изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2023-06-05 @ 21:58 EEST
1.12. 2013 г. - Световен ден за борба срещу СПИН: ПЕТИМА СА СЕРОПОЗИТИВНИТЕ В ДОБРИЧКА ОБЛАСТ    
Здраве  Първи декември е Световният ден за борба със СПИН. За първи път този ден е отбелязан през 1988 година. Тогава Световната здравна организация, в стремежа си да насочи общественото внимание към проблемите на ХИВ/СПИН и да подчертае необходимостта от подкрепа и разбиране за хората, живеещи с ХИВ, обявява 1-ви декември за Световен ден за борба със СПИН.

Първите случаи на СПИН са регистрирани в САЩ, Хаити и Африка още през 1977/1978 година. Първите публикации, свързани със СПИН, се появяват в началото на 80-те години в САЩ. През 1982 г. Центровете за контрол и превенция на заболяванията в СAЩ официално въвеждат името СПИН. През 1983 година вирусът, който причинява СПИН е изолиран. Това става едновременно от два екипа вирусолози, оглавявани във Фрaнция от Люк Монтание, и от Робърт Гало в САЩ. През 1985 г. лекарите вече използват тест за откриване както на заразени хора, така и на заразена с ХИВ вируса кръв. Учените вече знаят, че не само хомосексуалните, а всеки в контакт със заразена кръв или телесни течности може да бъде инфектиран с ХИВ, в това число новородени и деца.

Червената панделка е международен символ на анти-СПИН кампанията. Символ е на солидарността към хората, живеещи с ХИВ и обединява усилията на хората в общата борба срещу болестта. Червеният цвят на панделката едновременно символизира любовта и кръвта и така изразява съпричастността към засегнатите от заболяването и болката, причинена от загубата на близките, починали от СПИН. Червеният цвят също е и предупреждение да не се подхожда лекомислено към проблема и да не се пренебрегва едно от най-големите предизвикателства на нашето съвремие. През годините червената панделка стана изключително популярен символ на различни инициативи и организации за борба с ХИВ/СПИН.

България все още е страна с ниско разпространение на ХИВ в общата популация. Според данни на Европейския център за контрол на заболяванията през 2011 г. честотата на новите случаи с ХИВ в страните от Европейския съюз е средно 5.7 случая на 100 000 население. За България честотата на новите случаи с ХИВ е 2.7 случая на 100 000.

Общият брой на официално регистрираните в Министерство на здравеопазването лица, живеещи с ХИВ/СПИН към 14 ноември 2013 г., е 1809 души.

Според пътя на предаване на инфекцията отново се наблюдават две особено уязвими групи – мъже, които имат сексуални контакти с други мъже – 38,5 % и инжекционно употребяващи наркотици – 15,6%. Данните показват, че намалява процентът на лицата, които се инфектират в групата на инжекционно употребяващите наркотици (за сравнение – те са представлявали 25,4% от всички новорегистрирани през 2012 г.) и значително се увеличава делът на лицата сред хомо- и бисексуалната общност.

Запазва се тенденция за концентриране на ХИВ-серопозитивни случаи основно в по-големите области на страната: София (67), Пловдив (26), Пазарджик (13), Варна (12), Благоевград (5), Добрич (5), Хасково (9), Бургас (6) и др.

Очертава се тенденция броят на новорегистрираните мъже да е четири пъти по-голям от броя на новорегистрираните жени. Горната възрастова граница при мъжете е 73 години, а при жените е 59 години.

По повод на 1 декември 2013 г. Министерството на здравеопазването организира Национална АНТИСПИН кампания, чието послание е „Животът е безценен!”  

По този повод РЗИ – Добрич, съвместно с неправителствени организации, общините и други партньори е планирала да проведе обучения на тема „Превенция на ХИВ/СПИН” в училищата на гр. Добрич. Изследване за СПИН  се извършват в ПГ по ТОЛП в Добрич. НДТ

 


Сходни връзки

1.12. 2013 г. - Световен ден за борба срещу СПИН: ПЕТИМА СА СЕРОПОЗИТИВНИТЕ В ДОБРИЧКА ОБЛАСТ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2023 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди