изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 03:45 EET
Лотария с касови бонове стана хит в Словакия    
По света Словашкият електротехник Михал не е хазартен тип, но 2 пъти месечно затаява дъх по време на тегленето на националната лотария с касови бележки, която правителството организира като мярка срещу масовата практика на продавачите да не издават фискални бонове, пише АФП.

“Не харча пари за хазарт, но защо да не участвам в томболата”, казва 34-годишният мъж, направил поредната си покупка в магазин в центъра на Братислава, столицата на Словакия. Всеки месец 10 щастливи купувачи печелят парични награди до 10 хил. евро, а други 8 се сдобиват с нова кола.

“Не е нужно да си купувате билет. Просто регистрирате онлайн серийния номер на касовата бележка, която в противен случай ще изхвърлите или ще оставите в магазина”, разказва Михал, цитиран от АФП. В последните седмици той е прекарал часове наред, за да регистрира 90 фискални бона. За нещастие приятелката му Нина не споделя неговия ентусиазъм. “Изведнъж започнах да намирам стари касови бележки, разхвърляни из целия апартамент”, казва тя.

Борбата с укриването на данъци е постоянна грижа на правителството на премиера на Словакия Роберт Фицо, което се мъчи да свие бюджетния дефицит до позволените от ЕС 3% от БВП на страната. Всяка година словашкото правителство губи стотици милиони евро приходи от ДДС заради сивата икономика, което се равнява на 3,5% от годишните постъпления в хазната.

Засега нестандартната кампания дава резултат. “През септември и октомври сме събрали 130 млн. евро допълнително от ДДС, което ни позволява да изпълним целите в бюджета”, коментира министърът на финансите на Словакия Петер Казимир пред АФП. За последните 3 месеца купувачите са регистрирали 30 млн. бележки с надеждата да получат награда. Броят им е над 5,5 пъти по-голям от населението на Словакия.

Безпаричие спира НАП да направи томбола у нас 

В България Националната агенция за приходите (НАП) лансира идея за томбола с касови бележки още преди 5 години. Но поради липса на пари за награди лотарията така и не видя бял свят. Засега и новият екип на Министерството на финансите не планира да отдели пари за целта.

Ако лотарията бъде с предметни награди като апартаменти, леки коли, бяла и черна техника, тя би струвала на хазната около 1,2 млн. лв., сочи анализ на данъчните от 2011 г. Ако обаче се заложи на втория вариант - чрез томболата да се възстановява платеният ДДС на късметлиите, загубата за бюджета би била около 700 000 лева.

Според НАП подобна мярка значително би подобрила спазването на данъчното законодателство, защото ще насърчи гражданите да изискват касови бележки при покупки. Това ще повиши официалните обороти на малките бакалии, което от своя страна ще вдигне постъпленията в хазната от ДДС, данък печалба, осигуровки и данък общ доход.

Проверките на данъчните показват, че всяко трето магазинче у нас не издава редовно касови бележки. 

http://www.trud.bg

 


Сходни връзки

Лотария с касови бонове стана хит в Словакия | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди