изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 10:06 EET
ДАРЕНИЕ НА АНГЛОЕЗИЧНА ЛИТЕРАТУРА ПОЛУЧИ БИБЛИОТЕКАТА В ДОБРИЧ    
Култура Регионална библиотека „Дора Габе” получи дарение от книги на английски език от Фондация "Америка за България". Дарението е в резултат на участие в конкурс на Българската библиотечно-информационна асоциация по проект за набавяне на англоезична литература за регионални и училищни библиотеки в страната, подкрепен от Фондация "Америка за България", съобщават от културния институт.

Получените заглавия от справочна, учебна, художествена и детска литература са съобразени с читателските търсения.
Дарената англоезична литература е изключително необходима, тя ще обогати фонда на библиотеката и ще провокира разнообразни читателски интереси.
По проекта 31 библиотеки в страната получават 10 000 тома англоезична литература на стойност 85 000 лв., а участниците са избрани чрез конкурс: 11 регионални библиотеки, 8 библиотеки при езикови и профилирани гимназии и 12 библиотеки при СОУ.
Прегледът на кандидатурите показа, че всички библиотечни колекции без изключение са остарели и не отговорят на изискванията на учебните програми по английски език и потребностите на читателите. Повечето библиотеки не са в състояние да купуват англоезична литература, а тези, които си го позволяват, набавят от 1 до 50 тома годишно.
Проектът запълва една огромна потребност от нови и разнообразни издания за всички, които изучават и четат литература на английски език. Книгите, закупени за библиотеките са: нови справочници, подходящи и търсени учебници, тестове за TOEFL, IELTS и Cambridge, стойностна научно-популярна и оригинална художествена литература. Всяка регионална библиотека получава дарение от 450 т. Регионалните библиотеки поемат обслужването на всички жители на територията на региона и компенсират липсата или лошото състояние на училищните библиотеки към всяко училище. Учениците  се нуждаят от нова литература в подкрепа на тяхното образование, за по-доброто изучаване на английски език и за разширяване на тяхната информираност по останалите предмети в учебните програми. Училищните библиотеки при езикови и профилирани гимназии получават по 310 т., а тези при СОУ – по 227 т. Потенциалната читателска аудитория на дарението надхвърля 1 200 000 в областните градове, от които над 20 000  ученици в езикови училища и СОУ.
Селекцията, съобразена със заявените конкретни нужди на библиотеките, и доставката на изданията от чужбина са реализирани от фирма „ЕЛЕФАНТ  БУКСТОР“. Фондация „Америка за България” подпомага укрепването на динамична пазарна икономика и демократично общество в България и подкрепя страната в постигане на пълния ѝ потенциал на успешна и модерна европейска нация. Основана през 2008 година, Фондацията е наследник на Българо-американския инвестиционен фонд, създаден от Правителството на САЩ чрез Американската агенция за международно развитие. Грантовете, които Фондация „Америка за България” предоставя, продължават отношенията на доброжелателство и приятелство между народите на САЩ и България. НДТ

 

 


Сходни връзки

ДАРЕНИЕ НА АНГЛОЕЗИЧНА ЛИТЕРАТУРА ПОЛУЧИ БИБЛИОТЕКАТА В ДОБРИЧ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди