миналата зима.
Фокус: Хората имат ли основание да се плашат от опасно ниски температури, които да доведат до продължителни заледявания. Знаем, че това също е един сериозен проблем – поледиците.
Илиян Господинов: През зимата много често температурите са отрицателни, вали сняг и се случва, така че да се заледява земната повърхност. Независимо какво казвам аз или, който и да е, за зимния сезон, би трябвало да са подготвени за зимата, когато вали сняг и има заледявания. По този въпрос не е необходимо да се консултират със специалисти.
Фокус: Във връзка с Коледните и Новогодишните празници много хора предприемат пътувания за почивните дни и ваканциите. Прогнозирате ли кодове за опасни метеорологични явления?
Илиян Господинов: По-детайлна месечна прогноза на колегите-синоптици за декември е публикувана на сайта. Особено за първите 7 дни и до втората седмица, тя е надеждна. За втората половина тези прогнози са по-малко успешни и, за съжаление, не може да се каже от сега нещо конкретно за Коледните и Новогодишните празници. По моите знания, може да се очаква един нормален месец декември по отношение на температури и също така валежен месец. Ще има валежи от дъжд и от сняг – и то още през първата половина на месеца. Времето ще бъде динамично – с по-студени периоди и затопляния между тях. Най-вероятно тази година ще бъде по-топъл от миналата година, когато декември беше студен и валежен. Количеството валежи ще бъде подобно на миналогодишното или по-малко. Не може да се очаква да е топъл, все пак е зимен месец. Актуална прогноза ще излезе до края на седмицата.
Фокус: С глобалното затопляне, което вече е факт, какви промени настъпват върху климата?
Илиян Господинов: Не съм специалист по глобалните промени в климата, но по принцип има тренд към повишаване на температурите през последните десетилетия. Този тренд е забележим и в България. Например, относително студени сезони спрямо климатичната норма за последните 30 години са по-рядко явление, отколкото относително топли сезони. Наблюдава се затопляне през последните десетилетия.
Веселина СТАНЧЕВА
http://www.focus-news.net
 


Сходни връзки

Доц. д-р Илиан Господинов: Зимата ще бъде с температури и валежи, близки до средните климатични стойности | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди