изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 13:21 EEST
Амбициозни задачи пред ловците и риболовците    
ИнтервютаНа 26 ноември 2013 г. в Добрич се проведе работна среща по плана за управление на дейностите в системата на НЛРС-СЛРБ за периода 2014-2017 година, в която взеха участие председателите на ловно-рибарски сдружения от област Добрич и област Силистра. Домакин на срещата бе Илия Михайлов, член на УС на НЛРС-СЛРБ и председател на УС на сдружение "ЛРД - Добрич" - гр. Добрич, координиращ представител за областите Добрич и Силистра.

- Господин Михайлов, бихте ли очертали главните въпроси, около които се водеше разговорът?

- Срещата премина и при активното участие на Иван Петков, председател на УС на НЛРС-СЛРБ, Васил Василев - главен секретар на  НЛРС-СЛРБ, и ръководители на различни направления в Националното сдружение - Митко Нанчев и Мир Богоев. Очерта се, че в организационно направление приоритет за нас ще бъде утвърждаването и развитието на организацията като обществен гарант за опазване на природата, съхраняване на дивечовите и рибни популации. Ловно-рибарските сдружения (ЛРС) следва да провеждат на регионален принцип балансирана ловна политика, прилагайки единен подход, по-високи критерии и изисквания в практическата работа. Слага се началото на изграждане на единна информационна система, съобразена с потребностите и дейностите на организацията, осигуряваща съвместимост между нея и системата на Изпълнителната агенция по горите.В тази връзка ще се работи за обогатяване на съдържанието и усъвършенстване на формите и средствата на диалог в организацията, както и с гражданското общество, за укрепване и усъвършенстване на колективното начало и демократизиране на механизмите при обсъждане и решаване на съюзните проблеми, за повишаване на информираността и компетентността на своите членове по отношение на екологичното законодателство и политики, както у нас, така и на европейско ниво.

- Това означава ли, че ще има промени в Устава на Националното сдружение и в какво ще се изразяват те?

- НЛРС и ЛРС актуализират и синхронизират периодично своите устави и вътрешно-съюзни нормативни документи в съответствие с настъпилите промени в законодателството и отнасящи се до предмета на дейността им. Ще укрепва и разширява обхватът и нивото на комуникация с държавните институции и НПО на регионално и национално ниво при отстояване на позиции и решаване на съюзни проблеми. Ще увеличим грижите за повишаване на теоретическата и практическата подготовка на изпълнителските кадри.

- Какво място е отделено на дейностите, свързани с ловно-стрелковата подготовка и активния спортен календар като гаранция за успешно и безконфликтно ловуване и постижения в ловно стрелковите дисциплини.

 - На първо място постоянната ни задача е да осигурим подготвени практически и с изградени навици за безопасно боравене с ловното оръжие ловци. НЛРС и ЛРС разработват програма за системно повишаване на ловно стрелковата квалификация на кандидат-ловците и на ловците, за поддържане на съществуващите ловни стрелбища и за изграждане на нови за стрелба с ловно нарезно оръжие.

Амбицията ни е за по-широко популяризиране на ловно стрелковите дисциплини и масово участие на сдруженията в регионалните и национални състезания и турнири.В Сдружението в Добрич работим в тази посока и желанието ни е да възстановим през следващите години успехите, постигани в близкото минало от наши състезатели като участваме и в националните състезания в ловно-стрелковите дисциплини „скийт", „трап", „силуети" и „спортинг". Повишаване на киноложката култура на българските ловци и прилагане на добрите европейски практики в развъждането, обучението и ползването на чистопородни кучета за лов.

 

- Какви промени се предвиждат по отношение организацията и провеждането на лова, грижата за популацията на дивеча и начина за общуване с природата?

-  Устойчивото стопанисване и ползването на популациите на диви животни, които са обект на лов в дейността ни винаги е на първо място. В рамките на следващите години ще продължим работата за постигане на устойчиви популации и ефективното ползване на фермено произведен дивеч, осъществявайки националната политика в областта на разселването, чрез ефективно функциониране на „Национална програма за устойчиво развитие на дивечовите запаси в системата на НЛРС - СЛРБ, чрез разселване на дивеч". Ще се създаде ефективен механизъм за контролиране на числеността на определени видове хищници, с цел ограничаване на щетите, които те нанасят. Ще увеличим сътрудничеството с ветеринарно- медицинските органи по отношение на борбата със заболяванията по дивеча.

Предстои ни да осъществим взаимодействие с други неправителствени природозащитни организации за опазване, поддържане и възстановяване на защитени приоритетни видове и местообитания, чрез договаряне на споразумения със земеделски производители и изпълнение на проекти и програми, финансирани с национални и европейски средства и осъществяване на дейности за опазване, устройване и подобряване условията на местообитанията.

- Публична тайна е, че бракониерството в последните две десетилетия увеличи мащабите си. Какво се предвижда за успешната борба в това направление?

- Мерките предвиждат повишаване на самоконтрола и отговорността на ловеца относно спазване законността при лова и дейностите, свързани с опазването и охраната на дивеча, чрез дейности за информираност и публичност. Ще разчитаме и на средствата за масова информация, както и на обществената нетърпимост към това уродливо явление.

Вярвам, че в работата, особено с младите ловци, ще постигнем конкретни резултати, чрез целенасочена медийна политика за създаване на положително обществено отношение към лова и ловеца в България.

В тази връзка НЛРС и ЛРС ще продължат да провеждат целенасочена политика за информираност и публичност относно лова, дейностите за обогатяване на българската природа, опазване на биоразнообразието, обхвата и директивите на НАТУРА 2000, чрез разпространение на информационни материали, наръчници, брифинги,регионални и национални семинари, пресконференции, медийни съобщения и др. Ще се увеличат проявите за повишаване квалификацията на кадрите и обмяната на добри практики, свързани с производството, разселването и стопанисването на дивеча, чрез теоретични и практически обучения и семинари.

С други думи, през следващите три години ни предстои конкретна работа, която ще оптимизира цялостната ни дейност и ще повиши авторитета на съюзната организация в национален и международен мащаб. Разбирането ни за лова все повече трябва да е многостранен израз на цялостното отношение на човека към природата и света, като елемент от емоционалната култура и социалната грамотност на съвременния човек.

 


Сходни връзки

Амбициозни задачи пред ловците и риболовците | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди