изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-16 @ 19:02 EEST
Вдигат паметник на Дядо Вазов в Аржентина    
Новини Паметник на патриарха на българската литература Иван Вазов ще бъде издигнат в Аржентина. Това съобщи кметът на Сопот Веселин Личев. Това ще бъде резултат от подписан договор за създаването на икономически и културен обмен между Сопот и аржентинския град Лас Бреняс.

Побратимените градове ще разменят паметници на изявени творци – делегация от Лас Бреняс през следващата пролет ще донесе бюст на големия аржентински поет с български корени Марио Несторов.
Монументът на Вазов в Аржентина ще бъде изработен и конструиран на място.
Изборът именно Вазов да бъде следващия велик българин с паметник в Аржентина, нслед Христо Ботев и Васил Левски, е направен и заради това, че в Лас Бреняс българската диаспора е най-голяма, а местното българско просветно дружество носи името на поета.
В Лас Бреняс живеят трето поколение българи, които почти не знаят български език, но носят български носии, тачат българските традиции, гордеят се с българските герои, обичат българска храна, споделя Личев.
Първите български заселници са пристигнали в Аржентина периода 1917 – 1921 г., а сега българската диаспора там е около 15 хил. души.
Община Сопот пък е поела ангажимента да издири наследници на емигрантски фамилии у нас.
Българската делегация е занесла в Аржентина и българска роза и пръст от родната къща на Иван Вазов. Още на първата среща двете страни заявяват интерес и се очертава да се осъществи богат културен обмен между двата града независимо от голямото разстояние, съобщи „Стандарт“.

http://znanie.eu

 


Сходни връзки

Вдигат паметник на Дядо Вазов в Аржентина | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди