изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 15:14 EET
Клонират животни с човешка сперма    
ЛюбопитноСвинете са най-близките ни анатомични "роднини" и ще решат проблема с донорството, смятат учените.
Едно от най-важните научни открития за последната година - ксенотрансплантацията /присаждане на животински органи на хора/, се оказва значително по-безопасна процедура, отколкото се смяташе доскоро. Най-много са шансовете човекът да се сроди със свинята.

Какво може да вземе човекът от грухтящите непреживни чифтокопитни? Ето какво...

Черен дроб. Присадено късче от него - около двеста грама, може да порасне до необходимата големина и да работи като собствен орган. Свински черен дроб може да се присажда смело не само на човек, но и на други животни.

Сърце. Тази съставна част на дреболиите при свинята е голяма колкото при човека. При прасенцето е като на тийнейджър, а при голямо животно - като на възрастен мъж. Най-важното е обаче, че всички сърдечни съдове са разположени точно като у човека. Ето защо свинското сърце се радва на голямо търсене в медицината. И дори успешно го присаждат!

Сланина. Неоправдано оклеветено нещо! Къде сте виждали да хранят свиня със сланина?! Така че ако не искате да напълнявате, не яжте картофи като прасе. А сланината е полезна - тя подпомага баланса на холестерола и мозъчната дейност. Най-меката е на кръста, най-твърдата - около вимето.

Виме. Преди две години в САЩ бе направено присаждане на млечна жлеза от млада свиня на възрастна жена. Този пробив в медицината бе повторен в Израел и Канада. Свинете са неизчерпаем източник на млечни жлези, всяка от тях с по осем зърна. Излиза, че една свиня майка може да помогне на четири жени наведнъж!

Очи. В нашите очи има роговица. Без нея няма зрение. Повреди ли се - лошо. Свинската роговица може да ни помогне и в този случай. Защото много прилича на човешката.

Кожа. Много добре се "прихваща" на хората на всяко място и във всякакво количество. И в този пункт свинята - стопроцентово и без всякаква шега - е подходящ донор за човека.

Мозък. Професор Юн Гуан Ян и колегите му от Пекинската национална болница открили, че костномозъчните клетки на свинята могат да съществуват съвместно с човешките. Благодарение на това има шанс гръбначният мозък на човека да бъде частично подменян с родствени свински клетки.

Опашка. Ако още не са присадили опашка на никого, то е просто защото Хомо сапиенс няма такава. Но и тя върши работа. В медицинските лаборатории се отглеждат микроби в хранителна среда, тоест - в бульони от опашки.

Полови органи. Спокойно - още никой няма намерение да пришива на мъжете член от шопар! Засега... За научни наблюдения върху поведението на всякакви хламидии обаче свинският член е добре дошъл.

Механизмите на оргазма. Тук учените работят много упорито. Оргазмът на свинете трае до 32 минути. Половин час непрекъснат оргазъм! Специалисти от канадския университет "Гуелф" изучават състава на хипофизните хормони, за да ги синтезират и да ги използват при хората. Дано доживеем това!


Pig_3.jpg


СЕЛЕКТИРАТ ГЕННО МОДИФИЦИРАНИ ПРАСЕТА

Учените нямат никакво намерение да се примиряват с провалите при присаждане на свински черен дроб, сърце и други органи на хора.

В цял свят с пълна пара вървят изследвания, чиято цел е селектиране на породи трансгенни свине, чиито органи да са пригодни за присаждане.

Представители на английската компания PPL Therapeutics която преди време участва в създаването на овцата Доли, съобщиха за успешно приключил експеримент по отглеждане на генетично модифицирани свине. Учените направиха този смел извод след доста необикновен опит. На една група маймуни присадили сърце от трансгенни свине, на друга - от обикновени. Животните от първата група живели с новото сърце 60 дни, а от втората - само 60 минути.

Изследвания върху свине се правят и в Израел. Тамошните учени стигнали до заключението, че свинските ембриони са по-удобен източник на тъкани и органи за присаждане, отколкото възрастните индивиди. Работата е там, че ембрионалните клетки на свинете се различават от клетките на възрастните индивиди с по-малка имуногенност и при присаждане по-рядко предизвикват реакция на отхвърляне. Има и още един плюс: рискът от инфектиране на човека с микроорганизми, характерни за възрастните свине, намалява практически до нула.

И все пак палмата на първенството по отношение на създаването на трансгенна порода свине държат италианците. Те успели да получат цяло стадо клонирани прасета с човешки гени.

Уникалността на експеримента е в това, че за първи път за получаване на клонирани животни била използвана... човешка сперма. От 20 майки се родили 205 прасенца. При половината от тях човешките гени се "вградили" успешно в ДНК. Нещо повече - тестовете показали, че тези гени ще се предават по наследство, следователно и следващите поколения свине ще бъдат "роднини" на човека.

"Засега органите на получените животни не могат да бъдат използвани за присаждане на хора - заяви ръководителят на проекта д-р Марилуиза Лавитрано. - В тях още работят гени, кодиращи образуването на белтъци и предизвикващи реакция на отхвърляне. Но ние се убедихме, че нашата технология работи ефективно. Предстои ни да потиснем или заменим още пет-седем гена, и тогава ще получим животни, които ще станат непресъхваем източник на необходими за човека органи. За тази работа ще са необходими още две години".


"Рибици" от грухчовци

- Американски учени лансираха сензационна хипотеза: Моцарт е бил погубен от свински пържоли. Съпоставяйки симптомите на болестта на великия композитор с последното му писмо до съпругата му /"Свинските пържоли имат възхитителен вкус! Ям за твое здраве!"/, учените предположили, че смъртта на Моцарт може да е била причинена от трихинелоза.

- В Шотландия свинята е животно, по-страшно от черна котка. Не е на добре, ако тя ти пресече път - особено ако си рибар. За да елиминираш действието на злите сили, трябва да се обърнеш с гръб към свинята.

- Да сънуваш свиня е на голямо богатство. Колкото по-голяма и по-тежка е тя, толкова повече пари ще влязат в портфейла ти.

- Според Книгата на рекордите на Гинес за най-голяма свиня в света е признат шопарът от британска глостърска порода Олд Слот, отгледан от Джоузеф Лоутън от Естбъри, Великобритания. Той тежал 6395 кг и бил дълъг почти 3 м. Най-дребната порода свине е минимаялино, създадена от Стефано Морини /Италия/. Новородените прасенца тежат 400 г, а възрастните - 9 кг.   http://www.blitz.bg

Учени ще се опитат да възкресят мамутите
Човешка кърма от китайски крави
Лекар твърди, че е имплантирал клонирани ембриони в утробата на жени
Роди се първата клонирана камила
ДА ЯДЕМ ЛИ КЛОНИРАНИ ЖИВОТНИ ОБМИСЛЯ ЕВРОПА
Измислиха нов метод за деца “по поръчка”
Клонираха котки, светещи в червено
Ще правят лекарство против рак от яйца на генетично модифицирана кокошка
Учени работят по клонирането на човешки ембриони
Нима учените ще успеят да клонират Христос?
През 2005 г. клонират човек и разкриват произхода му
Продадоха първото клонирано коте за 50 хиляди долара
В Ню Йорк за първи път показаха котета, клонирани за продажба
СЪБИРАТ В НОЕВ КОВЧЕГ ДНК ПРОБИ И ТЪКАНИ ОТ ЗАСТРАШЕНИ ЖИВОТНИ
ИТАЛИАНСКИ УЧЕН СЪОБЩИ, ЧЕ Е КЛОНИРАЛ ТРИ ДЕЦА
Наносперматозоиди ще лекуват безплодието
Защо цинкът е минералът на секса?
Ново изследване: Мъжете ще произвеждат яйцеклетки, а жените - сперматозоиди
Искате син? Любете се много!

 


Сходни връзки

Клонират животни с човешка сперма | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди