изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-19 @ 08:21 EET
Кометата ISON загина в прегръдките на слънцето /ВИДЕО/    
Новини Продължаваме да следим астрономическото събитие на годината – полетът на кометата ISON. Тя премина опасно близо до Слънцето и вероятно е загинала зрелищно през изминалата нощ.

Това съобщават астрономите от НАСА, които наблюдават процеса. Дългото пътуване на кометата започва от Облака на Орт в периферията на Слънчевата система и продължава над 5 милиона години. Снощи ISON се доближи максимално до Слънцето и изчезна зад него със скорост 350 километра в секунда.

Вероятно кометата е била изпарена от слънчевата енергия и разкъсана от гравитацията. Температурата в най-горната част на звездата достига почти 3 хиляди градуса по Целзий, което е достатъчно да изпари леда и скалите в тялото.  http://novanews.bg




Чакаме кометата ISON да ни впечатли, дори да се разруши

Кометата ISON, дори ако тя се разпадне и прекрати своето съществуване при сближаването си със Слънцето, на прощаване може да ни устрои впечатляващо зрелище, както това се случи с кометата Лавджой през декември 2011 година, смятат експерти.

Кометата C/2012 S1 (ISON), открита през септември 2012 година, придоби невероятна популярност, тъй като учените смятаха, че тя може да стане най-ярката за столетието. Но яркостта й не нарастваше така бързо, както се очакваше.

В четвъртък (28 ноември) ISON ще премине на минимално разстояние от Слънцето – 1,16 милиона километра (повече от 40 пъти по-близо от Меркурий). Много астрономи смятат, че тя няма да издържи въздействието на гравитацията на Слънцето и температурата от почти 3000 градуса и ще се разруши.

Редица експерти смятат, че ядрото на кометата вече се е разрушило, а отломките просто още не са се разлетели достатъчно далече, за да бъдат забелязани.

"Дори ако се разпадне... спомнете си кометата Лавджой, тя премина през короната, разпадна се, но това беше много красиво зрелище. Смятам, че тук ще се случи по-скоро не сценарият на кометата Кохоутек (комета от 1973 година, която въпреки очакванията не станала кометата на столетието), а по-скоро сценарият на кометата Лавджой", заяви Карл Батъмс от лабораторията на ВМС на САЩ в хода на тв конференция на сайта на НАСА.

Кометата Лавджой през 2011 година премина много близо до Слънцето, а след това се появи от другата страна на звездата с впечатляваща опашка. В този момент ядрото й вече се беше разрушило и след няколко дни тя изчезна.

Батъмс отбелязва, че ISON е нова комета – тя за първи път попада във вътрешните райони на Слънчевата система. Освен това тя се движи по много сложна орбита – толкова близо до Слънцето се озовават само така наречените слънцедраскащи комети с размер на ядрото не повече от сто метра, докато ядрото на ISON е с размери два километра. Затова нейното поведение трудно може да се предскаже, пояснява РИА Новости.

http://inews.bg


 


Сходни връзки

Кометата ISON загина в прегръдките на слънцето /ВИДЕО/ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди