изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 12:34 EEST
Компактдисковете - средство за пречистване на вода    
ЛюбопитноДобри новини за феновете на ужасните музикални групи от 90-те години – нездравословното им увлечение по банди като Hanson, Sugar Ray или Green може да бъде използвано за нещо полезно. Да, музиката на тези групи няма как да стане по-привлекателна, но CD-тата, на които изпълненията им са записани и които сигурно събират прах в някое мазе, могат да помогнат за пречистването на вода. Това е идеята, която предлагат тайвански учени, пише Take part.

Всеки месец близо 100 хил. паунда компакт дискове се изхвърлят по сметищата в цял свят. Когато започнат да се разлагат, дисковете отделят бисфенол-A – токсичен химикал, който може да причини заболявания на мозъка, рак и куп други ужасни болести.

Затова Дин Пин Цай, физик в Тайванския национален университет, предлага друга, по-полезна употреба на дисковете. Той е направил експеримент и според резултатите повърхността на дисковете е много подходяща среда за „отглеждане” на циков оксид. След това цинковият оксид се облъчва с ултравиолетови лъчи в специално устройство, което е прототип и цинковият оксид действа като катализатор и „отделя” органичните замърсители и бактерии, които след това се извеждат извън течността чрез филтър.

При полеви тест тайванският учен изчислява, че 95% от замърсителите в канална вода биват изчиствани от устройството му за 60 минути. Средно за минута се пречистват 150 милилитра вода.

В световен мащаб 884 млн. души нямат достъп до прясна питейна вода. А болестта, която всъщност е най-смъртоносна сред хората, е диарията и в 88% от случаите тя е предизвикана от бактерии в питейната вода. В Израел например 80% от водата за домакинствата се преработва.  http://actualno.actualno.com


 


Сходни връзки

Компактдисковете - средство за пречистване на вода | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди